Referat 2015

En sammanfattning över år 2015 med SPF Klinteorten


Månadsmöte - Kost och Hälsa

Lördagen den 21 november träffades ett fyrtiotal medlemmar i Klinte församlingshem för ett månadsmöte. Nils-Erik Jacobsson hälsade alla välkomna, påminde om influensavaccinationen som ännu pågår en vecka till på vårdcentralen och presenterade sedan dagens föredragshållare, Karin Gardell från Konsumentföreningen Medvetna Matval. Karin Gardell inledde med att prata om drycker.Vatten är det absolut bästa man kan dricka och något av det sämsta är t ex cocacola-light, som i stället för socker innehåller aspartam. I stället för att bli smal och glad när man dricker lightprodukter blir man tjock och ledsen. Allra värst är energidryckerna som t ex RedBull. Man kan man bli riktigt dålig av allt koffein det innehåller. När det gäller fetter fick vi lära oss att smör eller bregott är bättre än margarin och Becell, kan man äta om man tycker att det är gott, men det har ingen som helst hälsoeffekt, som reklamen påstår. Om man brukar ha youghurt eller fil till frukost ska man välja de naturella och fetare alternativen och inte de smaksatta, för de innehåller för mycket socker. Över huvud taget var Karins budskap att det vi ska passa oss för är socker och andra kolhydratrika produkter som höjer blodsockerhalten.

När föredraget var slut fick vi röra på oss en stund med Ingrid Sandsjö som ledare och till ackompanjemang av Erling Lindvall. Dagens kommitté hade dukat upp kaffebordet och efter gympapasset smakade det mycket gott. Medan vi drack kaffe såldes det lotter. Sedan rapporterade Irma Larsson från en ordförandedag som hon och Nils-Erik varit på. Där hade de fått inspiration till hur vi ska ta hand om våra medlemmar, så att vi får behålla dem och vad vi kan göra för att rekrytera nya. Programmet för nästa år gicks igenom och Irma efterlyste förslag från medlemmarna på aktiviteter som kan vara av intresse.

Efter lottdragningen och ett tack till dagens kommitté avslutades eftermiddagen.

/Ingrid Levander

Skördeaution i Hejde Bygdegård

Lördagen den 24 oktober samlades ett 45-tal medlemmar i bygdegården i Hejde för årets skördeauktion. Dagens kommitté från Mästerby-Sanda-Västergarn hade kokat en underbar köttsoppa och vi inledde eftermiddagen med att sätta oss till bords och njuta av den. Innan auktionen sedan började kom vår ordförande, Nils-Erik Jacobsson, med ett tråkigt meddelande, Gotlands Sparbank lägger ner sin verksamhet i Klintehamn och när de stänger kontoret den 31 mars 2016 finns det ingen bank i samhället som hanterar kontanter. Det är en mycket tråkig utveckling, som ställer till problem för många.

Stärkta av den goda lunchen började vi sedan att ropa in alstren från det digra auktionsbordet. Nils-Erik Jacobsson och Börje Jemt hjälptes åt som auktionister. Det blev hela 120 utrop, så det tog en stund, men halvvägs tog de en kaffe- och motionspaus. Först fick vi kaffe och äppelkaka med vaniljsås och så blev det lite marscherande runt salen till ackompanjemang av Erling Lindvall. När bordet var tomt återstod det sedan bara att räkna ihop alla inköp man gjort och betala. Pengar som föreningen finansierar kommande vårens bussutflykt med.

Ordförande tackade alla som lämnat bidrag till auktionen och till alla som ropat så flitigt och sedan skiljdes vi åt. Nästa möte blir den 21 november i Klinte församlingshem.

