Referat 2017

Referat från våra möten och studiebesök år 2017

Julbord på Toftagården den 14 december

Torsdagen den 14 december samlades ett 85-tal pensionärer från SPF Seniorerna Klinteorten, respektive Eskelhem-Tofta på Toftagården för att äta julbord. Det var en regnig och mörk torsdag, men vi hade det riktigt gemytligt i den vackert juldekorerade matsalen och stämningen var hög.                  Medan vi intog våra platser spelade Erling Lindvall från Klinteorten julmusik på pianot och när alla hittat någonstans att sitta hälsade Ann-Britta Hansson, ordförande för Eskelhem-Tofta, samtliga välkomna och en kör från Eskelhem-Tofta med Erling på dragpel som ackompanjatör sjöng en välkomstvis och sedan var det bara att ta för sig av all den goda maten.
När vi kommit fram till kaffet läste Bo-Georg Lindgren från Eskelhem-Tofta egenhändigt skrivna dikter på gutamål och sedan fortsatte Erling underhållningen på både piano och dragspel och alla sjöng med i de gamla välkända julsångerna. Det är en stor tillgång att ha sådana förmågor som Bo-Georg och Erling i föreningarna.
Som avslutning informerade Anna-Britta och Irma om kommande aktiviteter i föreningarna och önskade alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

/Ingrid Levander

 Till helagotland.se 15/12 - Publicerat i GA  

 

Månadsmöte i Sanda bygdegård med Dan o Kjell

Lördagen den 18 november träffades ett 45-tal medlemmar från föreningen i Sanda bygdegård. Eftermiddagen inleddes med att Irma Larsson hälsade alla välkomna och så berättade hon om årets sista aktivitet; Julbordet på Toftagården torsdagen den 14 december kl 13.00, som vi äter tillsammans med SPF Seniorerna Eskelhem-Tofta.
Hon kom också med en uppmaning till de som har några önskemål eller idéer om studiebesök eller föreläsare/underhållare till nästa verksamhetsår, att höra av sig.

Dagens underhållare var Dan Svensson och Kjell Thompson som skulle sjunga och spela för oss och medan vi väntade på dem tog vi oss an kaffebordet som dagens kaffekommitté Klinte II dukat upp.

Vid halvtvå-tiden kom så männen vi väntat på och efter en kort stunds riggning av utrustningen satte de igång och våra förväntningar kom inte på skam. Det blev ett väldigt trevligt uppträdande och vi fick höra både "En liten sork", "Farfars päronträ", "Storspoven" och "Stolpen" plus en massa andra av deras kluriga visor.

När de tog sig en kaffepaus passade vi på att ha dragning på lotterierna som sålts tidigare och sedan fortsatte de att spela och sjunga en bra stund till. Någon hade önskat att få höra "Mjölk rap" och naturligtvis blev den önskan uppfylld.

Irma avslutade eftermiddagen med att tacka Dan och Kjell och dagens kaffekommitté.

/Ingrid Levander

Till helagotland.se 19/11 - Publicerat i GA 23/11

Den 26 oktober var vi inbjudna av Eskelhem-Tofta att delta vid deras månadsmöte där de bjudit in en celeber gäst.  Här följer referatet från helagotland.se inlämnat av deras vice sekreterare Ann-Chaterine Jonasson:

Till månadsmötet i Toftagården den 26 oktober hade SPF Seniorerna Eskelhem -Tofta bjudit in en celeber gäst, generallöjtnant Mertil Melin, tidigare hovstallmästare. Han berättade underhållande om sitt innehållsrika liv: Uppväxten på släktgården i Stånga, yrkesvalet, den militära karriären och om åren i Hans Majestät Konungens tjänst som chef för hovstallet.
Under större delen av sitt liv har Mertil Melin varit knuten till Försvaret. Det började med lumpen i Umeå, han tog värvning och fortsatte med officersutbildning på Krigsskolan Karlberg. Efterhand steg han i graderna och nådde nära nog toppen i och med utnämningen till generallöjtnant 1996.
Som kronan på verket var Mertil Melin därefter i tretton år chef för det Kungliga hovstallet. I detta hedersvärda uppdrag ingår bland annat att ansvara för korteger vid högtidliga tillfällen. Under Mertils tid har det varit tre kungliga bröllop och trettio statsbesök. Vi fick se delar av en film från Prins Carl Philip och Sofias bröllop den 13 juni 2015. I kortegen då deltog hästar från hovstallet, Beridna Högvakten och Polisen, tillsammans ett 80-tal hästar, alla väl lämpade och utbildade för sådana uppdrag. Brudparet färdades i en vacker paradkalesch, dragen av ett fyrspann framförd a' la Daumont. Detta innebär att åkvagnen är utan kusk och att den styrs av ryttare på vänsterhästarna. Efter det kungliga ekipaget syntes gotlänningen Melin i stilig, blå paraduniform ridande hovstallets Cardinal, bördig från Grötlingbo! När så Prinsparet efter 25 minuters rundtur i Stockholm steg ur vagnen vid slottet kunde hovstallmästaren konstatera, att han än en gång lyckats genomföra sitt ansvarsfulla uppdrag med heder och mesta möjliga precision. Ja, för de flesta av oss var det ett stort nöje att få en inblick i denna värld med kunglig pompa och ståt. Mertil Melin kunde förmedla något intressant ur sitt liv till oss alla.
Även medlemmar i SPF Seniorerna Klinteorten var inbjudna till denna trevliga eftermiddag med lunch och föredrag.

