Referat 2013

Referat från våra månadsmöten och studiebesök 2013

SPF Klinteorten - Luciafirande

Lördagen den 14 december samlades ett trettiotal medlemmar i Gervaldsgården i Sanda för månadsmöte och Luciakaffe. Ordföranden, Nils-Erik Jacobsson, hälsade alla välkomna och inledde eftermiddagen med en genomgång av planerna inför 2014. Programmet är inte helt klart ännu, men nästa möte blir årsmötet, som kommer att gå av stapel den 25 januari kl 13.00 i Klinte Församlingshem.

Sedan släcktes lyset ner lite, för nu var det dags för eftermiddagens höjdpunkt, ett Luciatåg med ungdomar från Sanda 4H. En söt Lucia med levande ljus i håret, tärnor, tomtegubbar och stjärngossar kom skridande och vi fick lyssna till alla de fina och älskade sångerna som hör en Luciatablå till. Fyra av ungdomarna tände också adventsljusen och läste Britt G Hallqvist´s dikt Advent.

Efter Luciatåget drack vi kaffe med goda lussebullar, pepparkakor och muffins. Nils-Erik hade forskat lite om Lucia och läste några av legenderna för oss. Det såldes lotter och när alla lotter var sålda och eftermiddagen började lida mot sitt slut blev det lottdragning.

Nils-Erik tackade dagens kaffekommitté för ett väl utfört arbete och sedan avslutades eftermiddagen med att Erling Lindvall spelade några julsånger och vi sjöng gemensamt "Nu tändas tusen juleljus" innan vi skiljdes åt.

/ Ingrid Levander

SPF Klinteortens Gåsmiddag

Referat i Veteranen från Gåsmiddagen den 23 november.

Klicka på rubriken så kommer du till artikeln i tidningen!

/ Nils-Erik

SPF Klinteorten - Månadsmöte med skördeauktion

Lördagen den 26 oktober samlades ett 40-tal medlemmar i Klinte Församlingshem för månadsmöte och skördeauktion. När ordföranden Nils-Erik Jacobsson hälsat alla välkomna inleddes eftermiddagen med att vi åt lunch. En härlig köttsoppa med smörgås till serverades och alla lät sig väl smaka.

Efter lunchen blev det en stunds förhandlingar och även ett grupparbete. Styrelsen hade tagit fram en lista med förslag på olika studiebesök, gästföreläsare och underhållare för 2014 års möten och ville nu få medlemmarnas synpunkter på den, för att kunna få ett så intressant program som möjligt inför det nya året. Man hade även möjlighet att komma med egna förslag.

Därefter började auktionen med Nils-Erik som auktionist. Ett dignande bord med olika sorters bröd, kroppkakor, sylt och marmelad, grönsaker, frukt och blommor mm mm väntade på att få nya ägare och det gick riktigt bra. Alla ropade flitigt och det tog inte så lång stund innan allt var sålt. Det blir ett gott tillskott till kassan inför 2014 års bussresa.

Eftermiddagen avslutades med kaffe och äppelkaka med vaniljsås och sedan samlades alla runt kassören för att göra rätt för sig innan man gick hem.

Nästa möte är Gåsmiddagen på Suderbys den 23 november.

Eftermiddagens auktionist fick en varm applåd för väl utfört arbete.

/Ingrid Levander

SPF Klinteorten - Modevisning på Rondo

Lördagen den 21 september arrangerade SPF Klinteorten tillsammans med Klinte Kläder en modevisning på Rondo i Klintehamn. Inbjudna var också medlemmarna från SPF Eskelhem-Tofta och PRO Klintebygden.

Ordförande Nils-Erik Jacobsson hälsade samtliga välkomna och det var många som sökt sig till Rondo. Ett 90-tal förväntansfulla medlemmar från de olika föreningarna hade bänkat sig runt borden. Efter att ha gått igenom programmet för eftermiddagen lämnade Nils-Erik ordet till Johanna Svanborg, ägaren till Klinte Kläder.

En lång rad mannekänger från föreningen visade höstens mode och Johanna berättade om material och tillverkare. Det var mycket trevliga plagg vi fick se och det var många som ville ta sig en närmare titt på dem. När visningen var slut serverades kaffe och sedan blev det en stunds underhållning av Johanna utklädd till "93-åriga Ann-Marie" och det lockade till många glada skratt. Därefter hastade Johanna iväg och öppnade butiken för de som eventuellt ville handla något av allt det snygga vi fått se. De som inte ville besöka affären på lördagen fick en rabattkupong på 20% som gällde i tre dagar.