/Ingrid Levander

SPF Seniorerna Klinteorten på Stora Tollby Gård

Torsdagen den 24 september samlades ett 25-tal pensionärer från Klinteorten på gårdsplanen på Stora Tollby Gård för att få lite information om företaget. Vi togs emot av gårdens ägare, Andreas Wiklund, som tog över företaget för åtta år sedan. Han driver det med hjälp av 10 åretruntanställda plus ett antal extra ungdomar under högsäsong. Han berättade att man odlar 130 hektar potatis och 20 hektar jordärtskockor plus alla andra tänkbara grönsaker och hans passion för just potatisodlingen lyste verkligen igenom. Han talade nästan om potatisarna som levande varelser och beskrev hur de under ogynnsamma förhållanden kunde dö och han undrade lite skämtsamt om vi aldrig hört "potatisskriket". I de stora lagerbyggnaderna har man idag ca 4 000 ton potatis som ska levereras till storkök, restauranger och butiker. Man odlar många olika sorter, allt från små kulpotatisar till bakpotatis och det finns många knep för att uppnå önskad storlek på knölarna. Potatisodling på den här nivån är verkligen en hel vetenskap! När Andreas lotsat oss runt bland sorteringsmaskiner, potatistvättar, lagerhus och grönsaksland avslutade vi besöket med att titta in i gårdsbutiken innan vi fortsatte mot dagens andra mål, Krampbroboden, där vi skulle dricka kaffe och äta wienerbröd innan vi åkte hem.

Medan vi satt samlade runt kaffeborden fick vi lite information om kommande aktiviteter av vår ordförande och Harriet berättade om vad stigluckor är för någonting, ett begrepp som var nytt för en del av oss. En stiglucka är en överbyggd port in till en kyrkogård och det finns ofta två eller flera sådana stigluckor i kyrkogårdsmuren. Det finns olika benämningar på dem så som Brudlucka och Liklucka och namnen anger hur de användes. Stigluckor förekommer även på fastlandet, så det är inget typiskt gotländskt, men här på ön finns det ett sextiotal bevarade. Sedan skiljdes vi åt i det vackra och soliga höstvädret, nöjda och belåtna med vår utflykt till Fole.
/Ingrid Levander

SPF Seniorer Klinteortens upptaktsträff

Torsdagen 3/9 hade SPF Seniorer Klinteorten höstupptaktsträff på Snäckan i Klinte. Ett 40-tal av våra medlemmar hade mött upp när 13-slaget fallit. När vi käkat korv med tillbehör gällde det i det fina vädret att välja minigolf eller att spela kubb. 2 hela kubblag lirade så en spännande match. Många andra tog en minigolfrunda,några njöt i det fina solskenet.

Då alla var kaffetörstiga,gick vi in.Väl därinne började vi med lite SPF-information, snack om vår idrottsverksamhet och prat om kommande program. Vi var nu ganska kaffesugna, så kaffet dracks och lotter såldes. Efter fördelning av vinsterna och då vi sjungit Uti vår hage, skildes vi åt i det fina solskenet.

/Nils-Erik Jacobsson

SPF Seniorerna Klinteorten på studietbesök på Foodmark

I fredags 14/8 gjorde SPF Seniorerna Klinteorten studiebesök hos Foodmark,Klinte. Vi började 13 med lunch på Hamncafeet. Det var mycket folk+bra mat. När alla ätit färdigt åkte vi till Klintebys.

Där tog Dag Pettersson emot 42 väldigt nyfikna pensionärer, som ville veta hur fabriken drivs idag. Sedan Dag välkomnat oss, gick vi till matsalen och fick oss berättat både historia+lite om produktionen i fabriken just nu. Mats Ola Jespersson pratade om miljöarbete både på platsen, men även i hela koncernen.
Den nye platschefen presenterade sig. Därefter fick vi skyddskläder (rock,mössa+skoskydd), innan vi i två grupper blev guidade runt i fabriken. Efter ett mycket lyckat studiebesök, skiljdes vi åt, i det strålande vädret, strax efter 16.

