Verksamhetsberättelse 2023

 

 

Årsberättelse 2023 
Styrelsen för SPF Seniorerna Tuna-Säter avger härmed verksamhetsberättelse för år 2023. 

Styrelsen har under året haft följande sammansättning: 

Ordförande                         Birgitta Thurin
Stora Tuna
Vice ordförande                 Lennart Sandström
Stora Tuna
Sekreterare                         Margareta Eriksson
Borlänge
Vice sekreterare                 Aina Eriksson
Stora Tuna
Kassör                                 Laila Andersson
Stora Tuna
Ledamot                              Helena Johansson
Gustafs
Ledamot                              Ann-Christine Hedberg
Milsbo
Ledamot                              Vanja Melandsö
Borlänge
Ledamot                              Per-Åke Engström
Säter
Ledamot                              Gunnar Olsson
Stora Tuna     
Medlemsregisteransvarig Aina Eriksson
Stora Tuna
Revisor                               Bo Persson  
Stora Tuna
Revisor                               Anna-Lena Karlsson
Stora Tuna
Ersättare                              Rolf Eriksson
Ornäs
Styrelsen har under verksamhetsår 2023 haft 12 protokollförda sammanträden, samt årsmötet som hölls den 16 februari. 

Årsmöte 
Årsmötet hölls i Gustafs församlingshem. Årsmötesförhandlingarna leddes förtjänstfullt av Leif Kolseth, 72 medlemmar var närvarande. Parentation hölls över de medlemmar som avlidit under året. Orionkören svarade för underhållningen.  

Medlemsavgiften 
Föreningens avgift för 2023 var 230 kronor och innefattade även de avgifter som går till distriktet med 20 kronor och till förbundet med 160 kronor. 

Representation 
Föreningen har varit representerad i de Kommunala pensionärsråden (KPR) i Borlänge och Säter.  

Föreningen deltog med ombud vid SPF-distriktets årsstämma som genomfördes i Villa Bergalid, Falun. 

Representanter från styrelsen har också deltagit i distriktets kurser och konferenser som genomförts både fysiskt och digitalt. 

Föreningen har under året uppvaktat alla 90- och 95-åringar med en blomma, sammanlagt 13 personer. Från och med 75 års ålder skickar vi gratulationskort vart 5:e år till våra medlemmar. 

Funktionärerna och styrelsen träffades under hösten i Strandbro bygdegård. Tanken med träffen var att lära känna varandra och inhämta synpunkter på föreningsarbetet som gjorts under året. 

Medlemsantal 
Antalet medlemmar vid årets början var 583 och har under året ökat och vid året slut var antalet 613. Vi har aktivt arbetat med att rekrytera nya medlemmar bland annat genom utskick av informationsmaterial till ett antal 69-åringar.  

Under året har vi också fått 6 vänmedlemmar. Om man är medlem i en förening kan man bli vänmedlem i en eller flera föreningar mot en särskild avgift som vänföreningen fastställer. Vänmedlem har tillgång till föreningens hela verksamhet, men har inte rösträtt. 

Under hösten bjöd vi in alla årets nya medlemmar till träffar i SPF-lokalen i Romme och i Vuxenskolans lokaler i Säter. De som kom fick information om föreningen och vi fick veta vilka förväntningar medlemmarna har på oss. 

Informationskanaler 
Program med aktuell information har sänts till samtliga medlemmar två gånger under året. Det har också annonserats om aktiviteterna i Lokalt i Borlänge och genom mailutskick till de som har anmält e-postadresser. Hemsidan uppdateras kontinuerligt liksom föreningens Facebooksida.  

