08-04 Resa i Tunabygden

Många av dagens resenär var uppvuxna i bygden runt Södertuna och Västertuna. Detta till trots så var det många som tog tillfället i akt för att få se, och veta, mera om hur det har varit och hur det ser ut idag i vårt närområde.

Sören Eriksson var vår guide för dagen.  Han berättade om byarnas historia och hur folket levt och bott under årens lopp. Vi fick bland annat veta att det funnits avrättningsplatser i bygden. I Södertuna där det idag är bygdegård har det funnits ett barnhem. Hovgårdens vårdhem och dess verksamhet och patienter som efter nedläggning byggdes om till bostäder hade Sören mycket att berätta.  Resan fortsatte mot Nybro och vid slalombacken gjordes ett litet stopp för att berätta om backens tillkomst och även en del av traktens kända slalomåkare. Resan förde oss vidare mot Strandbro, vidare till Forsbacka där vi kunde se kraftstationen. Sören nämnde vidare vilka ytterliga kraftstationer som funnits eller är i bruk längs åarna vid passerade. Efter Forsbacka gick färden mot Hesse och Hessesjön med dess speciella historia. Nu fortsätta färden mot Halvarsgårdar och Sellnäs. Vid Sellnäs blev det mycket information om allt som varit förr. Där har det funnits affärer, snickerifabrik, Folkets Hus, Idrottsplats, Järnvägsstation och mycket mer. Idag finns det i stort sett endast ICA- affären kvar. Färden fortsatte och det var det dags för ny guide att ta vid. Nu for vi genom Floda, Gyllkya och Baggbo Här passerade vi det som en gång varit Floda såg, nerlagt sedan länge, Floda missionshus som nyligen firat 100-års jubileum. Gyllkya, byn vars upphovsman troligtvis kom från Gylle. Vi passerade gamla nerlagda bensinstationer, Baggbo såg, Baggbo handel och Hästhagen som en gång i tiden har varit ett stort jordbruk som Kopparbergs bergslag ägde och där Civilförsvaret haft beredskapslager av socker och fett. Efter resan genom Baggbo kom vi att passera rv 50, numera Bergslagsdiagonalen och i och med det hade det blivit dags för ett besök hos Murboannas för kaffe och ostkaka. Murboannas ägare Mats berättade för oss historien om tillkomsten av mejeriet.

Resan fortsatte, nu med Sören som guide igen, genom Murbo för att komma till Spraxkya och Väster Tuna kapell. Sören berättade om tillkomsten av kapellet med tegel från Greva tegelbruk, om prästgården och den tidigare skolan.  Hemberg, Täkt och Trönö kom sedan efter resans vägsträcka där vi litet senare kom till Smäckens bro, Fornby och Bro. Vid ett litet stopp fick vi veta om verksamheter som en gång i tiden fanns i Bro med bl.a affären och till och med polisstation. Nu var vi snart i mål och med informationen om barnhemmet (idag behandlingshem) och det gamla före detta kommunalkontoret så avslutade Sören dagens guidning genom byarna. Vi hade passerat omkring 70 byar, många nerlagda skolor, missionshus, affärer och annan verksamhet som våra förfäder haft i närområdet och även många som sin arbetsplats.

 

Laila Andersson