/Nils-Erik Jacobsson

Grillkväll på Ekstastranden

Torsdagen den 16 juli samlades ett trettiotal medlemmar från SPF Seniorerna Klinteorten vid Kronvalls fiskeläge för en grillkväll. Det var en solig och fin eftermiddag och när vi anlände vid 17-tiden hade vår ordförande, Nils-Erik Jacobsson, redan satt upp kubbspelet och grillglöden var på gång. Han hälsade oss välkomna och berättade lite om kommande aktiviteter och sedan samlades vi runt grillen med våra korvar och grillspett.

När alla var mätta och belåtna tog Erling Lindvall fram dragspelet och det blev en stunds allsång. Sedan började några spela kubb medan andra tog en promenad längs stranden eller bara satt och pratade, tog oss en kopp kaffe och umgicks med varandra, medan solen så sakta dalade ner över Karlsöarna. Det blev en trevlig kväll i all enkelhet och vi hade verkligen tur med vädret och det är inte en självklarhet denna sommar.

/Ingrid Levander

Besök på Tomsarfve kaminmuseum

Torsdagen den 25 juni samlades ett trettiotal medlemmar för att göra ett besök på Tomsarfve kaminmuseum i Eksta, men vi åkte inte direkt dit, utan började med att äta lunch på Fröjel Resort, där vi blev vi väldigt väl mottagna. Ordförande Nils-Eric Jakobsson hälsade alla välkomna och informerade lite om kommande aktiviteter, bland annat om Almedalsveckan. Sedan blev det dags för mat och det vi serverades smakade mycket gott.

När alla var mätta och belåtna fortsatte vi till Tomsarfve i Eksta där Gunnar Persson har samlat ihop en massa kaminer och vedspisar. Ett lite udda samlarobjekt kanske man kan tycka, men för oss i mogen ålder var det intressant att återknyta bekantskapen med vedspisar och kaminer som många av oss har erfarenhet av. Det blev många frågor för Gunnar att svara på. Bland annat fick vi veta vad glimmer är för någonting och varifrån det kommer. Glimmer satte man in i fönsterluckorna på kaminerna i stället för glas, men det var nog inte många som visste att det tillhör en mineralgrupp. Gunnar samlar inte bara, utan han renoverar sina fynd, så de var väldigt välskötta och fina att titta på. Lite annat än kaminer och spisar finns det också i museet bland annat några gamla motorcyklar och andra äldre bruksföremål.

Nöjda med vår eftermiddag skiljdes vi sedan åt och nästa möte blir en grillkväll vid Kronvalls fiskeläge torsdagen den 16 juli kl 17.00, OBS ändrat datum.

/Ingrid Levander

SPF Seniorerna Klintorten firade Nationaldagen på Klinteberget

Den 6 juni är det tradition att SPF-arna från Klinteorten samlas på Klinteberget för att fira det som förr var Svenska flaggans dag och numera Sveriges nationaldagen och i år var det ett trettiotal medlemmar som tagit sig dit medförande kaffekorg. Ordförande Nils-Erik Jacobsson hälsade alla välkomna och informerade om varför vi firar Nationaldagen just den 6 juni. Sedan vände vi oss mot flaggstången där den blågula flaggan fladdrade vackert i den ganska hårda vinden, Nils-Erik utbringade ett fyfaldigt leve och sedan sjöng vi "Flamma stolt" och "Du gamla du fria" till ackompanjemang av Erling Lindvall på dragspel.

Därefter gav vi oss ut på en tipspromenad, som Irma Larsson hade ordnat. Frågorna i den lockade till många skratt, där vi gick runt platån och försökte lösa de kluriga problemen. När vi samlats igen berättade Kalle Pettersson om Klinteberget och besvarade en hel del frågor om ägandeförhållandena och skötseln av berget. Tipspromenaden rättades och de som fått flest rätt vann en mjuk kaka som Irma bakat. Lagom vi hade börjat plocka fram våra kaffekorgar mulnade det till ordentligt och det började stänka och de som haft regnrockar och paraplyn med plockade fram dem. Vi drack vårt kaffe, men eftersom det nu såg ut att bli regn på allvar, samlade vi sedan ihop våra tillhörigheter och avslutade eftermiddagen lite abrupt.

