Årsberättelse 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

2022

 

 

 

SPF SENIORERNA TUNA-SÄTER

Org.nr 88 26 01 – 4378

 

 

 

 
Årsberättelse 2022

Styrelsen för SPF Seniorerna Tuna-Säter avger härmed verksamhetsberättelse för år 2022.

Styrelsen har under året haft följande sammansättning:

Ordförande                         Birgitta Thurin                    Stora Tuna
Vice ordförande                 Lennart Sandström             Stora Tuna
Sekreterare                          Margareta Eriksson            Borlänge
Vice sekreterare                  Aina Eriksson                     Stora Tuna
Kassör                                 Laila Andersson                 Stora Tuna
Ledamot                             Lars Eriksson                      Stora Tuna
Ledamot                             Ann-Christine Hedberg      Milsbo
Ledamot                             Vanja Melandsö                 Borlänge
Ledamot                             Per-Åke Engström              Säter
Ledamot                             Gunnar Olsson                    Stora Tuna   
Medlemsregisteransvarig    Aina Eriksson                     Stora Tuna

Revisor                               Bo Persson                          Stora Tuna
Revisor                               Anna-Lena Karlsson           Stora Tuna
Ersättare                             Lars-Arne Westlund           Långshyttan

Styrelsen har under verksamhetsår 2022 haft 8 protokollförda sammanträden, samt årsmötet som hölls den 31 mars (framflyttat pga. Corona-pandemin).

Årsmöte
Årsmötet hölls i Gustafs församlingshem. Årsmötesförhandlingarna leddes förtjänstfullt av Åke Örjes, 73 medlemmar var närvarande. Parentation hölls över de medlemmar som avlidit under året. Orionkören svarade för underhållningen.

Representation
Föreningen har varit representerad i de Kommunala pensionärsråden (KPR) i Borlänge och Säter.

Föreningen deltog med ombud vid SPF-distriktets årsstämma, som genomfördes i Restaurang Moskogen, Leksand.

Representanter har också deltagit i distriktets kurser och konferenser som genomförts både fysiskt och digitalt.

Medlemsantal
Antalet medlemmar vid årets början var 559 och har under året ökat något och vid året slut var antalet 583.

Informationskanaler
Program med aktuell information har sänts till samtliga medlemmar två gånger under året. Det har också annonserats om aktiviteterna i Annonsbladet och genom mailutskick till de som har anmält e-postadresser. Hemsidan uppdateras kontinuerligt liksom föreningens Facebooksida.

Programverksamheten
Även under våren 2022 var det svårt att genomföra alla inomhusaktiviteter, men från och med april räknades inte covid-19 längre som en samhällsfarlig sjukdom. Månadsträffarna kunde återupptas igen och började med att duon Marja och Ingemar sjöng och spelade för oss i Södertuna bygdegård. På de nästkommande träffarna fick vi lyssna till Besnaz från Bäsna och Trio Fobi. Höstens program började med att Stina och Göran Ryman berättade och visade bilder från Alaska och Namibia. Seniorshoppen besökte oss i september och hälsostrateg Iréne Sturve kom till Coriandergården i oktober. Caféorkestern från Leksand kom och underhöll oss med sin skönsång och sina ukulelespelare. Årets månadsträffar avslutades med julfest där Orionkören som vanligt såg till att det blev julstämning. Vi fick också en uppvisning i linedance av SPF:s egen linedancegrupp.

Vi genomförde ett antal cafémöten under året. Det började i Strandbro bygdegård med miljörevisor Kerstin Linderholm. Därefter kom Jan Delbom och berättade om Borlängeprofiler, Börje Olsson berättade om Nybrobacken och Per-Olov Johansson som talade om källsortering. I SPF-lokalen i Romme fick vi lyssna till Heinz Richard som berättade om sin uppväxt under andra världskriget i Tyskland, Gösta Jansson berättade om Borlänge stads tillkomst. Vi lyssnade till veterinär Olle Rydell, journalisten Roland Engvall och sist ut för året var Björn Grünewald som berättade om sina uppdrag i Österled.

En eftermiddag i oktober besökte vi Romme travbana för att äta en god lunch, kolla på hästarna och ha en trevlig stund tillsammans. The Elderly Brothers underhöll oss med rockig musik på höstens pubafton i Strandbro bygdegård.