Tre lotterier hade sålts under eftermiddagen och när dragningen av dem var klar avslutades träffen, för nu var det många som ville iväg och handla.

/Ingrid Levander

Göran Alm på besök hos SPF Klinteorten

Lördagen den 31 augusti träffades ett trettiotal medlemmar från SPF Klinteorten till månadsmöte i Väte Missionskyrka.

Ordföranden Nils-Erik Jacobsson inledde eftermiddagen med att hålla en parentation över en avliden medlem, Siv Tenggren. Vi höll en tyst minut till hennes minne och sjöng sedan gemensamt Härlig är Jorden till ackompanjemang av Erling Lindvall.

Sedan öppnades mötet och ordföranden hälsade samtliga välkomna och riktade ett särskilt välkommen till fyra nya medlemmar samt till dagens gästföreläsare Göran Alm. Efter en kort stunds förhandlingar, där planerna för höstens aktiviteter gicks igenom, var det så dags för Göran Alm att ta till orda.

Göran Alm är född 1945, han är svensk konstvetare och han är sedan år 2000 chef för Bernadottebiblioteket och även ledamot av Kungliga Vitterhetsakademien.

Ämnet för dagen var Prinsessan Eugénie, som under många år bodde på Gotland. Prinsessan Eugénie föddes 24 april 1830 på Stockholms slott och hon var prinsessa av Sverige och Norge och dotter till kung Oscar I och drottning Josefina av Leuchtenberg.

Hon var sjuklig och det gjorde henne intresserad av sjukvård och hon lät bland annat uppföra Eugeniahemmet i Stockholm för obotligt sjuka barn. När hon kom till Gotland för att få njuta av det sköna klimatet här, lät hon år 1861 bygga Fridhem och intill Fridhem byggde hon ett barnhem, kallat Fridtorp. Hon lät bygga Västerhejde skola och även en fattigstuga. Hon startade även Gotlands sjukhem för obotligt sjuka i Visby. Hon avled den 23 april 1889 på Stockholms slott.

Göran Alm berättade på ett lättsamt och humoristiskt sätt och vi satt alla fängslade av hans sätt att delge oss av sin kunskap.

Vi avslutade eftermiddagen med att dricka kaffe och köpa lotter och när dragningen av dem var klar och alla de fina vinsterna utdelade riktade vår ordförande ett tack till Göran Alm för ett intressant föredrag och till damerna i kaffekommittén som ordnat det så trevligt för oss.

/Ingrid Levander

SPF spelade mästerskap i KUBB

Onsdagen28 augusti spelades Veteranmästerskap i KUBB på Väte idrottsplats. Vi samlades i god tid till 10.00 och i det otroligt vackra och sköna "sommarvädret" var vi 50 SPF-are som gjorde upp om mästerskapet. Överlägsna mästare blev Blåelden 2 som vann alla sina matcher. På andra plats hamnade 3 lag som samtliga vann 3 matcher. Eskelhem vann mot Klinte 1 och förlorade mot Blåelden 1. Klinte i sin tur vann mot Blåelden 1.
Denna härliga dag avslutades med att vi hurrade för segrarna och "tackade vädret" för att det nästan varit för varmt för oss pensionärer.

/NEJA

SPF Klinteorten på grillfest i Västergarn

Torsdagen den 18 juli samlades ett 30-tal medlemmar vid Valbyte i Västergarn för en träff med grillning, tävlingar och allsång. Det var en härligt varm eftermiddag när vi anlände till Valbyte och alla radade upp sig i skuggan för att söka svalka.

Ordföranden Nils-Erik Jacobsson hälsade alla välkomna och efter en stunds information om vad som står på programmet framöver samlades vi runt den stora grillen med våra medhavda korvar, grillspett och hamburgare.

När alla var mätta och belåtna började den första tävlingen för kvällen och det var hjärnkoll. Vi fick en rad knepiga frågor att svara på och det var inte lätt minsann. Vinnaren hade fem rätt och premierades med en chokladask.

