12/8 Bussutflykt

Årets bussutflykt gick till Lärbro o Tingstäde

SPF Klintorten på bussutflykt

Lördagen den 12 augusti samlades ett trettiotal förväntansfulla medlemmar på Rondos parkering, för klockan nio skulle vi åka på utflykt till Lärbro med omnejd. Chaufför för dagen var Stefan Stenberg och guide Anna Ulmstedt.

 När alla som anmält sig anlänt, ställde Stefan kursen norrut, medan Anna berättade om de sevärdheter vi passerade  och efter någon timme var vi framme vid dagens första mål, Lärbro Bygdemuseum. Vi delades upp i två grupper och fick gå runt och se på alla samlingarna med hjälp av två duktiga guider. Innan vi sedan åkte vidare plockade vi fram våra kaffekorgar och drack förmiddagskaffe.

Nästa punkt på programmet var ett besök vid Lärbro kyrka där vi såg på de gravar där krigsoffer från andra världskrigets slut ligger begravda. Lärbro krigssjukhus fick hundratals fångar från koncentrationslägren och många av dem avled. Naturligtvis var vi inne och tittade i den vackra kyrkan också.

Sedan åkte vi till Tingstäde och Gotlands Försvarsmuseum där lunchen stod uppdukad. Den smakade väldigt bra och när vi fått oss en  kopp kaffe på maten fortsatte färden till dagens sista mål, Tingstäde fästning.

Där inleddes besöket med att vi gick ner i fästningen där vi fick information om den i form av en filmförevisning och sedan fick vi gårunt och se oss omkring med hjälp av guider.  Fästningen började byggas redan år 1904 och det är verkligen en imponerande anläggning. Försvarsområdet omfattade ett område med ca 6 kilometers omkrets. 

Innan vi  lämnade Tingstäde plockade vi fram våra kaffekorgar ännu en gång och stärkte oss inför hemfärden, som gick på lite andra vägar. Bland annat tog bussen en sväng in till Roma Klosterruin, så att Anna fick berätta lite om den också. Det blev verkligen en heldag och belåtna med dagen anlände vi till Klintehamn vid femtiden. Varmt tack till Stefan Stenberg och Anna Ulmstedt och styrelsen som ordnat en så trevlig höstutflykt!

/Ingrid Levander

Till helagotland.se 15/8

Publicerat i GA/GT 29/8