/Ingrid Levander

SPF Senirerna Klinteorten-Bussutflykten

Lördag morgon 30/5 09.00 samlades 44 seniorer på Rondos parkering i Klintehamn för att med Stenbergs buss åka på utflykt. 09.30 avgick bussen mot Solsänget iLevide. På plats mötte Lage Hanssson upp och vi fick höra både historia och nutid om Solsänget. När Lage pratade kom en mycket lite skur och när vi fått alla våra frågor besvarade, drack vi förmiddagskaffe.

Vår chaufför David rattade vidare myrvägen mot Sproge och Kvarnåkershamn och Borum. Då vi tittat på stugorna, hört berättas om det gotländska ektimmret, som husen är byggda av, fortsatte färden förbi södra Kvarnåkershamn mot "laxbordet" på Holmhällar. När vi ätit åkte vi mot Körsbärsgården. Sedan Marita Jonsson berättat om utställningarna och vi gått runt och sett även trädgården, åkte vi mot Margus, där vi handlade och drack eftermiddagskaffe. Vi var åter i Klinte vid 17.00-tiden, nöjda efter en lång dag.

/Nils-Erik Jacobsson

Gutamålsdag på Rondo den 25 april

Lördagen den 25 april samlades ett 130-tal pensionärer från Klintehamn med omnejd på Rondo. Det var SPF Seniorerna Klinteorten som inbjudit såväl andra SPF-föreningar som PRO Klintebygdens medlemmar till en eftermiddag med gotlandstema.

Vi samlades i teatersalongen där ordförande Nils-Erik Jacobsson hälsade alla välkomna och därefter tog Anna-Britta Hansson vid och berättade om den bussresa SPF ordnar till Höga Kusten i juni. Ännu finns det platser kvar om det är någon som funderar på att åka med!

Ingrid och Tommy Wahlgren samt Bosse Carlgren från Gutamålsgillet stod för dagens underhållning och de berättade om gutamålet och om hur det utvecklats, vi fick gissa betydelsen av knepiga gutamålsord och Tommy Wahlgren delade ut priser bland de som hade rätt svar. Vi fick också veta mycket om hur Gutamålsgillet arbetar för att behålla det gamla språket, för att gutamålet är ett språk och inte bara en dialekt hävdar man med bestämdhet. De presenterade också Gutamålsgillets hemsida, där det finns ordlistor som man kan använda om man stöter på något knepigt gutamålsord, som man inte vet vad det betyder. Det hela varvades med sång och musik och det blev även allsång.

Sedan flyttade vi över till matsalen där dagens kommitté från Väte/Hejde bullat upp till eftermiddagskaffe och även kaffebrödet följde gotlandstemat, för vi bjöds på ugnstrull, sockerkaka och gorån. Sedan avslutades eftermiddagen med lottdragning och ett tack till alla som ordnat en så trevlig Gutamålsdag.

/Ingrid Levander

Kort månadsrapport från SPF Seniorerna Klinteorten

Under månaden som snart är till ända har vi varit på studiebesök hos Gutebollen i Källunge.Vi var nästan 40 medlemmar som infann oss 14.00(8/4) i Källunge bygdegård.Rune Carlsson-Birgitta Welander hade beställt besöket+stod för mycket av lotteriet.Det började med att Peter Gudinge välkomnade oss.Sen fick vi en rejäl rundvandring i Bageriet.Efter besöket kunde vi köpa kakor på plats.Så gick vi in i bygdegården till Peters dukade kaffebord+Sedan vi dragit vinnare i lotteriet+utdelning avslutades mötet med vår gemensamma slutsång.
I dag(lördag) hade vi gutanålsdag på Rondo.Vi hade bjudit in 5 Grannföreningar,så när dagen kom var vi nästan 130 pensionärer på plats.Ingrid,TommyWahlgren,Bosse Carlgren bjöd på ett uppskattat Program.Vaktmästaren Jörgen tog väl hand om oss.Efter 1 1/2 tim. gick vi till kaffeborden o.åt Ungstrull,sukkakake och gorån.Sedan fick alla vinnare i lotterierna sina priser.När kommitten avtackats avslutades samvaron för vi hade ju tidigare sjungit avslutningssången tillsammans med Ingrid+Tommy.


