23-09-01 KPr

Kommunala pensionärsrådet

Sammanträdesdatum: 2023-09-01

Borlänge kommun

Kommunala pensionärsrådet Melina Hjärtström

omsorgsnamnden@borlange.se
2023-09-01

    

Protokoll
1 (6)
Sara Bossen Forsgren
utvecklare
AnnaMaria Löffler
projektledare
Melina Hjärtström
nämndsekreterare


 
 

Plats och tid: Gyllegården, kl. 13:00–16:00

Ledamöter

 
Marianne Henriksson (M)
ordförande
 
 
Jenny Lerström (S)
vice ordförande
 
 
Erik Arnberg
PRO
 
 
Leena Voutilainen
PRO
 
 
Ann-Christin Eriksson-Hedberg
SPF
 
 
Bengt Simonsson
SPF
 
 
Barbro Lindroth 
SKPF
 
 
Per-Olov Knuts

Kallade men ej närvarande
SKPF
 
 
Kjell Forslund (SD)
ledamot
 
 
Håkan Castor
PRO
 
 
Doris Brodén

Tjänstepersoner
PRO
 
 
Johanna Munters Olsson
verksamhetschef särskilt boende
 
 
Magnus Larsson
utvecklare
 
Nr.
Ärende
Ärendetyp

Tid
 
Rundvandring på Gyllegården
Ca 13:10-13:50
1.
Godkännande av dagordning

Dagordningen godkänns
Beslut
 
 
 
 
 
2.
Val av justerare

Bengt Simonsson utses att justera
Beslut
3.
Hållbar bemanning

Hållbar bemanning – bemanning med kvalitet

Projektet uppstod ur frågan; Hur ska färre räcka till fler? Nationellt är det svårt att få tag på medarbetare till vård och omsorgsyrket. Projektet startade i januari 2023, projektägaren är sektorchef från sociala sektorn.

Projektet uppstod ur frågan: Hur ska färre räcka till fler? Nationellt är det svårt att få tag på medarbetare till vård och omsorgsyrket. Projektet startade i januari 2023, projektägaren är sektorchef från sociala sektorn.

Projektet är indelat i tre övergripande områden:

-        Sänka sjuktalen

Tidigare år har Borlänge Kommun delat sista plats i undersökningar om sjukskrivningstal.

-        Behålla Kvalitet

Målet är att behålla nivån av omsorg mot våra borlängebor, erbjuda rätt kompetens och att ha medarbetare som vill stanna kvar.

-        Attrahera Kvalitet

Handlar om att locka medarbetare till kommunen och vara en attraktiv arbetsgivare.

Nuläget:

AnnaMaria Löffler lyfter att det inte räcker att ändra scheman, projektet ”vänder på alla stenar”. Exempel på det projektet undersöker och arbetar med är kompetensutvecklingsprogram med utvecklingssteg, det skapas hälsofrämjande scheman med ökad grundbemanning i pilotprojekt. De ser över arbetet med rekrytering, bemanning och planering för att hitta förbättringar
Information

14:00-14:30


 
 

 


 
och nya initiativ. Dialog förs med enhetschefer, medarbetare samt fackförbund för att fånga upp synpunkter. Det görs även omvärldsbevakning där andra kommuners arbete med dessa frågor lyssnas in.

Framöver:

Projektet har belyst att en det behövs en kulturförändring och ett annorlunda arbetssätt, det behövs skapas positivitet och motivation kring området. Några punkter på det som projektet ska beröra framöver är:

-        Få full kontroll över behoven

-        Se hur resurserna kan användas på bästa sätt till störst nytta.

-        Se över förslag på avlastning där det är bristande kompetens.

-        Helhetssyn: hur kan vi hjälpas åt inom och över verksamheternas gränser.

-        Flexibilitet: geografisk, arbetstid, kompetens. -       Föra dialog med berörda parter.

Rådet undrar om diskussioner sker gällande fasta scheman och AnnaMaria svarar att det tittas på, men att de inte vet om det är möjligt än.

Det går att maila hallbarbemanning@borlange.se om ni har frågor!

Föredragande: AnnaMaria Löffler
 
4.
Aktuellt från Ordinärt boende

Sara Bossen Forsgren och Magnus Larsson informerar om läget i ordinärt boende samt hur sommaren har gått.

Rekryteringen har löst sig och vikarierna har varit på plats, den lugnaste sommaren på flera år. En låg frånvaro och engagerade
Information

14:30-14:50

 


 
 

 


 
vikarier. Juli hade endast 500 behov denna sommar jämfört med tidigare där det kunnat vara upp mot 1500. Samarbetet över de olika grupperna har funkat bra.

Förstärkt introduktion har gett effekt, det har varit en informationsträff och alla vikarier har i ett metodrum fått testa på arbetssättet och utveckla basala omvårdnadskunskaper. Frågor har skickats ut som ska sammanställas om hur det har upplevts av de deltagande.

Sjukfrånvaron är fortsatt hög och än finns ingen statistik från sommaren.

Det arbetas hårt med att lösa bemanningen då det fattas personal.

