Referat 2016

Referat från våra möten och studiebesök år 2016

Lucia i Sanda bygdegård

Den 10 december, en mörk och regnig lördag, samlades ett fyrtiotal medlemmar i Sanda bygdegård för att få möta ljuset i form av Lucia och hennes tärnor.
Eftermiddagen började med att Nils-Erik hälsade alla välkomna och informerade om att nästa möte blir den 27 januari kl 13.00 i Skolgården i Fröjel där vi ska ha årsmöte. Vårens studiecirkel, Läs och Res, startar den 2 februari kl 13.00 med ett informationsmöte i Lokalen på Odvalds.

Nu äskades tystnad och Lucia med sina småtärnor skred in i salen.
De stora hade redan intagit sina platser på scenen. Det var barnkören från Sanda skola och Kyrkis och Klubben från Klinte och Sanda skolor under ledning av kyrkomusikerna Erik Tibell och Robert Nyström samt ungdomsledaren Carina Hansén, som framförde en fin Luciatablå med läsning av verser omväxlande med de klassiska sånger man vill höra den här tiden på året.
Behjälplig vid framträdandet var också Inger Eriksson och
Ingela Österlund. När Lucia med alla sina tärnor  lämnade salen rungade applåderna och många sa att det var det finaste luciatåg de sett på länge.

Sedan blev det kaffe med lussekatter, fruktkaka och pepparkakor och under tiden såldes det lotter. Bojan Larsson läste några egna dikter. Ett par på gutamål och en på "svenska". Sedan tog Erling fram dragspelet och nu fick vi alla hjälpa till att sjunga. Det blev lottdragning och när den var klar avtackade Nils-Erik dagens
kommitté samt Bojan och Erling och önskade oss alla en riktigt God jul och Gott nytt år. Som avslutning sjöng vi sedan "Det blir bättre och bättre dag för dag, det blir bättre och bättre dag för dag...."

/Ingrid Levander

SPF Seniorerna Klintortens Filéfrossa

Fredagen 18 november, en kulen novemberdag, samlades ett 30-tal seniorer på Suderbys för att äta filé i många olika skepnader. Det bjöds på olika fiskanrättningar och det åts kött och kyckling av filétyp. Även potatis i olika former, samt såser av skilda slag hörde till de olika rätterna.
Innan desserten gjorde vi en IQ-test om olika ortsnamn från Gotland. Första priset delades av några av damerna (de fick var sin bok).
Under och efter efterrätten sjöng vi under Erlings ledning en hel del sånger ur SPF:s sångbok och efter 3 tim styrde vi färden hemåt i våra bilar.

/Nils-Erik Jacobsson

Skördeauktion i Hejde bygdegård

Lördagen den 22 oktober samlades ett 40-tal medlemmar från SPF Seniorerna Klinteorten i Hejde bygdegård, för att vara med på höstens skördeauktion. Bordet med varor som skulle auktioneras ut fylldes på efterhand som medlemmarna anlände och där radades upp allt från en trasmatta till påsar med lök, bruna bönor, olika sorters sylt, matbröd, kakor, böcker och blommor.När ordföranden Nils-Erik Jacobsson hälsat alla välkomna blev det först en stunds förhandlingar. Kommande aktiviteter diskuterades och nästa träff är en middag på Suderbys den 18 november. En studiecirkel planeras och en lista med olika förslag gick runt där man kunde anmäla sitt intresse. "Läs och res" var nog den som fick flest anmälningar. Sedan blev det dags för lunch och dagens kommitté, "Grupp 5 Klinte III, Fröjel, Eksta, Sproge", hade dukat fram en underbar kajpsoppa med bröd och olika sorters pålägg och alla lät sig väl smaka. Nu hade vi fått nya krafter och auktionen tog vid. Nils-Erik var auktionist med benäget bistånd av Bertil och Harriet. Halvvägs tog vi en kaffepaus för att stärka oss inför slutspurten. 90 utrop blev det innan allt var sålt och det blev ett bra tillskott till kassan inför vårens bussutflykt. Nils-Erik tackade alla som haft med sig något till auktionen och alla som ropat så flitigt. Kommittén som ordnat allt så trevligt avtackades också och sedan skiljdes vi åt.