Nu hade solen börjat gå i moln och det blev lite kyligt och fuktigt, men då fortsatte tävlingarna och alla som hade lust och ork deltog. Stövelkastning, varpa och en gren där man skulle pricka in golvbollar i en rundel och säcklöpning stod på programmet. De som inte kunde vara med och leka satt och tittade på och pratade med varandra.

Kvällen avslutades med kaffedrickning och allsång, ledd av Erling Lindvall på dragspel. Det var en trevlig kväll och den blir ett fint minne att ta fram när höstrusket och vintermörkret sänker sig över oss.

Nästa utflykt är den 17 augusti då vi träffas kl 13.00 vid Solvisarplan i Botaniska trädgården där vi går en guidad rundtur.

/Ingrid Levander

Besök på Mästerby Museum 1361

Onsdagen den 19 juni träffades ett 25-tal medlemmar vid Mästerby Museum 1361. Ordföranden, Nils-Eric Jacobsson, hälsade alla välkomna och berättade samtidigt att vi vid mötet den 17 augusti ska träffas i Botaniska trädgården för en guidad rundvandring.

Rut Björkqvist informerade om Brandskyddsföreningens erbjudande till alla som är 67+. Om man tar kontakt med dem kan man kostnadsfritt få hjälp med åtgärder för att förebygga olyckor. De kan också hjälpa till med enklare tjänster som t.ex. uppsättning av gardiner, flytt av möbler, byta glödlampor eller sopa ren en trappa från snö eller smuts, allt för att minska olycksrisker. De erbjuder också en mer omfattande hjälpinsats mot en timersättning. Telefonnumret för att boka hjälp är 21 07 83.

Sedan tog Mästerby hembygdsförenings ordförande Tullan Kalström till orda och hälsade oss välkomna till Mästerby och till museet och överlämnade sedan ordet till Allan Lingström som bjöd in oss i museet, där han mycket intressant och medryckande berättade om händelserna år 1361 då Waldemar Atterdag landsteg på Gotland och via Ajmundsbron mötte den gotländska bondehären vid Fjäle myr i Mästerby.

2006 började man undersöka Fjäle myr och markerna där efter tecken på att det förekommit strider och man har gjort en hel del fynd och en del av dem kunde vi nu få titta på där de låg i sin klimatanpassade monter. En film, inspelad när man under Medeltidsveckan 2011 genomförde ett dramatiskt återskapande av "Slaget I Mästerby", rullade på TV:n medan Allan berättade. Det var mycket intressant och vi hade många frågor och funderingar om hur det kunnat gå till då år 1361.

När vi tittat runt i museet ett tag var det dags för kaffe och utanför museet var ett kaffebord dukat med gott hembakat bröd. Nils-Eric tackade Tullan Kalström och Allan Lingström så mycket för det trevliga mottagandet vi fått och önskade alla en trevlig midsommar.

Efter kaffet fortsatte eftermiddagen med boule för de som så önskade.

/Ingrid Levander

Nationaldagsfirandet 2013

SPF Klinte höll sitt sedvanliga nationaldagsfirande på Klinteberget i strålande sol. Ett 30-tal medlemmar hade samlats. Mötet började med att vi sjöng "Flamma stolt mot dunkla skyar" under ledning av Erling Lindvall. Ordf Nils-Erik Jacobsson hälsade välkommen och talade lite om när det blev flaggans dag år 1916, nationaldag 1983 och helgdag 2005. Därefter sjöngs "Du gamla, du fria" och ett leve för Sverige utbringades. Kalle Pettersson berättade hur föreningen Klintes framtid bildades och vilket fint arbete de utfört på berget och slänten ner mot vägen. Tre grillplatser är iordningsställda och två naturstigar är utmärkta. Minnessten från Gustav V:s besök på berget, och en sten är rest till minne av Gotlands nationalbevakning. En runsten finns också. Kalle berättade också om hans skolväg över berget. Då fanns även en kiosk där. Han hade tjänat ihop 75 kr på betgallring. Han gick till kiosken med ett mjölkspann i handen och köpte halvöreskola för pengarna. Spannet blev alldeles fullt! Dagen fortsatte med frågesport, kubbspel, en vandring på naturstigen och kaffe. En rolig och skön eftermiddag avslutades med sången "Summarn kummar".

