6/6 Stora Karlsö

Nationaldagen firades på Stora Karlsö

På Nationaldagen åkte ett 15-tal medlemmar från föreningen på utflykt till Stora Karlsö, för den 6 juni är det inte bara Nationaldagen, utan också Karlsödagen. När vi stod och väntade på att båten skulle avgå, kunde vi ta del av programmet för dagen. Bland annat kunde man lyssna på Calle Brobäcks skrönor vid Mosebod, det fanns Fågeltur i Norderhamn, Blomstertur, Arkeologitur, Fågeltur runt fyren, Fyrvisning, en särskild Barntur och en Rundtur runt ön med Karlsöbåten.

Det var en strålande vacker och varm dag och stilla och lugnt på sjön och efter en halvtimme var vi framme vid Norderhamn och gick i land medan skränande tärnor gick till anfall mot oss. De uppskattar helt klart inte turister. Sedan samlades vi vid flaggstången, för att få information och förhållningsregler för vad som gäller på ön. Stora Karlsö är ett fågelskyddsområde, så man får inte springa omkring hur som helst.

Innan vi gav oss ut på några andra äventyr på ön gick vi till restaurangen och beställde vad vi ville äta till lunch, sedan gick nog de flesta och lyssnade på Calle Brobäck och hans skrönor. Vi hade inga speciella gemensamma aktiviteter utan var och en gick med på de turer man var intresserad av och ville man inte gå så långt kunde man göra ett besök i museet, eller ta en promenad på egen hand, bara man höll sig inom tillåtet område.

Klockan tre gick båten tillbaka till Klintehamn och vid hamnen skiljdes vi åt, nöjda och belåtna med en riktigt trevlig Nationaldag.

/Ingrid Levander

Till helagotland.se 10/6 - Infört i GA/GT 27/6