23-05-30 KPR

Ledamöter kallas

Ersättare underrättas

Nr.
Ärende
Ärendetyp Tid
 
Godkännande av dagordning
Beslut 13:00
 
Val av justerare

Leena Voutilainen utses att justera
Beslut 13:00
 
KPMG rapporten fas 2

Genomlysning av äldreomsorgen, Fas 2 handlar om att undersöka vidare och fasen har tre fokusområden:
Information 13:05-13:20
Borlänge kommun

Kommunala pensionärsrådet Melina Hjärtström

omsorgsnamnden@borlange.se
2023-05-30

    

Kallelse med föredragningslista
1 (11)
Emelie Lindfeldt
strateg sociala sektorn
Lilian Gistö
utvecklingsledare
Melina Hjärtström
nämndsekreterare


 
 

Kommunala pensionärsrådet

Sammanträdesdatum: 2023-05-30

Plats och tid: Sammanträdesrum 1, Gamla stadshuset, kl. 13:00–16:00

Ledamöter

Marianne Henriksson (M)
ordförande
Jenny Lerström (S)
vice ordförande
Kjell Forslund (SD)
ledamot
Doris Brodén ers. av Ulla Solfvbergs
PRO
Erik Arnberg, frånvarande
PRO
Leena Voutilainen
PRO
Håkan Castor
PRO
Ann-Christin Eriksson-Hedberg
SPF
Bengt Simonsson
SPF
Barbro Lindroth 
SKPF
Per-Olov Knuts

Övriga
SKPF
Johanna Munters Olsson
verksamhetschef särskilt boende
Magnus Larsson
utvecklare sociala sektorn
Sara Bossen Forsgren
utvecklare sociala sektorn
 
•        Heltid

•        Ledning och styrning och utveckling av äldreomsorgen

•        Verkställighet och hemtagning

KPMG håller på med fasen just nu och samlar information, intervjuar anställda och chefer samt analyserar dokument. Det finns ännu inget att rapportera utöver att arbetet är igång. Tidsplanen är att rapporten kommer i augusti.

Det som genomlyses överlappas även av arbetet med hållbar bemanning där arbetet berör:

•        Schemaläggning och heltid

•        Kompetens och sjukfrånvaro

•        Ledning och styrning med fokus på resursfördelning i relation till behov

Nästkommande sammanträde återkommer punkten för lägesrapport.

PRO lyfter att det behöver göras en större genomlysning av delegationer och reglementen.

Lillian Gistö svarar att det ligger uppdrag hos kommunstyrelsen för just detta och det arbetet kommer att komma igång mer under hösten.

Föredragande: Lillian Gistö
 
 
Föreningsbidrag

Det har kommit en ny policy för föreningsbidrag som är beslutad i kommunfullmäktige 2023-05-02 § 68 och träder i kraft 2023-07-01. Denna policy gäller för hela kommunen och alla nämnder. Därför kommer all bedömning ske på samma villkor och den nya policyn är mer omfattande än den föregående. Målet är att den ska resultera i mer effektiv hantering av föreningsbidrag samt att vara mer transparent och rättssäker.

Bidragen som går att söka är uppdelade i fyra delar:
Information 13:20-13:35


 
 

 


 
Grundbidrag

Syftar till att ge föreningslivet grundläggande förutsättningar att bedriva sin verksamhet och avser exempelvis administrativa kostnader. Grundbidraget är 4000 kr per förening och år.

Verksamhetsbidrag

Syftar till att utgöra stöd för föreningar att bedriva sina verksamheter och tillgängliggöra föreningslivet för Borlängeborna. Verksamhetsbidrag baseras på den verksamhet föreningen bedrivit under föregående verksamhetsår.

Lokalbidrag

Bidraget är ett stöd för att underlätta för föreningar att för sin verksamhet hyra eller äga en lokal. Lokalbidrag avser bidrag till kallhyra, värme och el, försäkringar, vatten och avlopp.

Utvecklingsbidrag

Bidragets syfte är att stimulera föreningar att utveckla och förbättra sin verksamhet utifrån uppkomna behov och idéer enligt bidragets inriktning.

Policyn finns på Borlänge Kommuns hemsida för den som vill läsa mer, kontakta Föreningskontoret om det dyker upp frågor:

Telefon: 0243-74 000

E-post: kommun@borlange.se

PRO har synpunkter kring att det bör rapporteras kring medlemsantal och avgifter så att kommunen har inblick i hur föreningen ser ut. Även att föreningskontoret bör skicka ut påminnelse till föreningar att de ska ansöka om bidrag. Emelie Lindfeldt svarar att det inte är ett krav eller bidragsgrundande enligt policyn att redovisa medlemstal även om det kan ligga till grund för bedömningen. Vidare lyfter hon att det finns rum för framtida revideringar av policyn!

