04-11 Gösta Jansson

Cafémöte i SPF-lokalen i Romme

Idag kom Gösta Jansson till SPF Seniorerna Tuna-Säter. Ett 30-tal seniorer samlades för att lyssna på vad Gösta hade att berätta om musik i Borlänge från förr. 

Vi fick se bilder på den första blåsorkestern i Borlänge som bestod av medlemmar i Frälsningsarmén. Han berättade om Andys orkester som 1942 van en jazz-tävling på Nalen i Stockholm. Vi fick höra musik av Lilly Berglund, sångerska från Borlänge. Joppla Björlings 12-mannaorkester kom också från Borlänge.

Gösta visade bilder från 2 av Borlänges biografer, Palladium och Centrum. Han berättade att när ”Vänd dem inte ryggen” 1956 visades på Palladium spelades ledmusiken ut över Sveatorget, Bill Haleys Rock Around the Clock. Rocken kom till stan, många konditorier satte in Jukeboxar och det dansades Rock`n Roll. Vi fick lyssna på några spår från filmen och även musik av Vita Björn, Björn Nilsson, Borlänges egen rockkung. 

Paul Anka, ABBA och Cliff Richard var några av alla kändisar som gästade Folkets Park under 60 -70-talet. Den eran tog tyvärr slut 30 december 1977 då parken brann ner.

Vi fick också se en bild på Hugo Lind, som skrivit Flottarkärlek, och Gösta ”Snoddas” Nordgren som framförde låten och sedan blev omåttligt populär med många besöksrekord i folkparkerna.

Tack Gösta för en trevlig eftermiddag med många fina bilder och musik.

Text Birgitta Thurin

Foto Gunnar Olsson