Sommaraktiviteter
För första gången anordnade vi aktiviteter under sommarmånaderna juni och juli. Vi började med en tipspromenad, med stort deltagande, som avslutades med korvgrillning, Det blev en kortare promenad i Säterdalen, en skogspromenad i Gustafs som båda avslutades med gemensam fikarast. Vi provade på att spela minigolf på minigolfbanan i Romme. En bussresa genomfördes genom byarna i Väster- och Södertuna och avslutades med en surströmmingsfest i augusti. Aktiviteterna betalades till stora delar av bidrag från SPF Seniorerna Daladistriktet.

Studiebesök
Ett par studiebesök genomfördes under året. Flera intresserade medlemmar gjorde ett besök på Friskis & Svettis och fick introduktion av deras aktiviteter för seniorer. Vi gjorde också ett besök hos Dala-Airport och Dalaflyget där vi fick intressant information om aktiviteterna på flygplatsen av stationschef Stina Malmi.

Danskvällar
Danserna i januari och februari fick ställas in. I mars genomfördes i stället 2 tillfällen då både Tomaz & Co och Lars Erikssons orkester spelade i Nybo bygdegård. Jonnys och Remix stod näst på tur. Tyvärr var det fortfarande inte så många som kom och dansade under våren. Vi ville ändå ge dansen en chans till och bokade 3 tillfällen till hösten som började med att Tomaz & Co spelade och i oktober när Pär Norlings gästade oss kom det över 70 personer och även nästkommande månad blev dansen välbesökt med ungefär 60 personer som dansade till Janne Stefans orkester.

Reseverksamhet
Vår reseledare Laila Andersson gör ett stort arbete med våra resor som alla i stort sett varit fulltecknade. I april reste vi med full buss till Lasse Åbergs museum. Hemliga resan i maj slutade i Skultuna, även där full buss och nöjda resenärer. Nästa resa, under midsommar-helgen, gick till Malung och Skinnarspelet. Vasaloppsresan i september och en heldag i Uppsala inledde höstens program och sist men inte minst reste vi till Nora och gick på julmarknad.

Boule
Intresset för boulen har liksom tidigare år varit bra och har kunnat genomföras utomhus under sommar och höst för att sedan flytta inomhus i Klotskallehallen under vintern. Ansvarig för boulen har varit Hans Lindstedt som efter sommaren tog över efter Bernt Orrbon.

Styrketräning   
Styrketräningen i Tunet startade upp under våren. Varje onsdag träffades ca 20 personer och tränade tillsammans. Under hösten har det varit inställt på grund av byte av lokal. Ansvarig för styrketräningen har varit Bo Persson.

Tipspromenader och stavgång
Varje onsdagsmorgon träffades omkring 15 personer i SPF-lokalen i Romme för stavgång och tipspromenader. Ansvarig för gruppen har varit Anita Holm.

Vattengymnastik
Ingen vattengymnastik har genomförts i föreningens regi under året.

Linedance
Kurserna började någon gång under mars och ca 14 medlemmar har dansat i Naglarby bystuga under året. Birgitta Thurin var ledare under våren och Helena Johansson under höstterminen.

Digitala tipspromenader
Det finns för närvarande 14 olika promenader att gå, i Säter, Gustafs, Romme och Borlänge. Man väljer själv när man går, det enda som behövs är en smart telefon. Mer information finns på föreningens hemsida. Promenaderna kommer att finnas kvar tills vidare.

Vandringar
Som vanligt många uppskattade vandringar under vår och höst. Vi började med en vandring runt byar i Västertuna, Hemberg och Spraxkya. Nästa vandring gjorde vi runt Havtrollet. Sedan blev det Kungsvägen bakom Tjärnan, utskogen i Björnbotrakten, Clas Jakobsons medeltidsby och Hovgårdsklack. Höstens vandringar började över Dalälven mot Lennheden och fortsatte med Kullsveden, Sunnanö, till Kringelbo fäbod, Källslätten, genom Hönsarvet till Bergebo och avslutades med Djupdalarna. Vandringarna har varit olika både vad det gäller längd och svårighetsgrad. Huvudansvarig för vandringarna har varit Lennart Sandström

