09-01 Vasaloppet

 

SPF Tuna-Säter har åkt Vasaloppet

 

Utan stavar, skidor och vallningsproblem har SPF-Tuna Säter med buss genomfört Vasaloppet. Resan inleddes med kolhydratuppladdning a la pensionär vid Sixten Jernbergs museum i Limedsforsen. Där kunde vi även ta del av Sixtens skidhistoria i form av bilder, film och se den digra prissamlingen som han skidade till sig genom alla sina mästerliga skidlopp.

Det var dags för starten och den började som sig bör i Berga by där vi kunde beskåda startsträckan och se den ökända backen strax efter starten. Backen är i verkligheten mer brant än den man kan se från tv-soffan. Loppet fortsatte sedan till idel berömda kontroller och till vårt förfogande hade vi två verkliga Vasaloppsveteraner, Gunnar Olsson och Thure Klintman, som båda genomfört mängder av lopp i Vasaloppsspåret och kunde guida oss genom loppet med såväl kunskap som historier om egna bedrifter och minnesvärda händelser.

I Hökberg var det vätskekontroll med blåbärssoppa. Det fick bli utan ”kusar” i detta Vasalopp eftersom ingen verkade speciellt utmattad och i behov av dessa bullar!

Resan fortsatte sedan mot Mora där själva Vasaloppet slutar, men vår resa fortsatte och vid Tällbergsporten blev det bussfika med tilltugg. Något senare kom vi i mål vid SPF-lokalen i Romme, utan medaljer och diplom men med nöjda och glada miner.

Text Laila Andersson

Bilder Gunnar Olsson