/Ingrid Levander

Höstupptakt på Snäckan

Styrelsen samlades ½1 på anläggningen. När "folket" kom 13.00 var vi förberedda och då vi strax efter 1 skulle äta korv med bröd, så gjorde vi det också. Alla åt av det grillade och därefter gick vi (ett drygt 50-tal personer) in.
Inne på Snäckan hade flera styrelsemedlemmar kaffet klart. När Rut sagt några ord om den nyordnade badplatsen och Harriet pratat lite om kommande cirkelaktiviteter, drack vi kaffe. Under kaffet sålde Arne och Bertil lotter. Efter en kortare auktion drog vi lotterivinnarna och därefter spelade Erling på begäran lite musik på pianot. Innan slutsången (denna gång Uti vår hage) pratade Rut om ställets historia.
När vi städat och låst drog vi hemåt efter en lyckad dag och då kom jag ihåg att vi glömt att spela kubb+golf, det får vi tänka på till nästa år.

/Nils-Erik Jacobsson

Studiebesök på Magasin Wisborg och kaffe på Fridhem

SPF SENIORERNA KLINTEORTEN HAR I DAG 24/8 GJORT STUDIEBESÖK PÅ MAGASIN WISBORG OCH DÄREFTER DRUCKIT KAFFE PÅ FRIDHEM.

På onsdageftermiddag 24/8 samlades ett 25-tal SPF:are från Seniorerna Klinteorten utanför fornsalens Magasin Wisborg. Väl på plats delade Lena och Julia upp oss, så att 12 gick runt med Julia och vi andra fick Lena som guide. Efter 1½ timme var många av oss gamla trötta, men hade säkert gått runt med de kunniga guiderna den dubbla tiden om tid funnits. Men vi skulle vara på Fridhem till 15.00, så vi tackade för oss och for söderut. När vi kom fram till Fridhem talade Lena om prinsessan Eugénie och hennes gärning. Så drack vi kaffe och därefter gick vi in i salongen och fick även där ta del av prinsessans enorma fallenhet för konst och hennes uppoffringar för alla utsatta i Sverige och i synnerhet på Gotland och Västerhejde. Vi hörde också på musik som prinsessan komponerat. Innan vi gick ut i sommarvärmen spelade Erling ett stycke av Chopin.

/Nils-Erik

Månadsmöte 6/8 med Mart Marend som föredragshållare

Lördagen den 6 augusti samlades ett trettiotal medlemmar från SPF Seniorerna Klinteorten i Klinte församlingshem för att lyssna på Mart Marend, som skulle berätta om Svalbard och visa bilder från sina resor dit. Innan föredraget började höll ordföranden Nils-Erik Jacobsson en parentation över en avliden medlem och efter det tog han upp vad det är för aktiviteter som väntar framöver. Föreningens nästa utflykt blir den 24 augusti då vi först gör ett studiebesök på Magasin Wisborg och sedan kör till Fridhem och dricker eftermiddagskaffe. Mart Marend, som besökt Svalbard flera gånger, höll ett mycket intressant föredrag och bilderna därifrån var enormt vackra och vi fick veta mycket om fåglar, valrossar, sälar, valar och isbjörnar. Bland annat fick vi veta att isbjörnen är det enda däggdjur som ser människan som mat, så dem gäller det att har respekt för. Ingen ger sig i land på områden där det är risk för att stöta på en isbjörn utan att vara beväpnad. När föredraget var slut blev det en frågestund och det var många som hade funderingar kring det vi sett och fått höra. När vi fått svar på alla våra frågor var det dags för kaffe och smörgås och medan vi lät oss väl smaka såldes ett par lotterier. Innan lottdragningen blev det en stunds allsång till ackompanjemang av Erling Lindvall och när lottdragningen var avklarad och alla vinster fördelade avslutades mötet och vi skiljdes åt och gick ut i det varma och soliga sommarvädret.

/Ingrid Levander

Grillkväll vid Valbyte i Sanda

SPF SENIORERNA KLINTEORTEN HADE GRILLKVÄLL 14/7 VID VALBYTE I SANDA. VI PRATADE OM VÅR KUBB PÅ MÅNDAGAR, VÅR BOULE PÅ ONSDAGAR, OM NÄSTA MÖTE OCH OM DISTRIKTETS SOMMARTRÄFF.
Torsdag 14/7 träffades medlemmarna i SPF Seniorerna Klinteorten till grillkväll vid Valbyte i Sanda. Ett 30-tal personer hade samlats kring grillarna. Sedan grillarna tänts började kvällen med parentation över en kär medlem.
När vi fått information om kommande verksamhet, såsom att nästa månadsmöte den 6/8 är med Mart Marend i Klinte församlingshem och att distriktets sommarutflykt går av stapel 18/8, så delade Leif ut en frågesport om gotländska socknar.
Erling tog fram spelet och efter lite allasång och ytterligare några Taubelåtar spelade vi några spel. När kvällen blev svalare avslutades kubben och vi vände hemåt.