Utbildning till personalen i demens och palliativ vård kommer gå under hösten.

En upphandling har skett i läkemedelsautomater som ska införa i hemtjänsten i samarbete med hemsjukvården. Rådet undrar hur läkemedelsrobotarna fungerar, Sara Bossen Forsgren informerar om dem. Grundinställningen är att en dosrulle matas
s
 
in, tider ställs in och automaten ”säger till” när det är dags, om medicinen inte tas i tid skickar den ett larm att läkemedlet inte tagits vilket gör att hemtjänsten och anhöriga notifieras. Den är dessutom behörighetsstyrd och det går inte att ”ta ut mer” medicin än det som är inställt.

Brukartvätt genom samhall, de tvättar åt både personal och brukare, samhall hämtar en tvättkorg, tvättar och viker och levererar tillbaka. Priset för brukaren är samma som hemtjänsttimme, ingen skillnad för brukaren mot innan. De ser över hur de kan utöka möjligheten för fler att använda tjänsten.

En del i arbetet att plocka bort serviceinsatser från vårdpersona Även inköp och städ ses över lösningar för att kunna effektivisera för personalen och bidra till ökad integritet för brukaren. 

Föredragande: Magnus Larsson och Sara Bossen Forsgren
l.


 
 

 


5.
Aktuell från Särskilt boende

Johanna Munters Olsson informerar om sommaren och läget inom särskilt boende.

Majoriteten av enheterna har rapporterat en bra sommar, Gyllegården hade undantaget att de inte hade tillräckligt med ordinarie personal i grundbemanningen och att det blev många vikarier. Den utökade introduktionen har det gett ett bra resultat, där de basala omvårdnadsuppgifterna gåtts igenom.

Aktuella processer i särskilt boende:

Det är ett underskott på boendeplatser på särskilt boende, väntar på Tunagården, där hög omvårdnad är det som saknas främst. På kortis, Nyhöjden, blir det därför längre väntetider. De ser över hur de kan göra för att skapa möjligheter så att patienter inte blir kvar på lasarettet.

Frågor uppkom i rådet kring minutstyrning före sommaren, nu finns ett uppdrag att se över om vi ska ta bort planeringsverktyget vilket är det som missuppfattas som ett minutschema. Då verktyget främst är skapat för hemtjänsten funkar det inte lika bra på särskilt boende.

Hur ser kontinuiteten ut i och med lagskärpningen? Från 1a oktober gäller de nya schemana och det är en svår situation som ska lösa sig.

Rasism förekommer på enheterna både mellan personal och anhöriga som ställer krav på brukarens vård. Där behövs ett arbete kring värdegrunden, medarbetare har slutat då de känt sig utsatta. Ledningsgruppen ska jobba för att stötta och stärka cheferna i arbetet, hur arbetsgivaren ska hantera olika situationer där kulturer krockar.

Föredragande: Johanna Munters Olsson
Information

14:50-15:10

 
6.
Information från Regionen

Samarbetet med facken har fungerat bättre och resulterat i mindre klagomål och ett bättre klimat.
Information

15:10-15:30


 
 

 


 
Svårigheter för Regionen att ställa om med scheman i och med lagskärpningen kring 11h dygnsvila. Läkarbrist inom primärvården, det har varit en lägre bemanning i Borlänge och högre i Falun i och med lasarettet i falun/ en attraktivare arbetsplats. Primärvårdschefen har vidtagit åtgärder för att kunna öka bemanningen i Borlänge, fokusera på de kan göra jobbet mer attraktivt. Lyfter fram Borlänge Kommun som ett unikt klientel med stora skillnader vilket gör jobbet intressant, trenden hoppas vända. Ingen kommer bli utan vård, men läget är ansträngt.

Resor: En översyn görs av sjukresor, de har sett att unga friska människor åker sjuktaxi. Ett nytt färdtjänstreglemente ska antas tas upp under hösten/ vintern och ska skickas på remiss. Läkare på HAB: Framförallt barnhabiliteringen, det finns läkare, som däremot är knutna till barn och ungdomsmedicin.

Diskussion förs i rådet angående svårigheter att få till läkarbesök på vårdcentralerna. Jenny Lerström informerar om appen ”Min vård” går det att boka digitala läkarbesök, primärvårdsläkare lägger in tider och ofta finns det tider dagen efter, där kan du få remisser mm. Det går även att boka som ombud om någon inte kan boka i appen själv, där finns en ruta som heter ”jag bokar åt annan person” efter att de valt tid. Föredragande: Sebastian Karlberg
,


 
 

Klicka här för att ange titel.

                         

Detta dokument är elektroniskt signerat och juridiskt bindande.

Signed by: BENGT SIMONSSON                 Signed by: Ida Melina Hjärtström Date: 2023-09-08 17:45:38               Date: 2023-09-11 15:02:15

                  Ledamot: Bengt Simonsson                                                            nämndsekreterare: Melina Hjärtström

Signed by: MARIANNE HENRIKSSON Date: 2023-09-11 14:16:08

Ordförande: Marianne Henriksson

Kopia/bekräftelse på e-signerat dokument.