18/5 Bussutflykt

Busssutflykt till hemlig socken

Lördagen den 18 maj samlades ett fyrtiotal medlemmar från föreningen på Rondos parkering för vårens bussutflykt. Destinationen var hemlig, men det hade nog sipprat ut vart vi skulle och målet var Slite.

Vi hade kaffekorgar med oss, så när vi kom till Bäl körde bussen ner till Sudergårda änge där vi togs emot av Arne och Eva Nyroth, som berättade om det. Bland annat fick vi veta att de svenska och norska kungaparen varit på besök där 14 maj 1992 och vi var många som gick och tittade på en minnessten från det besöket. Det var ett väldigt vackert och välskött änge.

Sedan fortsatte vi resan mot Slite, där Rosita Fellman steg på bussen och guidade oss medan bussen sakta passerade Sju strömmar, Slottsbacken, Strandvägen och upp på Lotsbacken. Vi fick ta del av både historien om samhället och mer personliga minnen. När vi kom fram till Cementa, där vi hade nästa stopp, lämnade Rosita oss.

På Cementa togs vi emot av Bo Persson och innan vi fick komma in på fabriksområdet utrustades vi med västar, skyddsglasögon och hjälmar. När alla var klara gick vi in i fabriken, där vi fick åka hiss 98 m upp, gå upp för två trappor och slutligen ut på en takterrass med utsikt åt alla fyra väderstrecken. Det tog lite tid för hissen att forsla upp oss alla, men när alla kommit upp berättade Bo Persson om Cementa och produktionen där innan vi åkte ner igen.

Nu var det dags för lunch och den åt vi på Klints krog. Efter maten
gjorde vi ett besök i Slite kyrka och sedan körde vi en tur runt i
hamnen innan vi lämnade Slite för den här gången.

På hemvägen stannade vi till i Dalhem vid Hesselby järnvägsstation, där vi plockade fram våra kaffekorgar igen och sedan fortsatte vi hem till Klintehamn.

Innan vi skiljdes åt tackade vår ordförande Irma dagens chaufför Sture Olofsson, som kört oss så lugnt och tryggt hela dag och också Christina Knutas, som planerat och ordnat en så trevlig resa för oss och vi gav dem båda en stor applåd.

/Ingrid Levander

Till helagotland.se 19/5 - Infört i GA/GT 4/6