23/5 Norrbys Museigård

Torsdagen den 23 maj gjorde 16 av medlemmarna i SPF Seniorerna Klinteorten ett studiebesök på Norrbys Museigård i Väte

Vi togs emot av Lisen Johansson , som berättade om gårdens historia. De tre syskonen Edvin, Martha och Erik bodde på gården från början av 1900-talet och 1995 testamenterades till Gotlands museum .

Tidigare bodde syskonen i ett mindre hus på gården, men 1936 byggdes det bostadshus som finns där i dag. Det är ett pampigt hus och vi fick gå runt och titta överallt, från salen med Martas hemvävda draperier och sofftyger, till källaren, där konserveringsglasen stod på rad och där det fanns både honungsslunga, vävstol och mangel. På övervåningen fanns det en rad sovrum och badrum. Någon toalett hade man inte, utan det var torrdass ute på gården som gällde. Miljöerna var nog ganska välbekanta för många av oss.

Ute sken solen och det var en vacker vårdag och när visningen inomhus var avklarad serverades vi kaffe ute i trädgården och där blev vi sittande ett bra tag, men innan vi lämnade Norrbys gick de som var intresserade och tittade i ladugården och på vattenkvarnen, som lär ska vara Gotlands äldsta.

/Ingrid Levander

Till helagotland.se 25/5

Publicerat i GA/GT 29/5