01-19 Hästen

SPF Seniorerna Tuna-Säters första månadsträff för året.

Torkel Edström från Stora Skedvi kom till Södertuna bygdegård och berättade om hästens historia. Den börjar redan på bronsåldern, ca 2 700 år f.kr. Innan hästen blev en av människans mest älskade husdjur jagades den för sitt kött. Hästen var inte så stor som idag, mer som små ponnys.

Under Vikingatiden började man rida på hästen. Torkel visade bild på ett betsel från den tiden som hittats i Borlänge. Det såg likadant ut som dagens betsel. Hästen användes i krig, bepansrade riddare som stred med lansar. Stridshästarna var värda 7-8 gånger mer än arbetshästen och de som födde upp dem behövde inte betala skatt. Under 1600-talet, lilla istiden, fanns det dåligt med hö. Hästarna gick lösa i skogen och de största hästarna försvann.

Hästarna på 1700-talet var ca 120 cm höga och användes ofta för transporter, klövjehästar, som kunde bära packning till fäboden t.ex. I Falu gruva användes gruvhästar som drev pumpar och annat. På 1800-talet behövdes större och snabbare hästar till kavalleriet därför importerades engelska fullblod. Mot slutet av århundrandet stöttade staten importen av ardennern till Sverige eftersom nya jordbruksmaskiner behövde starkare hästar.

I början av 1900-talet avlades fram en ras av Södra Dalarnas Hästvänner som var både snabb och kraftig, Nordsvensken. Då fanns ungefär 720 000 hästar i Sverige, 1970 fanns 85 000, då mest travhästar. Nu är det på väg uppåt igen och nu är det mest ridhästar och ponnyer.

Efter kaffe och goda smörgåsar informerade Ann-Christine från kommunala pensionärsrådet. Vi kunde sedan vända hemåt, en del med fina vinster i bagaget.

Text Birgitta Thurin

Foto Gunnar Olsson