Programverksamheten 
Månadsträffarna har kunnat genomföras som tänkt och började med att Torkel Eklund kom till Södertuna bygdegård och berättade om arbetshästens historia i Dalarna. Solveig Bergqvist Larsson underhöll oss med Kärleksbluffen tillsammans med Krister Högberg. Durspelarna 

Vädurarna tillsammans med Eva och Rolf underhöll oss i Torsångs församlingshem. Malin Neijman från sömnlab i Avesta berättade om sömn och sömnapné. Höstens program började med att Anders Åkerlund kom till Gustafs församlingshem och berättade om Uganda. Bröderna Kent och Kurt Sundstedt underhöll med sång och musik i Coriandergården. Frillo med 60-talsmusik spelade och sjöng och näst på tur var Hovkvartetten som underhöll med sång, musik och historier. Som avslutning på året blev det julfest i Gustafs församlingshem där vi som vanligt fick lyssna på skönsång från Orionkören. 

Vi genomförde ett antal cafémöten under året. Det började med att Marita och Anders 

Johansson berättade om sin resa till Brasilien. Håkan Söderlund berättade om Dalviks kvarn. Sven-Erik Eriksson visade bilder från 70 år på motorcykel. Heinz Richard berättade om sitt arbete som ”hemmahosare”. Viola Krenn började hösten med att berätta om demenssjukdomar och bemötande. Bo Funcke berättade om Romme Alpins historia. Per Eklund visade bilder från Sveagruvan på Spetsbergen och avslutningsvis berättade Christina Frid om paddling på kanaler och i hav. Alla cafémöten hölls i SPF-lokalen i Romme. 

I augusti bjöds det på surströmmingsfest i SPF-lokalen. Många var intresserade, men tyvärr begränsat med platser. Det blev också en trevlig pubafton i Strandbro bygdegård i november.  

Sommaraktiviteter 
Även i år anordnade vi aktiviteter under sommarmånaderna juni och juli. Vi började med ett studiebesök i Täkt, där Christine Sandström vallade får och kvigor med sina duktiga hundar. Det fortsatte med gratis prova-på minigolf och boule. Vi promenerade i Frostbrunnsdalen och vid Ljustern och avslutades promenaderna med fika. En tipspromenad som avslutades med korvgrillning blev det även i år. Aktiviteterna betalades till stora delar genom bidrag från SPF Seniorerna Daladistriktet. 

Lunchträffar 
Sista fredagen i månaden har vi ätit lunch tillsammans på någon restaurang i närområdet. Ett av de mest välbesökta blev hos MurboAnnas. En eftermiddag i november besökte vi Romme travbana för att äta en god lunch, kolla på hästarna och ha en trevlig stund tillsammans. Vanja Melandsö har skött bokningar och anmälningar till träffarna. 

Sopplunch 
Vid fyra tillfällen har Ann-Christine Hedberg och Aina Eriksson bjudit in till soppa och ostsmörgås för de som vanligtvis äter ensamma. En mycket uppskattad aktivitet.  

Studiebesök 
I februari besökte vi Säter Biografmuseum där vi fick guidad visning av Stefan Lindfors. Vi besökte Lundgrens i Gustafs där Barbro Johansson berättade om ramlistindustrins historia. Till hösten blev det ett besök i Lundgrens ramlistmuseum i Gustafs och till sist ett besök i den ståtliga Villa Bergalid i Falun. 

Bilrally 
I år blev det två tillfällen att köra några mil och svara på kluriga frågor. Det första, 1 juni, avslutades i Trönö hemma hos Lars och Anna-Lena Karlsson, som också ordnat allt till båda tillfällena. Det andra, 1 augusti, avslutades i Gyllbergen. De som hade flest rätt belönades med fina priser och alla fick grillad korv och fika. 

Danskvällar 
Under året har vi haft tillfälle att dansa i Nybo bygdegård åtta fredagar. Vårens danser blev inte så välbesökta som vi önskat, men det blev betydligt bättre under höstens danser. Remix orkester från Ludvika har besökt oss två gånger under året. Det har även Tomaz & Co och Pär Norlings orkester. Dessutom har vi dansat till Lars Erikssons och Eklöfs orkestrar. 