/A-C Jonasson

Vi tackar för inbjudan och en väldigt trevlig eftermiddag!

SPF Seniorerna Klinteorten - Skördauktion

Lördagen den 21 oktober samlades ett 40-tal medlemmar från SPF Seniorerna Klinteorten i Hejde Bygdegård för årets skördeauktion. Irma Larsson hälsade alla välkomna och gick först igenom kommande aktiviteter, bland annat "Dan och Kjell singar och spelar" i Sanda bygdegård den 18 november och Julbordet på Toftagården i december (datum ännu inte bestämt). Sedan hon bjöd hon till bords, för som vanligt inleddes eftermiddagen med en god soppa. Kommittén för dagen Klinte I och de hade gjort ett gott arbete. Det var så trevligt dukat och maten smakade utmärkt.

När alla var mätta och belåtna började auktionen med Harriet som auktionist och Ingegerd som "budbärare". Det var ett dignande bord med sammanlagt 94 alster av olika slag som skulle få en ägare. I halvtid drack vi kaffe och sedan fortsatte försäljningen. Allt blev sålt, en del till lite lägre summor, men det fanns dyrgripar också. En vacker duk, kroppkakor och en kylbox med färsk fisk gav ett icke föraktligt tillskott till kassan.
Irma avslutade eftermiddagen med att tacka alla som skänkt varor, alla som ropat in dem och så givetvis till dagens kommitté.

/Ingrid Levander

Till helagotland.se 23/10 - Publicerat i GA 1/11

Höstupptakt på Snäckan

Onsdagen den 20 september samlades ett 35-tal medlemmar på Snäckan i Klintehamn för traditionell höstupptakt med korvgrillning. Solen sken och det var ett helt underbart väder när vi samlades runt grillen. När alla var mätta och belåtna fortsatte samkvämet med kubbspel och bangolf och de som inte kände för någotdera satt i solskenet och pratade.

Sedan gick vi in i matsalen där tillförordnade ordförande Irma Larsson började med att tända ett ljus för vår avlidne ordförande Nils-Erik Jacobsson. Vi höll en tyst minut, Irma läste en dikt och så sjöng vi "Härlig är jorden". Berndt Lagergren berättade om sin bekantskap med Nils-Erik som sträckte sig långt tillbaka i tiden, då de var unga och aktiva i Tjelvar där Nils-Erik var en framstående medeldistansare.

Irma informerade om kommande aktiviteter och rapporterade från ordförandekonferensen. Sedan drack vi kaffe och under kaffedrickningen såldes det lotter och sedan avslutades en trevlig eftermiddag med lottdragning och lite allsång innan vi skiljdes åt.

/Ingrid Levander

Till helagotland.se 21/9 - Publicerat i GA 27/9

 Vårt Vatten

Fredagen den 25 augusti träffades en 25-tal SPFare från Klinteorten i Ekumeniakyrkan i Väte för att lyssna på vad
Region Gotlands VA-chef Susanne Bjergegaard Pettersson hade att säga om vårt vatten. Det var mycket intressant och vi fick en bra inblick i hur man jobbar för att vi ska kunna få tillgång till så mycket rent dricksvatten vi behöver. Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och därför är säkringen av vattentillgången en av Gotlands största utmaningar – både på kort och lång sikt! Läget är i dag allvarligt – men inte akut, men det behövs regn, regn, regn.
Och det är inte bara vi vuxna som ska tänka på att spara vatten. Från regionens sida jobbar man med att lära barnen det också så att trenden att vi gör av med mindre vatten än tidigare håller i sig och man har skapat en särskild sida för dem på regionens hemsida http://gotland.se/vildavatten. Där finns mycket intressant och tankeväckande att läsa.

