08-14 Gustav Vasa

Idag har SPF Seniorerna Tuna-Säter gjort en tur i Gustav Vasas fotspår runt Runn.

Solen skiner och ett stort gäng förväntansfulla seniorer kliver på bussen som ska ta oss på en historisk resa. Daniels Sven Olsson, som tidigare arbetat på Dalarnas museum, guidade oss och berättade engagerat om varför Gustav Eriksson Vasa kom till Dalarna.

Dalarna var på den tiden, 1520-1521, Sveriges mest välbeställda område. Där bodde bergsmän som Gustav lärt känna under sina studieår i Uppsala, bland andra Anders Persson i Rankhyttan och Arendt Persson i Ornäs. Det fanns också en fullt utrustad privatarmé här. Det var anledningen till att det blev i Dalarna han försökte få stöd för motstånd mot det danska väldet och kung Kristian II.

Första målet på vår resa blev Rankhyttans herrgård där vi bjöds på kaffe och smörgås. Daniels Sven berättade där om tröskladan som står kvar från 1400-talet. Resan fortsatte till Vika kyrka, som stod färdig 1470 och som hade vackra kalkmålningar och medeltida träskulpturer. Om Gustav vandrade eller åkte hästskjuts vet väl ingen men på sin fortsatta väg passerade han Torsång på sin väg mot Ornäs.

Nästa stopp blev Ornässtugan där Arendt Persson och Barbro Stigsdotter tog emot Gustav Vasa i början av 2021 och sedan hjälpte honom att fly undan fienden. Ovisst om det skedde genom dasset dock.

Nu var det tid för lunch. Stort sallads-sillbord, varmrätt och efterrätt på Haganäs. Mätta och belåtna var det så dags för hemfärd. Ann-Christine tackade Tomas som kört oss lugnt och fint, Laila som organiserat allt och Daniels Sven som guidat oss genom historien.

Text och foto Birgitta Thurin