09-08 Uppsala

Heldag i Uppsala med SPF Tuna-Säter

Solen sken och vädret var på sin allra bästa sida när SPF Tuna-Säter gjorde en heldagsresa till Uppsala. Första stoppet blev i Gamla Uppsala där förmiddagsfikat intogs i Odinsborg, ett hus som byggdes år 1899.

Vår guide för dagen, Ingrid, mötte upp och där började vår resa och berättelsen om Uppsala idag och långt tidigare. Vi såg Uppsala högar och Gamla Uppsala kyrka som varit såväl domkyrka om ärkebiskopssäte. Platsen har varit en livlig plats för handel och blot i forntiden.

Resan fortsatte mot centrum och till Uppsala domkyrka som idag är Nordens största katedral.  Det var mycket att ta in för både örat och ögat. Vår kunniga guide berättade att kyrkan började byggas omkring 1270 och invigdes 1435. De nuvarande tornspirorna är 118,7 meter höga.  Resan genom Uppsala fortsatte med stopp för att beskåda Museum Gustavianum, Uppsala slott, Botaniska trädgården och Carolina Rediviva.

Vårt sista besöksmål för dagen blev Bror Hjorts hus. Huset är ett konstnärsmuseum inrymt i Bror Hjorts tidigare bostad och ateljé och där finns idag hans största och mest representativa samlingen av hans konst. Av duktiga guider fick vi ta del av Brors Hjorts liv och konst.

Till slut kom vi till Borgen där dagens, något sena, lunch intogs varefter färden hem påbörjades.

 

Laila Andersson