När vi tackat Susanne för det vi fått ta del av, tog föreningens vice ordförande Irma Larsson över och började med att kalla fram vår sekreterare Rut Björkqvist, som nyligen fyllt 90 år. Vi sjöng och hurrade och Irma lämnade över en bukett blommor från föreningen. Därefter blev det en stunds information om kommande aktiviteter innan det blev dags för kaffe och lottdragning.

När vi skiljdes åt och körde hem var och en till sitt vräkte regnet ner. Det kändes nästan som ett svar på dagens önskan om att vår grundvattennivå ska hålla sig på en bra nivå.

/Ingrid Levander

Till helagotland.se 26/8 - Publicerat i GA 1/9

Grillfest vid Valbyte i Sanda

Torsdagen 13 juli 17.00, en härlig försommarkväll, samlades vi, ett drygt 30-tal medlemmar från KLINTEORTENS SPF Seniorerna vid Valbyte fiskeläge i Sanda. När vi samlats välkomnades 3 nya ev. blivande medlemmar och därefter "drogs"kvällens program. Medan närvarolistan och anmälan till distriktets aktivitetsdag gick runt, gicks kommande aktiviteter igenom, såsom att distriktet har Hjärnkoll 17/8 i Tjelvarkyrkan. Kubben, som vi spelar varje måndagseftermiddag, ska ha sitt DM i Bara 23/8. Boulen, som vi träffas till varje onsdag kl.13 i Väte idrottsänge, ska ha en tävling 13/9. Nästa månadsmöte är den 25/8 i Ekumenia i Väte :Vårt vatten med vattenchefen.
När vi grillat och ätit vår medhavda mat och druckit vår ditburna dryck spelade Erling lite på dragspelet.Sedan vi sjungit några "låtar" vidtog kubbspelet. Strax efter 20 avslutades den ljumma sommarkvällen.

/Nils-Erik

Till helagotland.se 13/7 - Publicerat i GA 21/7

Nationaldagen

I det härliga försommarvädret träffades SPF Seniorerna Klinteorten på Klinteberget för att fira Sveriges nationaldag. Först gick vi igenom vad som händer framöver i vår förening och i SPF Seniorerna Gotland. Så talade vi om den trevliga platsen (Klinteberget) som vi samlats på. Efter en betraktelse över vad nationaldagen innebär hurrade vi för vårt fosterland och  sjöng Du gamla du fria. Vi spelade kubb och gick tipspromenad och när vi blev kaffesugna, dracks det medhavda kaffet och sedan fortsatte samvaron tills det började att bli svalare.

/Nils-Erik

Till helagotland.se 7/6 - Publicerat i GA 16/6

Bussutflykt till Grötlingbo

Lördagen den 27 maj samlades ett trettiotal medlemmar från SPF Seniorerna Klinteorten utanför Rondo för att åka på årets bussutflykt till hemligt mål. I år hade vi med oss en väldigt kunnig guide, Gunvor Malmros, för dagens hemliga mål var Grötlingbo, där Gunvor är uppvuxen och hon kan kan socknen på sina fem fingrar.

Dagens första stopp var Lagerlingen där vi drack vårt medhavda förmiddagskaffe medan Gunvor berättade för oss om de krigsfångar som var internerade där 1945 i andra världskrigets slutskede.
Nästa stopp var hos Kristian Gustafsson på Skradarve gård, där vi fick höra honom berätta om gården och mjölkproduktionen. Han var en väldigt sympatisk mjölkbonde och när han pratade om sina 170 kor kändes det verkligen att han tycker om dem och inte bara ser dem som produktionsenheter.
Nu hade det blivit dags för lunch och den åt vi på Kattlunds museigård. Maten var väldigt god och sedan samlades vi alla i trädgården där en guide kom och berättade om gården som ursprungligen är från medeltiden.
Bussresan fortsatte sedan ut på Grötlingboudd och sedan vidare till Havdhems hembygdsgård Torpet och där ställde en lokalguide upp och berättade om gården och samlingarna. Vi tog oss en kopp eftermiddagskaffe och sedan gick vi runt i de olika huset och tittade. Nog är det tur att det finns idealister som har ork och lust att ta vara på alla gamla bruksföremål.
Sista stoppet innan hemfärden var Grötlingbo kyrka som är väldigt stor och kallas för Sudrets katedral. Lite speciellt med den är också att tornrummet är inglasat, så vintertid används vanligen bara den delen för gudstjänster.