/Nils-Erik Jacobsson

Påskfest i Hejde Bygdegård 28 mars 2015

Lördagen den 28 mars samlades ett 60-tal medlemmar i Hejde Bygdegård för traditionsenlig påskfest. I tamburen tog Irma Larsson emot och delade ut placeringskort, som man kunde använda om man ville och så såldes det lotter. När alla anlänt hälsade ordförande Nils-Erik Jacobsson oss välkomna och ett särskilt välkommen riktade han till en ny medlem och till dagens underhållare, Olof Stenström, Katrin Gadd och Kristina Broberg, sedan bjöd han till bords. Det fanns mycket gott att äta och de flesta gick nog och fyllde på både en och två gånger. Musikerna underhöll både under och efter maten.

När alla var mätta och belåtna delade Göran Hejdström ut papper med några kluriga trafikfrågor där det bl a gällde att komma ihåg när det blev lag på bilbälte, hur fort man får köra med husvagn mm. Han kom också med en berättigad uppmaning om att man som äldre ska undvika att kliva på stolar och stegar, utan be om hjälp i stället, för att inte riskera att falla och i värsta fall få ett benbrott.

Därefter blev det kaffe och en påskbakelse och ännu mera sång och musik, som även lockade en del att ta en svängom på dansgolvet. Efter lottdragning blev de duktiga musikerna och festkommittén avtackade och vi avslutade eftermiddagen med att Erling Lindvall spelade "Summarn kummar" och vi sjöng alla med, för nog längtar vi efter våren och sommaren nu.

/Ingrid Levander

Månadsmöte i Sanda Bygdegård 28 februari 2015

Lördagen den 28 februari samlades ett fyrtiotal medlemmar i Sanda bygdegård för månadsmöte. Ordförande Nils-Erik Jacobsson hälsade alla välkomna och inledde mötet med att hålla en parentation över en avliden medlem. Efter en tyst minut fortsatte han sedan med att hälsa dagens föredragshållare Björn Kraft från Gotlandspolisen välkommen.

Björn Kraft har varit polis sedan 1980 och han har efter 13 år i Stockholm kommit tillbaka till ön, där han
nu arbetar ungefär 50% ute på fältet och 50% som informatör och föredragshållare i skolorna och på andra ställen. Han började med att prata om internet och den brottslighet det kan föra med sig. Bland annat de möjligheter missbrukare idag har att via nätet beställa t ex spice och andra droger.

Vi hade givetvis många frågor och undrade bland annat hur det ligger till med bostadsinbrott och andra typer av egendomsbrott här på Gotland och vi fick till svar att vi lever i en ganska skyddad tillvaro här, jämfört med hur det är på många ställen på fastlandet. Vi är till en del skyddade genom att vi bor på en ö. Det är inte så enkelt att ta sig hit och härifrån.

Trafiken och vad som händer om man blir tagen för rattfylla, fortkörning, har glömt körkortet hemma
och andra förseelser fick han också många frågor om. Vi hade så många frågor så efter ett tag höll vi kaffepaus och i pausen såldes det också ett par lotterier.  Björn Kraft hade svar på de flesta av våra frågor och han fick en varm applåd och en blomma för all information han delat med sig av.

Efter ens stunds korta förhandlingar, lottdragning och avtackning av dagens kaffekommitté avslutades mötet och vi skiljdes åt.

Nästa träff blir påskfesten den 28 mars i Hejde Bygdegård.