Reseverksamhet 
Vår reseledare Laila Andersson gör ett stort arbete med våra resor som alla i stort sett varit fulltecknade. Hemliga resan i år gick till Hallstahammar där vi bland annat besökte Thore Skogmans museum. Ett par bygdespel blev det i år. Det började med Ingmarsspelen i Nås och så blev det Trollbröllopet i Äppelbo. Innan dess var vi på en lunchkryssning i Stockholms skärgård, med vackert väder och god mat. I augusti gjorde vi en resa i Gustav Vasas spår och årets resor avslutades med julmarknaden i vackra Sigtuna.  

Årets veteranresa, för de som är 85 år och äldre, gick till Djurhedens Järnväg i Djura. Där fanns det mycket att titta på innan resan avslutades med lunch på Gagnefs Golfrestaurang. 

Boule 
Intresset för boulen har liksom tidigare år varit bra och har kunnat genomföras utomhus under sommar och höst för att sedan flytta inomhus i Klotskallehallen under vintern. Ansvarig för boulen har varit Hans Lindstedt. 

Styrketräning     
Styrketräningen i Tunet startade upp i januari. Varje onsdag träffades ca 20 personer och tränade tillsammans. Ansvarig för styrketräningen har varit Bo Persson. 

Tipspromenader och stavgång 
Varje onsdagsmorgon träffades omkring 15 personer i SPF-lokalen i Romme för stavgång och tipspromenader. Ansvarig för gruppen har varit Jan Fahlström. 

Linedance 
Kurserna började någon gång under januari och ca 30 medlemmar har dansat i Naglarby bystuga under året. Helena Johansson har varit ledare för två grupper, nybörjare och fortsättare. 

Digitala tipspromenader 
Det finns för närvarande 14 olika promenader att gå, i Säter, Gustafs, Romme och Borlänge. Man väljer själv när man går, det enda som behövs är en smart telefon. Mer information finns på föreningens hemsida. Promenaderna kommer att finnas kvar tills vidare. 

Vandringar 
Som vanligt många uppskattade vandringar under vår och höst. Vi började med en vandring längs Korsnäskanalen till Hagudden. Fortsatte att vandra vid Dammsjön, Kyrkbytjärn i Vika, Glots klack, Säterdalens raviner och Gims klack. Höstens vandringar började med Rösåsen och Bispbergs klack. I Bergeboområdet gick vi efter stigar och motionsspår. Nästa vandring blev till Tvärstupet och vi avslutade med en vandring genom Sör Amsberg till Äxuln. Huvudansvarig för vandringarna har varit Lennart Sandström 

Orionkören 
Kören består av cirka 40 sångare och musiker under ledning av Olle Gustavsson. Orionkören gör en mycket värdefull insats genom att underhålla och sprida glädje vid olika sammankomster. Vårt årsmöte var första tillfället för kören att uppträda. De sjöng också stämningsfullt på vår julfest i Gustafs församlingshem.  

Studieverksamhet 
Intresset för studiecirklar är fortsatt stort och genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Borlänge och Säter. De studiecirklar som pågått under flera år är Textil till nytta och nöje, linedance och Körverksamheten (Orionkören). Nytt för i år är en cirkel för nybörjare i linedance och en med konversation på engelska. Ny är också Livslust som startat upp under hösten, en cirkel för kvinnor, där deltagarna själva väljer innehåll och utformning. 

Pensionärspolitiska frågor 
SPF Seniorerna Tuna-Säter har under året, genom sina representanter, deltagit i de Kommunala Pensionärsrådens möten i Borlänge och Säter. Mötena har fokuserat på äldreboenden, mat vid boendena och ekonomi inom äldreomsorgen. 

Lokalen i Romme 
Föreningens egen lokal i Romme, Marschgatan 18, utnyttjas för sammanträden, studiecirklar och samlingar vid promenader m.m. Lokalen har varit öppen varannan måndag 10.00 – 12.00. 

Lokalen i Säter 
Föreningen har ingen egen lokal i Säter. Vid behov har Studieförbundet Vuxenskolan erbjudit oss att vara i deras lokaler på Fabriksgatan 1. 