SKPF undrar vilken verksamhetsplan som skickas in vid ansökan och svaret är att det är föregående års verksamhetsplan som ska skickas in och ligga till grund för årets bedömningar.

 

Föredragande: Emelie Lindfeldt
 


 
 

 


 
Aktuellt från Ordinärt boende

ATL lagen: Personalkontinuitet, i och med nya scheman etc.

Lagstiftning, hur kommer den påverka leveransen av omsorg? Den nya lagen innebär att det kommer vara krav på 11 timmars dygnsvila, detta kommer innebära stora schemaförändringar för personalen, men det ska inte påverka brukaren eller leveransen av omsorgen.

Minutschema, hur fungerar dem?

Personalen påverkar vilken tid det tar att utföra en insats och planerare sitter med planering av insatserna för varje hemtjänstgrupp. Dessa tider skickas till hemtjänstens telefon, och systemet kräver att det finns tider där men det är bara en guide för hur lång tid det tar.

PRO lyfter att det är en balans mellan hur lång tid brukaren är berättigad till och hur låg tid insatsen tar och att de inte ska betala för mer eller mindre.

Bistånd sätter inte tider utan vilken typ av insats, hemtjänsten sätter själva en schablontid som efter tid revideras utifrån behovet. Minutschemat är en hänvisning, inte en styrning.

Framtida personalförsörjning, undersköterskor och vårdbiträden Personalförsörjning, det finns inte tillräckligt med personal med rätt kompetens att rekrytera med rätt kompetens som undersköterskor mm. Istället har det då rekryterats vårdbiträden, vilket fungerat. Projektet Hållbar bemanning blir en del i att försöka bli en mer attraktiv arbetsgivare.

Marianne Henriksson (M) lägger till att de inom politiken jobbar med att se över och lämna uppdrag för att renodla hemtjänstens jobb till omvårdnad (samhall tar nu över tvätt uppdrag, fastighetskontoret ska ta över bilservice). Ett nämndinitiativ om att göra omvårdnadsprogrammet på gymnasiet mer attraktivt läggs också nämndsövergripande från moderaterna.

Hur ser sommarrekryteringen ut?

Sommarrekryteringen går långsamt, det fattas ca 80 vikarier, förhoppningsvis kommer de sista falla på plats. Arbetet pågår och det hålls även en förstärkt introduktion för att stärka både vikarierna och ordinarie personal inför sommaren. Det är en stor utmaning att hitta personal över lag.

SKPF lyfter att det är viktigt att se över vad de gör för att personalen ska orka.

Sara Bossen Forsgren hänvisar till hållbar bemanning projektet som
Information 13:35-14:05


 
 

 


 
arbetar aktivt med dessa frågor.

Om kommunen har två st brukare i samma hushåll varför kommer då inte hemtjänsten samtidigt till båda? (PRO)

Huvudregeln är att de ska komma samtidigt, däremot kan det finnas undantag.

Möjligheter för individen att själv bestämma vart maten köps av hemtjänsten, eller om det endast är närmst butik som gäller. (PRO) Riktlinjerna som finns nu är att handling sker på närmsta välsorterade matbutik, däremot kan de få hjälp att handla via ehandel om det efterfrågar detta.

hemtjänstpersonal och deras arbetssituation och hur det påverkar de äldre (SKPF)

Frågan har svarats på under övriga punkter.

NKI dragning av Sara Bossen Forsgren:

Hemtjänstenkäten 2022 ska vara ett komplement till socialstyrelsens årliga undersökning. Enkäten skickades den 23 november ut till 943 personer som har biståndsbedömda beslut om hjälp i hemmet av hemtjänsten Borlänge Kommun. Svaren på enkäten bidrar till att ta fram ett underlag på Borlängebons upplevelse av hemtjänstens insatser och ger en bild av hur nöjd Borlängebon är med sina insatser. Svaren kommer ligga till grund för fortsatta utveckling av verksamheten.

Enkäten är helt anonym, men har tre svarskategorier,

•        fick jag hjälp av en anhörig

•        fick jag hjälp av hemtjänsten

•        jag svarade själv

Enkätfrågorna besvarades enligt en likertskala där 1 = Instämmer inte och 10 = Instämmer helt, 2 frågor har även ställts som ja- och nej frågor.