/Ingrid Levander

Studiebesök på Coop Forum

Tisdagen den 17 februari var ett trettiotal medlemmar från SPF Seniorerna Klinteorten på ett studiebesök på Coop Forum. Vi guidades runt av driftschefen Mikael Hellström, som berättade att planerna på att bygga den här butiken startade redan 2004, men först sommaren 2014 var det klart för invigning av de 6000 kvm butiksyta. Coop äger tomten och har även sålt av tomtmark, bland annat till Biltema, som redan flyttat in i sina lokaler, och till McDonalds, som man räknar med ska vara klart för invigningen till påsk. Sedan har man sålt ytterligare en tomt på ca 6000 kvm och där kommer det att bli två-tre nya butiker. Vilka märken det gäller vet man ännu inte.

Coop Forum är en fräsch och fin butik och miljömässigt guldklassad. Belysningen har en del haft synpunkter på, men man använder enbart ledlampor och punktbelysning för att kunna hålla det höga miljömålet. Lite ovant kändes det, men sådant vänjer man sig nog vid. Man har dörrar och lock för alla kyl- och frysdiskar, något man var tacksam för i lördags när det blev strömavbrott. Ingenting, utom lite grillad kyckling som inte gick att hålla varm, förstördes. Mikael Hellström fick många frågor när det gällde kött och mejerivaror. Det är ju angeläget att värna om de svenska och gotländska produkterna det tycker de flesta av oss och han hade bra svar på det mesta. Man säljer gotländskt kött och man samarbetar även med andra gotländska producenter av olika typer av livsmedel. Rundturen avslutades med kaffe och semla, det var ju årets fettisdag, så det passade väldigt bra. När vi tackat för det trevliga mottagandet spridde vi oss ut över butiken för en stunds shopping.

/Ingrid

Årsmöte 24 januari 2015

Lördagen den 24 januari träffades ett fyrtiotal medlemmar till årsmöte i Klinte Församlingshem. Ordföranden, Nils-Erik Jacobsson, hälsade alla välkomna och inledde mötet med att bjuda till bords. Risgrynsgröt med smörgås stod på menyn och när alla var mätta och belåtna vidtog årsmötesförhandlingarna.

Till ordförande för mötet valdes Nils-Erik Jacobsson och till sekreterare Inge Kahlström.

Verksamhetsberättelsen visar att föreningen varit mycket aktiv under året som gått. Vi har haft regelbundna månadsmöten och vi har gjort flera intressanta studiebesök runt om på ön, vi har haft en bussutflykt, påskfest, räkfrossa och Luciakaffe. Kortspel, kubb, boule och bowling har lockat många.

Resultat och Balansräkning gicks igenom och i enlighet med revisorsrapportens rekommendation beviljades styrelsen ansvarsfrihet för det gångna året.

Sedan vidtog val av styrelse och funktionärer för år 2015. Ordföranden Nils-Erik Jacobsson och övriga i tur avgående medlemmar omvaldes utom Nellie Jemt, som hade avböjt omval. Till ny medlem i styrelsen efter henne valdes Laila Östergren. Styrelsen för 2015 består därmed av: Nils-Erik Jacobsson, Irma Larsson, Rut Björkqvist, Ingrid Levander, Arne Hultman, Britta Ljungberg, Bertil Skörnemo och Laila Östergren. Konstituerande sammanträde hålls hos Irma Larsson den 5 februari.

Inga skrivelser eller motioner hade inkommit
De nya stadgarna antogs och man beslutade att föreningen i enlighet med dessa fortsättningsvis ska heta SPF Seniorerna Klinteorten.
Nellie Jemt avtackades för de år hon varit föreningens kassör och därefter avslutades årsmötet.

Sedan fick vi röra på oss ett tag till Erling Lindvalls musik, vi drack kaffe och det såldes lotter och därefter blev det en stunds underhållning där Bojan Larsson läste ett par av sina dikter på gutamål och Irma Larsson gjorde ett roligt och uppskattat inslag, där hon utklädd berättade om olika bantningsmetoder. Efter lottdragning avslutades eftermiddagen.

Nellie Jemt avtackas

Text o foto/Ingrid Levander