/Nils-Erik Jacobsson

SPF Seniorerna Klinteorten firade Nationaldagen på Klinteberget

Den 6 juni träffades vi, ett 30-tal seniorer från SPF KLINTEORTEN på Klinteberget, för att fira nationaldagen.
Vi började med att ordföranden berättade om hur dagens program såg ut. Därefter en hälsning från förre ordföranden, som inte kunde vara med idag. Det konstaterades att vi haft 6 juni som nationaldag sen 1983 och som helgdag i 11 år och att Svenska flaggan firats i 100 år. Sen hurrade vi för vårt land, flaggan och kungen. Så sjöng vi "Du gamla,du fria" till Erlings ackompanjemang.
Kalle berättade om gamla Klinte och framför allt Klinteberget förr i tiden och om växter och blommor på berget. Så gick vi en runda runt Klintebergets norra branter och Kalle visade mängder av stor skogslilja, men berättade även om ristningarna som huggits in i bergväggarna, liksom om "gubbens glädje".
När vi pratat, umgåtts, druckit kaffe och haft väldigt trevligt, samt fått en bostadsenkät från Klinte framtid, fortsatte vi med kubbspel på 2 banor. Som avslutning på den fina dagen hade vi en liten frågesport om svenska städer, som många hade full koll på. Efter 3 timmars samvaro åkte vi hem.

/Nils-Erik Jacobsson

Bussutflykt den 28 maj 2016

Lördagen den 28 maj åkte ett fyrtiotal medlemmar från SPF Seniorerna Klinteorten på den årliga bussutflykten. Målet ska ju vara hemligt, men nog hade det läckt ut att vi skulle till Norrlanda och det första stoppet var hos textilkonstnärinnan Barbro Sandell, som återskapar och trycker gamla 1700-talsmönster. Hon berättade om hur hon kommit in på den banan och hur hon hamnat vid gården Aurungs. Sedan fick vi gå in och titta på hennes vackra och smakfulla kollektion av tyger och papper och det var många som köpte med sig något därifrån. Nästa mål var det inte så långt till. Det var Norrlanda Fornstuga, som är ett friluftsmuseum från 1700-talet. Där vi satte oss ner runt borden i det vackra försommarvädret och packade upp våra kaffekorgar. Efter en stund kom Lars-Ulle Gardefors och berättade om anläggningen, som idag drivs av en stiftelse. Sedan gick vi runt och tittade på de olika husen, som flyttats till platsen från olika håll på Gotland. När vi precis kommit ombord på bussen igen började det regna lite lätt, men det gjorde inte så mycket, för nu var Klints Krog vårt nästa stopp och där fick vi en god lunch. Då alla var mätta och belåtna fortsatte färden till Dalhems kyrka där vi satte oss ner i kyrkbänkarna. Nils-Erik tände ett ljus och höll en kort parentation över en avliden medlem. Vi höll en tyst minut och sedan satte sig Erling vid pianot och till hans ackompanjemang sjön vi några sommarpsalmer. Nu var det dags för hemfärd, men först tog bussen en sväng till VOK-stugan, där vi drack eftermiddagskaffe. Busskommittén och dagens chaufför avtackades och även vår ordförande fick en varm applåd från de övriga för en väl genomförd dag.