Kommentarer finns att lämna under varje fråga och det är kommentarerna som ligger till underlag för vidarearbetet. En åtgärdsplan har tagits fram utifrån resultatet på undersökningen och enkäten kommer att revideras till nästa år där behov upptäckts. Omsorgskontinuitet blir viktigare när personalkontinuitet är svårt att uppnå, och enligt enkäten har det även efterfrågats och upplevts som viktigt, att rutinen och att de som kommer utför uppgifterna på samma sätt är viktigare än att färre personer kommer men som
 


 
 

 


 
ändå utför rutiner olika. Mycket av det som inkommit i feedback kommentarerna har redan börjat arbetats med ute hos brukarna.

SPF förmedlar att de uppskattar detta arbete och önskar att Sara kommer och presenterar och håller en dialog med föreningarna om vidarearbetet.

Föredragande: Magnus Larsson och Sara Bossen Forsgren
 
 
Aktuell från Särskilt boende

ATL lagen: Personalkontinuitet, i och med nya scheman etc.

Lagstiftning, hur kommer den påverka leveransen av omsorg? Lagen skärps från 1 oktober 2023, det är en skyddslag för den enskilde och schemaläggningen kommer behöver ändras. Alla verksamheter kan komma att beröras, det ska inte ha någon påverkan på brukaren eller ge sämre personalkontinuitet. Vi hoppas att det kan påverka personalen positivt långsiktigt med mer friskhet.

Minutschema, hur fungerar dem?

Särskilt boende använder inte detta, behovet anpassas efter brukarens behov. Genomförandeplanen ligger till grund för insatsen och den tid insatsen kräver och planerare justerar tiderna löpande.

Framtida personalförsörjning, undersköterskor och vårdbiträden Hållbar bemanning ser över detta. Flera projekt som ser över hur vi kan stärka kompetensförsörjningen. Undersköterska kommer bli en skyddad yrkestitel som kräver högskolepoäng.

Hur ser sommarrekryteringen ut?

Vi lämnade in ett behov av 121 vikarier, 71 är tillsatta och 50 behov återstår. Vi ser över en prioriteringsordning där vi vid behov kan se över vilka insatser som måste genomföras vid personalkris. Behovet är stort hos brukaren.

PRO menar att de brukare som har sina insatser beviljade måste få dem tillgodosedda.

Johanna Munters Olsson svarar att det är ett kritiskt läge med personalbristen där det är tufft att få vikarier. Kompetensen saknas nationellt, inte bara i Borlänge. Det gör att prioritering av insatser och krisläge måste förberedas för. Personalbristen är inte ny utan har förutspåtts demografiskt, nu är den här.

Marianne Henriksson (M) undrar om det går att efter sommaren få veta hur mycket det behövde prioriteras.
Information 14:05-14:35


 
 

 


 
Johanna svarar att avvikelser kommer behöva göras varje gång det händer och därför kommer statistik gå att samla in och lämnas vid utvärderingen av sommaren.

PRO föreslår att kommunen ska fråga ”unga” pensionärer från yrket om de kan gå in och underlätta och handleda en yngre person.

Kontrakt på rummet, besittningsrätten.

Det finns möjlighet att avtala bort besittningsskyddet.

Kommunfastigheter har tagit frågan och kikar på det, flera andra kommuner har gjort detta och vi återkommer hur det går.

Föredragande: Johanna Munters Olsson
 
 
Hyreskostnader på särskilda boenden (PRO) särskilt fokus på Gyllegården kontra Tunagården

De nya hyrorna har gjorts efter schablon för nyproduktion samt standarden som är.

PÅ Gyllegården är rummen 32-35 kvm och kostar 5899-6148 kr. På Tunagården var 20 kvm och kostade 3589 kr

Maxtaxan för omvårdnaden är ca 2000 kr i månaden enligt SKRs stadgar, sen tillkommer matkostnad. Finns möjlighet att söka hyresbidrag.

PRO undrar om det går att besöka Gyllegården.

Johanna svarar att det går bra om hon hör av sig först men att det även kommer att vara en officiell invigning av Gyllegården i september!

PRO lämnar som förslag att inbjudan skickas till pensionärsrådet.

Föredragande: Johanna Munters Olsson
Information 14:35-14:45
 
Paus
14:45-15:00
 
Information från Regionen

Inget svar har inkommit, på kommunens polsam-möte rapporterade regionen en svår ekonomisk situation.

Regionsrepresenant kommer att närvara vid nästa sammanträde så rådet uppmanas att sammanställa eventuella frågor till då.

