08-11 Trollbröllop

Birgitta Thurin
Administratör
  · 8 tim  · 
 
SPF Seniorerna Tuna-Säter på besök i Äppelbo
Den 11/8 åkte ett gäng glada pensionärer med buss till Äppelbo för att se Trollbröllopet. Ett spel som skrevs av Herbert Grönfall och spelades första gången 1935. Efter några års uppehåll började det spelas igen 1971.
I första delen fick man se när det buffrades till fäboden med kor och getter och hur det gick till på fäboden. Där fick vallkullan besök av kamrater och både välkomna och ovälkomna friare. Lite ängsligt blev det när hon blev ensam på vallen. Tänk om trollen kommer.
I andra delen blev det mera mystiskt. Man fick se älvorna dansa på ängen tillsammans med huldran. Plötsligt kom alla trollen ut och bergets smed Mäster Grå visade den vackra brudkronan han gjort åt trollet Jehul som skulle gifta sig med vallkullan var det tänkt. Det skulle bli stor fest och alla kom, älvorna, näcken, alla trollen och ett sött litet tomtepar.
När vallkullan hörde att trollen var på gång skickade hon hunden Jeppe efter hjälp och fästmannen Nisse kom som ett jehu till häst och räddade henne. Karin och Nisse fick gifta sig och allt slutade bra. På det sättet kom trollens brudkrona att stanna i Äppelbo kyrka enligt sägnen.
Sedan var det bara att sätta sig i bussen och åka hem i mörka augustinatten nöjda med ett trevligt och underhållande spel.
Text Margareta Eriksson Foto Birgitta Thurin