Sedan gick färden hem till Klintehamn igen och vi tackade vår chaufför Sture, som så säkert rattat den stora bussen på alla slingriga småvägar och Gunvor, som delat med sig av all sin kunskap om Grötlingbo, med en stor applåd.

/Ingrid Levander

Till helagotland.se 28/5 - Publicerat i GA 27/7

Påskbuffé

Fredagen den 7 april träffades ett drygt 50-tal pensionärer i Hejde bygdegård för att äta påskmat. Vi möttes av Erik Ell´s musik och de trevligt dukade borden i hästskoform. Dagen började med information om att vi hoppas att det nu kommer att finnas doktorer på Klinte vårdcentral vardagar 9-14.

Från distriktsstämman berättades om studiecirklarna "Försök inte lura mig" och "Styrka för seniorer". Man kunde också titta på motionen till kongressen. Vidare från stämman om eventuellt distriktsmästerskap i bowling, bridge, hjärnkoll, kubb och boule. Kulturdagen blir 30 aug. Från distriktet kommer Lennart ut och pratar om "Äldre i trafiken". Ännu en medlem välkomnades.

Snabbt dukades serveringsbordet med påskmat och Erik Ell´s musik följde oss under upptakten till buffén. Senare när vi "huggit in" på maten fick vi önska sånger ur ett häfte med 40 låtar och vi fick också höra bl.a."Tjock som en julegris" i Eriks version.

När Erik och kommittén avtackats avslutades dagen och vi ser fram mot nästa månadsmöte; Dialogmötet i Klinte församlingshem den 5 maj.

/Nils-Erik Jacobsson

Till helagotland.se 9/4 - Publicerat i GA  27/4

Studiebesök på Destination Gotland

Måndagen den 20 mars samlades ett trettiotal medlemmar från föreningen i avgångshallen och medan vi väntade på att klockan skulle bli tio berättade Berndt Lagergren om ett informationsmöte på Rondo i Klintehamn där representanter från Region Gotland talade om hur man tänker sig att service och samhällsutveckling ska se ut i framtiden.
En kvinnlig styrman, Ida, tog sedan hand om oss och lotsade oss genom hamnområdet till den båt som vi skulle få lära känna lite bättre. När vi kommit ombord fick vi först kaffe och sedan berättade några av besättningsmännen om hur det är att arbeta på gotlandsfärjorna. Normalt jobbar man sju dagar i sträck och är sedan ledig sju dagar. Var och en har sin egen hytt och man äter i mässen, där man har en egen kock som lagar till maten. Sommartid är det många anställda, upp till 100 stycken, och då kan inte alla få egna hytter, utan de extraanställda får gå i land och sova.
Sedan gick hälften av oss med Ida till maskinrummet, medan den andra hälften gick en rundvandring med Sivert till köket och mässen. Köket var en imponerande arbetsplats, där man under högsäsong serverar mellan 500 och 700 portioner mat om dygnet. När snabbfärjorna är i drift tillverkar kallskänkorna på det stora båtarna smörgåsar även till dem.
I båtens hjärta, kontrollrummet, var det fullt av paneler varifrån båtens funktioner styrs och efter att ha stått och tittat på allt fick vi gå runt och se på de stora motorerna. Nu var de stilla och tysta och det enda som larmade var generatorerna som är igång dygnet runt, men under nästkommande år planerar man att ta el från land när man ligger vid kaj. Vi fick också titta in i båtens verkstad där en man höll på att tillverka ett topplock.
Den sista etappen på rundvandringen var bryggan där styrman Ida berättade om hur det går till att manövrera de här stora båtarna medan vi alla stod och beundrade den vackra vyn över Visby.
Det var ett mycket givande besök och vi blev väldigt väl omhändertagna!

/Ingrid Levander

Till helagotland.se 21/3 - Publicerat i GA 31/3

 