Hemsida 
En aktuell hemsida för föreningen finns att tillgå på nätet. Adressen är www.spf.se/tuna  Facebook 

Föreningen har en Facebooksida som man kan gå med i, ”SPF Seniorerna Tuna-Säter”. Där kan man få information om olika aktiviteter och även göra egna inlägg om sådant som är av intresse för medlemmarna.  

Kommittéer 
Program: Ann-Christine Hedberg, Gunnar Olsson och Vanja Melandsö 

Resor: Laila Andersson 

Dans: Birgitta Thurin och Margareta Eriksson 

Studier: Åke Eriksson, Birgitta Fredin och Barbro Hedlund 

Folkhälsa/Friskvård: Helena Johansson sammankallande, som tagit över efter Lars Eriksson 

-Vandringar: Lennart Sandström sammankallande 

-Boule: Hans Lindstedt sammankallande 

-Styrketräning: Bo Persson 

-Stavgång: Jan Fahlström, som tagit över efter Anita Holm  

Kören: Olle Gustavsson, Jean Larsson och Marianne Nicander 

Trafiksäkerhetsombud: Lars Karlsson sammankallande, Sven-Olov Zetterström och  Anna-Lena Karlsson 

Kaffeansvariga 
Säter: Lizbeth Hesselbäck-Engström, Vanja Melandsö, Roine Melandsö och Agneta Crona 

Gustafs: Lillemor Johansson, Karin Karlsson, Gunvor Harrysson Ingfält och Siv Eriksson 

Torsång: Birgitta Haglund, Gudrun Fahlin, Sonja Norberg och Ann-Christine Hedberg 

Stora Tuna: Sonja Frank, Birgit Olsson, Birgitta Busk och Lars Eriksson 

Ansvariga för lotterier 
Säter: Per-Åke Engström Gustafs: Vakant     Torsång: Ulla Dahlqvist och Birgit Olsson Stora Tuna: Ann-Sofie Graaf och Ann-Charlotte Pettersson 

Ansvarig för SPF-lokalen i Romme 

Inger Hagman 

Ansvarig för hemsidan Gunnar Olsson Ansvarig för Facebooksidan 

Birgitta Thurin 

Kommunala Pensionärsrådet (KPR) 
Borlänge: Ann-Christine Hedberg och Lennart Sandström 

Säter: Krister Eriksson och Helena Johansson Valberedningen 

Sören Ericson      
Stora Tuna
Birgitta Haglund  
Torsång
 

Slutord
Styrelsen vill framföra ett mycket varmt tack till alla medlemmar för visat förtroende och engagemang i föreningens verksamhet under det gångna året!  

Ett femtiotal medlemmar har förtroendeuppdrag inom styrelse, kommittéer, studieverksamhet m.m. Lika många medlemmar gör praktiska insatser för att allt ska fungera på ett bra sätt vid våra sammankomster. Det är mycket viktigt för vår verksamhet och för vår förenings utveckling att många ställer upp med intresse och inlevelse vid olika tillfällen. Styrelsen vill också uppmärksamma och tacka alla som under det gångna året bidragit med vinster till våra olika lotterier. Lotterierna är viktiga för vår förenings ekonomi. 

Styrelsen vill också framföra ett varmt tack till SPF Seniorerna Daladistriktet, till 

Studieförbundet Vuxenskolan i Borlänge och i Säter, till Borlänge och Säters kommuner samt till alla övriga som gett stöd till föreningen i dess verksamheter. 

Varmt tack! 

Stora Tuna 11 januari 2024 

 

 

Birgitta Thurin  
     Lennart Sandström
     Margareta Eriksson
Ordförande           

 

 
     Vice ordförande
     Sekreterare
Aina Eriksson         
     Laila Andersson
     Gunnar Olsson
Vice sekreterare  

 

 
     Kassör       
             
Helena Johansson   
   Ann-Christine Hedberg      Per-Åke Engström 
             
                               
 

 

Vanja Melandsö