05-05 Borlänge Energi

Idag har vi fått lära oss om källsortering med mera. Det som ska läggas i våra stora sopkärl är endast mat- och restavfall. Resten ska lämnas på en återvinningsstation. Enligt Per-Olov är det ca 40 % av restavfallet som är felsorterat och målet är att det ska vara halverat till år 2030.

Ansvaret för insamling av förpackningar ligger inte på kommunen utan på producenterna. Det betyder att ju fler förpackningar vi sorterar ut och lämnar till återvinningsstationerna desto mindre behöver brännas och bekostas av kommunen. På det viset en lägre förbränningsskatt och en lägre avgift för oss. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att sortera ut förpackningar. Det gäller främst plastförpackningar och papper, men även glas och metall.

En kort fikastund blev det innan Per-Olov fortsatte att svara på alla frågor. Avslutningsvis berättade han om att det finns olika storlekar på kärlen för restavfall och att man kan minska kostnaden genom att beställa en mindre storlek. Man kan även ändra tömningsintervallet från 14 dagar till 1 månad. Det gäller dock inte för kärlet för matavfall.

Vi tackade Per-Olov för all information och vi kommer med all säkerhet att tänka en extra gång innan vi slänger våra sopor framöver.