/Ingrid Levander

Hälsodag hos SPF Seniorerna Klinteorten

Lördagen den 7 maj samlades ett trettiotal medlemmar från SPF Seniorerna Klinteorten till månadsmöte i Klinte församlingshem. Temat för dagen var "hälsan" och tre föredragshållare var inbjudna. Helena Kattlunds, fd polis, inledde och titeln på anförandet var "Låt inte lura dig". Det är lätt att bli lurad av olika bedragare och det gäller att göra det så svårt för dem som möjligt. Ha inte plånboken i handväskan utan i fickan och se till att ingen står och hänger över axeln på dig när du slår koden till ditt kort vid bankomaten eller vid butikens kassa, var ett par av de råd hon gav. Och släpp aldrig in någon du inte känner i ditt hem. Birgitta Kuzeljevic från Apoteket Kronan i Klintehamn var nästa föredragshållare och hon berättade bl a om hur högkostnadskyddet fungerar och också om de program de har på apoteket, där de kan kolla att olika mediciner fungerar tillsammans. Man kan alltid fråga personalen på apoteket till råds, något som kanske är extra viktigt när man köper receptfria mediciner. Lennart Pettersson, Trafikansvarig hos SPF Seniorerna Treklangen, tog upp ämnet "Äldre i trafiken" och han betonade att en frisk åldring är en precis lika bra bilförare som någon annan. Har vi någon sjukdom som kräver medicinering är det vårt eget ansvar att kolla om det är lämpligt att köra bil och han hade en lista med sig på sådana där man bör avstå från bilkörning. Att boka tid på en bana för halkkörning tyckte
han också vore en bra idé. I pauserna mellan föredragen höll Ingrid Sandsjö några träningspass så att vi fick röra på oss och ett inslag i hennes övningar var balansträning. Vi drack givetvis kaffe och under kaffedrickningen såldes ett par lotterier. Innan lottdragningen framförde Irma Larsson sin version av Idas sommarvisa/ Idas äldrevisa. När lotterivinsterna fördelats och dagens kommitté och föredragshållare avtackats avslutades eftermiddagen och vi gick ut i det underbara försommarvädret.

/Ingrid Levander

SPF Seniorerna Klinteorten på Fröjel Resort för italiensk eftermiddag

I lördags 23/4 träffades nästan 60 seniorer på Fröjel Resort till italiensk eftermiddag. Irma hälsade välkommen och Nils-Erik sa några ord om kommande verksamhet. Sen började vi "hugga in" på det italienska bordet. Först en mustig soppa, sedan lasagne och sist av de "tunga"rätterna någon slags stek. Före och under middagen spelade Claudio Foti och som vi ser på bilden så hann även vår maestro Erling och Claudio"dra en låt". Eva Levander berättade under musikackopanjemang om sin ö Sicilien både förr och nu. Etna hänger alltid över en om man som Eva hade sin hemvist i skuggan av Etna.

/Nils-Erik Jacobsson

170 pensionärer på modevisning på Rondo

Lördagen den 2/4 träffades 170 seniorer på Rondo i Klinte. Vi fyllde nästan salongen och sorlet steg. 13.30 började Johanna från Klintehamns Kläder guida oss i vårens mode. Våra seniormannekänger visade vilka kläder vi ska ha i vår. Så tog Yvonne vid och pratade även om Klinte förr i tiden. Sen kom Peter Nicklas(Johannas nya "gubbe#)och höll "låda" i en 1/2 timme. När applåderna avstannat gick vi ut i matsalen till de dukade kaffeborden. Efter ytterligare 1 timmes samvaro drog vi vinsterna i dagens lotteri. Rune Carlson hade till stor del fått flera Klintefirmor att sponsra oss. Johanna signerade sin bok och när vi delat ut slutvinsten på vårt lotteri och fått veta att vi under kommande 14 dagar får rejäl rabatt på Klintehamns Kläder, så drog vi hemåt i "vårvädret".

/Nils-Erik Jacobsson

Påskfest i Hejde bygdegård 19 mars

Minnesanteckningar:

1. Väte Fjäderfä och Bulldegen i Väte sponsrade påskfesten

2. Resor: Blåelden arrangerar en resa till Holland med Karlssons Buss 9/4-16/4 och i höst ska det ev gå en resa till Rûgen, med den finns det ingen info om ännu.

3. 2/4 Mannekänguppvisning på Rondo kl 13.00, från PRO har det kommit in 30 anmälningar. Johanna kommer att signera sin nya bok.

4. 7/4 Gotlands SPF har årsmöte på Suderbys kl 10.00, alla intresserade är välkomna.

5. 13/4 ordnas en kurs för föreningarnas funktionärer.

6. 23/4 Träffas vi på Fröjel Resort för en italiensk eftermiddag.