Orionkören
Kören består av cirka 40 sångare och musiker under ledning av Olle Gustavsson. Orionkören gör en mycket värdefull insats genom att underhålla och sprida glädje vid olika sammankomster. Under första månaderna var all körverksamhet inställd, men från och med mars kunde sångövningarna i Naglarby bystuga återupptas. Vårt årsmöte var första tillfället för kören att uppträda. De medverkade med sång vid ett tillfälle i Hedemora kyrka och ett par tillfällen i Gustafs kyrka. Kören underhöll också på en tillställning för daglediga i Stora Skedvi. De sjöng också stämningsfullt på vår julfest i Torsångs församlingshem.

Studieverksamhet
Intresset för studiecirklar är fortsatt stort och genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Borlänge och Säter. Under våren 2022 har de flesta inte gått att genomföra på grund av den rådande pandemin. Efter sommaren startade Lär känna din bygd, Textil till nytta och nöje upp, likaså linedance och körverksamheten.

Pensionärspolitiska frågor
SPF Seniorerna Tuna-Säter har under året, genom sina representanter, deltagit i de Kommunala Pensionärsrådens möten i Borlänge och Säter. Mötena har fokuserat på äldreboenden, mat vid boendena och ekonomi inom äldreomsorgen.

Lokalen i Romme
Föreningens egen lokal i Romme, Marschgatan 18, utnyttjas för sammanträden, studiecirklar och samlingar vid promenader m.m. Lokalen har varit öppen måndagar 10.00 – 12.00.

Lokalen i Säter
Föreningen har ingen egen lokal i Säter. Vid behov av lokal har Studieförbundet Vuxenskolan erbjudit oss att vara i deras lokaler på Fabriksgatan 1.

Hemsida
En aktuell hemsida för föreningen finns att tillgå på nätet. Adressen är www.spf.se/tuna

Facebook
Föreningen har en Facebooksida som man kan gå med i, ”SPF Seniorerna Tuna-Säter”. Där kan man få information om olika aktiviteter och även göra egna inlägg om sådant som är av intresse för medlemmarna.

Kommittéer

Program: Ann-Christine Hedberg, Gunnar Olsson, Vanja Melandsö och Birgitta Thurin

Resor: Laila Andersson

Dans: Birgitta Thurin och Margareta Eriksson

Studier: Åke Eriksson, Birgitta Fredin

Folkhälsa/Friskvård: Lars Eriksson sammankallande
-Vandringar: Lennart Sandström sammankallande
-Boule: Hans Lindstedt sammankallande, som under året tagit över efter Bernt Orrbon, Bengt Jonsson, Ingegerd Hedenskog och Gunnar Näslund
-Styrketräning: Bo Persson
-Stavgång: Anita Holm

Kören: Olle Gustavsson, Jean Larsson och Marianne Nicander

Trafiksäkerhetsombud: Lars Karlsson sammankallande, Lasse Westman, Sven-Olov Zetterström och Jan-Erik Lundgren

Hörselombud: Lars Eriksson

Kaffeansvariga
Säter: Lizbeth Hesselbäck-Engström, Vanja Melandsö, Roine Melandsö och Agneta Crona
Gustafs: Lillemor Johansson, Karin Karlsson och Gunvor Harrysson Ingfält
Torsång: Birgitta Haglund, Gudrun Fahlin, Sonja Norberg och Ann-Christine Hedberg
Stora Tuna: Sonja Frank, Birgit Olsson, Birgitta Busk och Lars Eriksson

Ansvariga för lotterier
Säter: Per-Åke Engström
Gustafs: Ingegerd Hedenskog och Siv Eriksson
Torsång: Ulla Dahlqvist och Birgit Olsson
Stora Tuna: Ann-Sofie Graaf och Ann-Charlotte Pettersson

Ansvarig för SPF-lokalen i Romme
Inger Hagman

Ansvarig för hemsidan
Gunnar Olsson

Kommunala Pensionärsrådet (KPR)
Borlänge: Ann-Christine Hedberg och Lennart Sandström
Säter: Agneta Ahlm och Heinz Richard

Valberedningen
Rune Johansson                  Gustafs