/Rut Björkqvist

Bussutflykt mot hemligt mål lördagen den 25 maj

På morron 9.30 i lördags samlades knappt 50 SPFare från Klinteorten på Klinteskolans parkering,för den årliga bussutflykten.Stenbergs buss, med chauffören Sture, tog oss först till Väte, där ytterligare ressugna steg ombord. Britta Ljungberg,som ordnat med det mesta kring resan, kommenderade fram sin man Sune, som hälsade oss välkomna ombord och därefter berättade att vi nu var på väg mot vårt första (hemliga) stopp.

När vi kom till Roma kyrka stannade bussen och vi fick besöka dagens första hemliga plats, som var Svenskbygården.Vi intog förmiddagskaffe och därefter pratade Christina Knutas om svenskbyborna och hur dom till sist kom till bl.a. Sverige. Sune tackade Christina för hennes trevliga föredragning av svenskbybornas öden och överlämnade en liten blomma.

Därefter åkte vi allen mot Roma Kungsgård och genom Roma mot Östergarn mot den hägrande lunchen.

Efter maten ställdes färden mot ännu ett hemligt mål och i Vall "hamnade" vi på Sidengården. Där fick vi under 30 min. en "föreläsning" om siden och sidenframställning. Sedan gick vi igenom utställningen och några av oss köpte sidenartiklar. När vi intagit eftermiddagkaffe,ställdes färden mot nästa mål.

I Vall kyrka spelade Erling på orgeln och vi sjöng I denna ljuva sommartid. Vi fortsatte vår resa och dagens arrangörer+chauffören avtackades och steg Väte-borna av. Åter i Klinte fann vi alla att årets utflykt varit väldigt lyckad.

/NEJA

Studiebesök i Sanda onsdagen den 15 maj

Onsdagen den 15 maj åkte vi på studiebesök till Sanda där vi skulle besöka Lars Gullinmuseet och Petarve vattensåg.

Ett tjugotal medlemmar samlades vid Sanda stationshus där Lars Gullinmuseet ligger. Vi togs emot av Gunvor Malmros från Sanda hembygdsförening som berättade den fascinerande historien om huset.

Huset uppfördes 1898 då en av hållplatserna på järnvägen mellan Klintehamn och Roma låg här. I stationshuset finns ännu idag väntsalen och en expedition med en pytteliten biljettlucka kvar. Det fungerade också som bostad för den personal med familj, som bemannade hållplatsen.

Lars Gullins pappa var banvaktsföreståndare och där i stationshuset växte Lars upp. Han föddes 1928 och han bodde i Sanda tills han var 12 år.

Järnvägen på Gotland lades ner och 1959 köptes stationshuset av EFS och gjordes om till ett missionshus. Genom en tillbyggnad mot söder fick man en stor gudstjänstlokal, som idag inrymmer utställningslokalen om Lars Gullin.

2011 invigdes museet och huset ägs nu av Sanda hembygdsförening. Inne i utställningslokalen finns det klippböcker från både Lars Gullins tid och från den tid EFS ägde huset. På väggarna finns det bilder från Lars Gullins liv, bilder som är skänkta, men också bilder som hembygdsföreningen fått betala en hel del pengar för.

Efter besöket på museet fortsatte vi till Petarve vattensåg där vi togs emot av Nils-Ove Norragård. Vi började med att dricka eftermiddagskaffe, solen sken, koltrastarna höll konsert och det var väldigt vackert där vid Sandaån. Sedan berättade Nils-Ove om sågen och om Hildings torp som ligger alldeles intill. Vi var inne och tittade både på sågen och det lilla torpet.

Man behöver minsann inte åka så långt för att hitta fina utflyktsmål och vi hade en riktigt trevlig eftermiddag i Sanda.

/Ingrid Levander

Månadsmöte i Mästerby församlingshem

Lördagen den 27 april samlades ett 25-tal medlemmar till månadsmöte i Mästerby församlingshem. Mötet öppnades av ordföranden Nils-Eric Jacobsson, som hälsade alla välkomna och ett särskilt välkommen riktades till Towan Obrador, som var dagens gästföreläsare.

Föregående mötesprotokoll lästes upp, godkändes och lades till handlingarna och Rut Björkqvist berättade om vad som avhandlats vid Gotlandsdistriktets årsmöte. Eftersom det inte fanns några övriga frågor avslutades den formella delen av mötet och Towan Obrador fick ordet.