7. Två nya medlemmar, Eva och Håkan Nordenberger, hälsades välkomna.


Tidningsreferat:


Lördagen den 19 mars samlades ett sextiotal medlemmar till påskfest i Hejde bygdegård. Nils-Erik Jacobsson hälsade alla välkomna och ett särskilt välkommen riktade han till två nya medlemmar, som var med oss för första gången. Han talade också om att påskfesten sponsrats av två företag: Väte Fjäderfä och Bulldegen i Väte. Efter en stunds information om kommande aktiviteter var det sedan dags att smaka på alla läckra rätter, som medlemmarna i kommittén från Hejde och Väte lagat till och dukat fram. När alla var mätta och belåtna fick vi röra på oss en stund under ledning av Ingrid Sandsjö och Erling Lindvall och sedan presenterades dagens underhållare, som var Arne Olsson från När. Arne började sin skådespelarbana redan som ung och efter 14 år med Närrevyn hade han många roliga historier att berätta som lockade till glada skratt. Erling hade ordnat en musiktävling, vi sjöng allsång, drack kaffe och köpte lotter och efter lottdragning, en stor applåd som tack till dagens kommitté och en sista allsång skiljdes vi åt.

/Ingrid Levander

SPF Seniorerna Klinteorten pratade sociala frågor

Under lördagen den 27 februari träffades Klinteortens medlemmar i Klinte församlingshem för att "snacka" sociala frågor.Ola Lindvall ledde den 1,5 timme långa diskussionen. Innan Ola fick ordet hade vi information om hur eftermiddagen skulle "tacklas". Ännu en kär medlem har gått bort och vi höll parentation över henne och tände ett ljus. Därefter fick vi reda på att två av våra gotländska föreningar anordnar bussresor till utlandet.En till Holland och en till Rygen. Nästa gång vi träffas till månadsmöte blir i Hejde bygdegård, då vi ska ha påskfest. I början av april blir det mannekänguppvisning på Rondo i Klintehamn. Vi bjuder då in alla pensionärer till klädvisning. När vi diskuterat färdigt om sociala frågor ledde Ingrid och Erling ett kortare "gympapass", så drack vi kaffe och köpte lotter.Då vinsterna var fördelade och vi tackat kommittén, vände vi hemåt i det goda vädret.

/Nils-Erik Jacobsson

SPF Seniorerna Klinteorten besökte Arenahallen

Onsdagen 10 februari åkte klintepensionärerna till Arenahallen. I entren mottogs vi, över 50 personer, av Göran Karlsson. Han började berätta:

Om man inte hade någon biljett innan, så kunde man köpa den på plats av en automat och att även incheckningen kunde skötas av apparater. Det sas också att det fanns 52? toaletter. Så började vi rundvandringen på nedre planet. Vi var först och besåg Ladies omklädningsrum och Göran talade om att de "stora" gotlandslagen hade var sitt rum och givetsvis lika stora ytor för bortalagen, men att det även fanns mindre omklädningsrum. Sen såg vi på de 3 golven som kunde läggas in. Inne i själva hallen fick vi höra om speaker- och kommentatorsbåsen. Det berättades också att driften per dag kostade 26000kr. När vi sett nedre plan gick vi också runt på 2:a våningen. Vi fick höra om kioskerna och konferensrummen. Och som avslutning av Görans visning, avtackade vi honom.

Därefter intog vi vår lunch på O'learys.

/Nils-Erik Jacobsson

Årsmöte hos SPF Seniorerna Klinteorten

23 januari samlades, i Västergarns hembygdsgård, knappt 40 deltagare för att hålla vårt årsmöte, efter ett händelserikt år. Klockan 13 började vi med en kort återblick på året som gått:

Vi antog vårt nya namn.
Vi har idrottat mycket under äret som gått.
Vi har haft mycket folk på våra möten.
Vl är nu fler medlemmar än vi någonsin varit.
Vi ser fram mot det nya året, då mycket trevligt ska hända.
Vår tidning byter namn till Senioren
Vi hoppas bli ännu fler och att vi kan finna många nya trevliga aktiviteter.
Vi kommer under året att få ett nytt medlemsregister och för att klara detta ett nytt hemsidesverktyg.

När vi så samlats och sett fram mot det nya året höll vi parentation över vår kompis Helge Björkqvist,som avled 2 december. Efter en tyst minut sjöng vi Härlig är jorden. Så åt vi gröt och skinkmacka, som våra kompisar i grupp 4, Klintegrupp 2, hade fixat på ett utomordentligt sätt. Därefter behövde vi röra på oss. Under ledning av Ingrid och Erling på dragspelet skakade vi ner maten. Nu vidtog årsmötesförhandlingarna, som avklarades snabbt och effektivt. Det var mest omval. Vi utökade styrelsen med Leif Lagergren. Efter årsmötet drack vi kaffe och köpte lotter och många vann från det digra vinstbordet. Då eftermiddagen blivit lång, tog vi alla avsked och gav oss ut i vintervädret.

Nils-Erik Jacobsson