11-24 Dala- Airport

Studiebesök på Dala-Airport av SPF Seniorerna Tuna-Säter

Så var det äntligen dags för besöket på flygplatsen i Romme. Vi var ett 20-tal seniorer som fick en rundvandring på markplanet och intressant information om verksamheten av stationschef Stina Malmi.

Det började med en kort information innan vi gav oss ut på den guidade promenaden genom lokalerna. Även om det inte just nu pågår någon charterverksamhet används flygplatsen ändå flitigt. Eftersom den är en beredskapsflygplats används den för ambulansflyg, polis och andra akuta samhällsviktiga transporter. Flygplatsen är bemannad mellan 7.00 och 17.00 men för den som behöver gå ner och tanka finns det möjlighet till det dygnet runt om man har ett bensinkort för flygbränsle. Det finns även laddningsstolpar som väntar på att de första elflygplanen ska landa.

Vi gick ut mot landningsbanorna. Stina berättade att banorna hela tiden måste vara rena från snö, även om det inte var något plan på ingång. Det är ett stort arbete som mestadels utförs av deltidsbrandmän. Landningsbanan är 2,3 km lång så det är ett digert arbete.

Förutom charter används flygplatsen av motor- och segelflyget, fallskärmshoppare, modellflyg och skolflyg.

Vi avslutade vandringen med att gå in genom passkontrollen, genom ankomsthallen där man hämtar sina väskor, genom tullen och tillbaka in i stora avgångshallen där vi tackade Stina för en fin rundtur.

Text och foto Birgitta Thurin