Hon berättade mycket intressant om sitt författarskap och presenterade sina tre böcker: Och regnet föll, Och vindarna ven, Och allt har sin tid. Handlingen i böckerna sträcker sig från år 1783 till år 1921 och skildrar en gotländsk släkts historia på spinnsidan. Det var spännande berättelser vi fick ta del av och det var flera som nappade på erbjudandet att köpa en eller flera av böckerna.

Efter föredraget bjöds på gott kaffe, smörgåsar och kärleksmums och under kaffet såldes det lotter, som hade en strykande åtgång. Det var många fina vinster och speciellt alla pelargonior lockade till köp. Efter lottdragningen sjöng vi gemensamt "Idas äldrevisa" innan vi skiljdes åt.

/Ingrid Levander

SPF Klinteorten - Månadsmöte med påskfest

Söndagen den 24 mars samlades ett fyrtiotal medlemmar i Hejde bygdegård för månadsmöte och påskfest. Ordföranden Nils-Erik Jakobsson hälsade alla välkomna och inledde mötet med att hålla en parentation över tre avlidna medlemmar: Bengt Glifberg, Birgitta Jakobsson Karlsson och Allan Gunnarsson. Efter en tyst minut sjöng vi gemensamt Härlig är jorden.

Information lämnades om de aktiviteter som bedrivs i föreningens regi, bowling, träningen på Hasselas gym och kortspel av olika slag. En studiecirkel planeras också och förslag på lämpliga ämnen efterlystes. Ordföranden avslutade den formella delen av mötet och bjöds oss alla till bords och det fanns mycket gott på påskbordet: tre olika sorters sill och potatis, gravad lax, ägghalvor, silltårta, hembakad limpa och ost, Janssons frestelse och köttbullar.

Kaffe och muffins serverades och det såldes lotter och Erling Lindvall underhöll vid pianot. Vi sjöng allsång och Erling ledde en låttävling. Eftermiddagen avslutades med lottdragning och när alla vinsterna funnit sina ägare sjöng vi gemensamt Gotlands fosterö i Norden innan vi skiljdes åt efter en trevlig eftermiddag.

Nästa månadsmöte blir den 27 april i Mästerby Församlingshem där det blir ett föredrag av Towan Obrador.

 Årsmöte hos SPF Klinteorten

Lördagen den 2 februari träffades ett fyrtiotal medlemmar till årsmöte i Klinte Församlingshem. Mötet inleddes med grötlunch och risgrynsgröten och smörgåsarna smakade alldeles utmärkt.

Efter lunchen höll ordföranden Börje Jemt en parentation över två avlidna medlemmar, Inger Johansson och Klara Uddin. Efter en tyst minut sjöng vi gemensamt "Härlig är jorden".

Sedan vidtog årsmötesförhandlingar med val av styrelse och funktionärer för 2013. Ordföranden Börje Jemt hade avsagt sig omval och till ordförande för 2013 valdes Nils-Eric Jacobsson. Kvarstående medlemmar i styrelsen är sekreterare Rut Björkqvist, kassör Nellie Jemt, styrelsemedlem Irma Larsson och nyval av Ingrid Levander. Ersättare i styrelsen Arne Hultman, Britta Ljungberg och Bertil Skörnemo.

Verksamhetsberättelsen visar att föreningen varit mycket aktiv under året som gått. Vi har haft regelbundna månadsmöten, flera studiebesök runt om på ön och en bussutflykt, påskfest och julfest med god mat och trevlig underhållning. Kubb, boule och bowling har också lockat många.

Inga skrivelser eller motioner hade kommit in, men man beslutade att sända en skrivelse till kommunen, för att få till stånd bättre parkering för handikappade vid Konsum, samt en begäran om att trottoarkanterna vid ICA fasas av, så att det går lättare att korsa vägen med kundvagnar.

Göran Hejdström informerade om gymmet på Hassela, som alla medlemmar har möjlighet att använda på måndagar och torsdagar.

Årmötet avslutades och innan det var dags för kaffe avtackades avgående ordförande Börje Jemt.

Därefter vidtog lotteriförsäljning och kaffedrickning och en enkät skickades runt där vi skulle svara på var och hur vi skulle vilja bo i framtiden. Efter lottdragning avslutades dagen med att vi sjöng Gotlandssången.

Program för 2013 års aktiviteter finns på föreningens hemsida och nästa möte är ett studiebesök på Gotlands Allehanda den 20 februari kl 14.00

/Ingrid Levander