19/11 Fornsalen

Studiebesök på Fornsalen

Tisdagen den 19 november träffades femton medlemmar från föreningen på Gotlands fornsal för en guidad vandring. Guide var Gunnar Bäck och vandringen började i Bildstenshallen där han förklarade betydelsen av de olika symbolerna på stenarna. En av de största och märkligaste bildstenarna kommer från Hunninge i Klinte. Gunnar Bäck berättade på ett trevligt och lättsamt sätt och han fick oss att förstå att gotlänningarna minsann inte var några inavlade dumskallar (hans uttryck) utan de gav sig av på resor långt ut i Europa och förde hem massor av olika föremål.

Sedan fortsatte vi till salen med olika fynd från utgrävningen av gravar och skeppssättningar. Där fanns flera skelett och massor av sådant man behövde ha med sig på den sista resan. Bland annat ett gammalt urnhus som man hittat i en av skeppssättningarna vid Rannarve i Klintehamn. En annan av oss kände igen föremål de hittat i sina åkrar och skänkt till Fornsalens samlingar. Vår guide var medveten om varifrån vi kom och berättade om sådant som kunde vara av speciellt intresse för oss.

Vi passerade en sal som innehöll fynd från Waldemar Atterdags landstigning här på ön och slaget i Mästerby år 1361. Waldemar Atterdag och hans välutrustade armé med legosoldater hade ju inga som helst bekymmer med att slå ner de illa utrustade gotländska bönderna.

Och så fortsatte vi att titta på de olika skatterna från olika ställen på ön, Havorskatten icke att förglömma och de vackra silverinfattade bergskristallerna som hittades av lantbrukaren Ivan Lagergren vid Gustavs i Fröjel. Nu har man gjort repliker av dem och de finns att köpa i olika storlekar i Fornsalens shop och på många andra ställen.

Vi avslutade rundvandringen i Skattkammaren där vi kunde beundra Spillingsskatten och en stor mängd andra mynt och smycken.

/Ingrid Levander

Till helagotland.se 23/11 - I GA o GT 28/11

Vår guide Gunnar Bäck