Trill int ikull hos SPF Seniorerna Klinteorten

10 mars träffades ett 40-tal seniorer från SPF KLINTEORTEN i Sanda bygdegård. I entrén togs vi emot av det nya systemet med att ta upp avgift och sälja lotter. Dagen började med att vi informerades om vår nya hemsida och dess adress, samt att några från vår förening ska gå på den senaste webb-utb. i Visby. Så pratade vi om kommande studiebesök och därefter om att SPF SENIORERNA GOTLAND´s årsmöte är 6/4 på Suderbys. Påskfesten är flyttad en dag till 7/4. Sedan hölls parentation över 3 trogna avlidna medlemmar och sjöngs Härlig är jorden samt hölls en tyst minut.
Dagens program hette Trill int ikull och Cecilia Persson och Kristin Hjort-Stenström informerade om alla fällor och förbättringstips i och utanför hemmet. De pratade också om mötesplatser som Regionen har. Vi önskar en i Klinte, på t.ex. Kupan eller Vårdcentralen. Inte nog med all den fullödiga informationen utan Kristin tog oss med på ett gympapasss i balansens tecken. Alla deltog och jag tror att vi var några stycken som hade träningsvärk dagen  efter.                     Under kaffedrickandet hade vi en frågetävling om gotländska socknar, som vanns av systrarna Ulla-Britt och Kerstin, med Monika Bäckstäde som tvåa. Vi drog också lotterivinnarna. Ett tack till kommittén för ett ba jobb.

/Nils-Erik Jacobsson

Till helagotland.se 17/3 -  Publicerat i GA 28/3

 

Antikrundan i Västergarn

Torsdagen den 16 februari samlades ett 40-tal medlemmar från SPF Seniorerna Klinteorten i Västergarns bygdegård
medförande väskor och kassar fulla av värdesaker av olika slag. Föremål som sedan skulle värderas av Ulf Broberg och Dick Magnusson.

Ordförande Nils-Erik Jacobsson inledde eftermiddagen med att hälsa alla välkomna. Han berättade om kommande aktiviteter
och påminde även om att de som gör sina inbetalningar av medlemsavgiften på annat sätt än via datorn måste skriva i
sitt namn, så att vi vet vem betalningen kommer ifrån.

Sedan började genomgången av våra dyrgripar! Dick Magnusson, som värderade guld och andra smycken, satte sig lite enskilt, för sådant kan ju vara personligt, medan Ulf Broberg gick igenom sak för sak som vi ställt upp på bordet. Ungefär halvvägs var det en kaffepaus och under den kunde vi också göra våra egna värderingar av tre olika föremål som Ulf och Dick ställt upp; tre smycken och tre leksaksbilar; bra, bättre, bäst.

Inte hade vi väl några speciellt dyrbara saker med oss, men alla var nog eniga om att det viktiga var att få reda på något om dem och Ulf kunde berätta både om tillverkare, ålder och var de kommit ifrån. Dicks värderingar var ju inte "offentliga", men det var många som såg glada ut när de lämnade hans bord. Som avslutning gick man igenom resultatet av bra, bättre, bäst och det var nog många som blev lite förvånade över resultatet.

Sedan återstod det bara att avtacka dagens "underhållare" och plocka ihop våra saker inför hemfärden.

/Ingrid

Till helagotland.se 17/2 - Publicerat i GA 23/2

Årsmöte hos SPF Seniorerna Klinteorten

Fredagen den 27 januari samlades ett femtiotal medlemmar till årsmöte i Skolgården i Fröjel. Ordföranden, Nils-Erik Jacobsson, hälsade alla välkomna och inledde mötet med att bjuda till bords. Kommittén från Mästerby, Sanda, Västergarn hade dukat upp risgrynsgröt och skinksmörgås och det smakade utomordentligt bra och när alla var mätta och belåtna vidtog årsmötesförhandlingarna.

Till ordförande för mötet valdes Nils-Erik Jacobsson och till sekreterare Inge Kahlström.

Verksamhetsberättelsen visar att föreningen varit mycket aktiv under året som gått. Vi har haft regelbundna månadsmöten och vi har gjort flera intressanta studiebesök runt om på ön, vi har haft en bussutflykt, påskfest, modevisning, italiensk eftermiddag, filéfrossa och Luciakaffe. Kortspel, kubb, boule och bowling har lockat många.

Resultat och Balansräkning gicks igenom och i enlighet med revisorernas rekommendation beviljades styrelsen ansvarsfrihet för det gångna året. Sedan vidtog val av styrelse och funktionärer för år 2017 och det gick snabbt, för samtliga som var i tur att avgå omvaldes.

2017 års program, som delats ut till samtliga och som även finns på föreningens hemsida, diskuterades. Främst var det styrelsens beslut att lägga mötena på andra veckodagar än lördagar som en del hade synpunkt på, men en snabb omröstning visade att det fanns stöd för det beslutet.

När ordförande avslutat mötet diskuterade vi först den kommande studiecirkeln "Läs och Res" som inleds med ett upptaktsmöte den 2 februari, sedan serverades det kaffe och det såldes lotter. Efter lottdragning och en stunds allsång till Erlings ackompanjemang skiljdes vi åt.

/Ingrid

Till helagotland.se 28/1 - Publicerat i GA 1/2