09-12 Sunnanö

Vandring på Sunnanö.

Ett 40- tal vandrare samlades vid Sunnanö bystuga,, före detta skola, för att följa Lars Lindström på tur runt ön. Vi följde kyrkstigen som går från byarna Viken, Nordanö och Sunnanö till kyrkan i Torsång, första stoppet blev efter när vi korsat stora vägen vid en lada som tillhört en känd torsångprofil Uno Lindberg, här förvarade han Torsångs mest berömda och kända bil på den tiden, en Chevrolet 1929 döpt till Selma. Nu står Unos senaste bil kvar en Saab 1982 som han enigt utsago endast skulle använda när han skulle på begravning. I bostadshuset bor en anhörig till Uno som bevarat allt orört både utsida och invändigt sedan det byggdes, själv sysslar han med det senaste inom datavärlden. I nästa hus finns Unos jaktutrustning och på en hylla tompatroner med en hårtuss istoppad från den hare som föll för skottet. En bit upp i skogen hade Uno placerat en vävstol som sitt ett eget älgpass. Uno finns som staty nere vid båtbryggan i Tylla.

En bit på sidan om kyrstigen finns Vallflickans grav, de med snabbaste benen gjorde en avstickare dit och lade som seden en kvist på gravhögen.

Det är många kontraster på Sunnanö. I byn finns inte många nya hus men när vi närmade oss Ösjön syns mång nya villor i mångmiljonklassen samma sak med jordbruket, nästan inga moderna byggnader men marken sköts av gårdar på fastlandet och just i dag skördades vall med dagens monstermaskiner.

En vandring med Lars är både underhållning och bygdehistoria. Alla tackade Lars för en trevlig utflykt.

Text och foto Gunnar Olsson