Månadsmöte i Mästerby församlingshem

Sven-Erik Snoder berättade om Anna-Kajsa Hallgard

  • Sven-Erik Snoder

Tisdagen den 26 mars samlades ett 35-tal medlemmar i Mästerby
församlingshem för ett månadsmöte. Inbjuden föreläsare var Sven-Erik Snoder, som skulle berätta för oss om Anna Kajsa Hallgard och hennes författarskap.

Irma hälsade alla välkomna och informerade om att den som värvar en ny medlem belönas av förbundet med en Sverigelott, vi fick också lite information om hemtjänsten och vi fick veta hur viktigt det är med motion. Två promenader om dagen på 15 minuter vardera har effekt både på hälsa och välmående. Sedan presenterades kommande aktiviteter och närmast på programmet är påskfesten den 12 april och även den planerade
Karlsöresan den 6 juni diskuterades.

Så anlände Sven-Erik Snoder ordförande för Anna Kajsa
Hallgardsällskapet. Anna Kajsa Hallgard, eller Margit Olofsson som hon egentligen hette, föddes på gården Hallbåter i Levide. Till gården Hallbåter hörde Solsänget, som Anna Kajsa älskade och som hon också skrivit en bok om. Hon debuterade 1942 med romanen En man finner sin väg. Hon skrev 26 böcker, ofta med motiv från landsbygden, men även 4 reseskildringar och hon var en av grundarna av Gutamålsgillet 1945.

Nu blev det kaffepaus och alla lät sig väl smaka av smörgåsar och
kärleksmums som dagens kaffekommitté, Grupp 4 från Klinte, hade dukat fram. Efter kaffet fortsatte sedan Sven-Erik med att berätta om några av författarinnans böcker och tipsade om var de går att köpa i dag, för de ges inte ut längre. Anna Kajsa Hallgard avled 1995.

Sedan avslutades eftermiddagen med lottdragning och innan vi åkte hem blev en stunds gympa, vi sjöng Idas Äldrevisa och dagens kommitté avtackades.

/Ingrid Levander

Till helagotland.se 28/3 - införd i GA/GT 9/4