Föredragande: Skriftlig information
Information 15:00-15:05


 
 

 


 
Läget i lokal trafiken/ kollektivtrafiken i kommunen

Hur ser Busstrafiken ut när Borlänge är ett eget ZON-område och vi Borlänge pensionärer får betala mer när vi skall besöka

grannorterna till våra nära anhöriga eller lasaretten för att besöka våra anhöriga. (PRO)

Föredragande: Skriftligt svar bifogades med kallelse
Information 15:05-15:10
 
Busstrafiken köp av biljetter, hur funkar det?

Föredragande: Skriftligt svar bifogades med kallelse
15:10-15:15
 
Sängbord

Förstärker med fem sängbord på hällsjöhemmet och det ska ses över om det finns fler i verksamheterna som går att flytta.

Föredragande: Marianne Henriksson
Lägesrapport 15:15-15:20
 
Hållbar bemanning

Målet för hållbarhetsprojektet som nu är igång inom bemanning i delar av sociala sektorn är en arbetsplats där medarbetare vill stanna kvar, där vi mår bra och kan leverera det bästa till Borlängeborna. Projektet är indelat i tre målområden:

Attrahera nya medarbetare till omsorgsyrket

Kvalificerade ansökningar till omsorgsyrket inom Borlänge kommun ska öka.

Behålla kvaliteten

Medarbetaromsättningen i pilotgrupperna ska minska och andelen kvalificerad personal med medicindelegering ska öka.

Sänka sjuktalen

I pilotgrupper som ingår i projektet ska sjuktalen sjunka.

Hittills har projektet inneburit allt från att få ihop pilotgrupper, sätta ihop organisationen för projektet och ta fram olika arbetssätt. Framförallt har det varit väldigt många dialoger, som är otroligt viktiga för ett sådant här projekt. Projektledarna har träffat medarbetare, chefer, facken, politiker, skyddsombud, andra
Lägesrapport 15:20-15:30


 
 

 


 
kommuner i olika former – bland annat i workshop och samverkan. Den viktiga input och de olika rösterna som hörts, är det som ligger till grund för arbetet med att nå en hållbar bemanning för framtiden.

Nu fortgår arbetet strukturerat utifrån projektets olika delområden. Det som händer i närtid är att det kommer göras en stor mätning av

medarbetarengagemanget på sociala sektorn. Den kommer ge viktigt underlag för projektet. Vidare skrivs riktlinjer för hur arbetsscheman ska tas fram utifrån vad som är mest hälsosamt. Ett annat arbete påbörjas för att se över yrkesrollerna i sociala sektorn, något som kommer mynna ut i ett kompetensutvecklingsprogram. Även rekryteringsprocesser ses över.

Projektet använder pilotgrupper. Tillsammans skapas och testas metoder, åtgärder och förändringar. Resultaten från pilotgrupperna kommer sedan att användas i större personalgrupper.

Våra pilotgrupper:

•        Thenstedsgatan serviceboende

•        Åkershem särskilt boende

•        Gylle Åselby hemtjänst/ordinärt boende

•        Skräddarbo korttidsboende

•        Personligassistans grupp

Föredragande: Marianne Henriksson
 
 
Hur jobbar kommunen för att förbättra omsorgen (SPF)

Vi vill att mätbara mål upprättas och att det sker avrapportering vid varje KPR-möte hur långt man har framskridit. Hemtjänstindex etc.

NKI drogs av Sara Bossen Forsgren hölls under punkten för ordinärt boende.

Marianne Henriksson (M) drar några punkter på vad som redan görs:

•        Den interna avvikelserapporteringen, syftet är förbättring av omvårdnaden

•        Interna mätningar som exempelvis nattfasta och vårdhygien

•        Interna kontrollområden, politiskt och underlaget presenteras och följs upp årsvis.

•        Nationella mätningar, underlag för öppna jämförelser,
Information 15:30-15:45


 
 

 


 
socialstyrelsen, på Kolada syns resultatet.

SPF undrar varför inga privata utförare finns inom omsorgen i Borlänge.

Marianne Henriksson (M) lyfter att det ligger ett politiskt förslag från majoriteten att bedriva en upphandling på ett framtida boende från privata utförare och utvärdera det.

Föredragande: Marianne Henriksson
 
 
Övrigt
 


 
 

 

 


 
 

 

    

Detta dokument är elektroniskt signerat och juridiskt bindande.

Signed by: MARIANNE HENRIKSSON Date: 2023-06-14 12:17:44

Ordförande: Marianne Henriksson

Signed by: Leena Sinikka Voutilainen Date: 2023-06-13 16:20:23