10-18 Irene Sturve

Idag fick Irëne Sturve alla att röra på sig

På SPF Seniorerna Tuna-Säters månadsträff i Coriandergården, Säter träffades ett 50-tal medlemmar för att lyssna på folkhälsostrateg Iréne Sturve från Falun. Dagens tema var ”Må bra i vardagen långt upp i åldern”. Viktiga faktorer som påverkar måendet, hörsel, sömn, mat, vardagsrörelse och social gemenskap. Förändringar i rörelseapparaten är den absolut främsta orsaken till åldersrelaterad ohälsa. Iréne berättade att vardagsrörelse är den enskilt viktigaste insatsen för ett ökat välmående livet ut. Med det sagt var det dags att resa på sig, sen var det knäna böj, armarna sträck, gunga hit och dit. Det var en fröjd att se alla så engagerade.

I pausen bjöds vi på goda mackor och de som hade turen hämtade sina lotterivinster. Efter det var det dags för mer nyttig information. Långvarigt stillasittande – en hälsofara i tiden. Ett bra riktmärke vad gäller träningen är att du ska få upp pulsen så det är svårt att prata samtidigt. Varje tillfälle ska vara minst 10 minuter. Det är aldrig för sent att börja träna, så länge du tränar på rätt nivå för din kropp och ålder. Vi fick också göra ett enkelt test där man kunde mäta benstyrkan genom tidtagning av max antal uppresningar från en stol under 30 sekunder.

Innan vi gick ut i den fina oktobersolen fick vi också lära oss om vikten av mat och vatten. Sunda vanor gör dig gladare och du mår bättre. En trevlig eftermiddag med mycket inspiration, många glada skratt och en del motion. Stort tack till Iréne Sturve!

Text : Birgitta Thurin

Foto : Gunnar Olsson