Spaden i marken efter semestrarna för vårt eget trygghetsboende


På den här bilden från bygghandlingarna ser man två befintliga hus i förgrunden och de två planerade i bakgrunden, med baksidan mot Yxhammargatan. Det mindre huset i centrum av bilden ska innehålla en trerummare och den gemensamma aktivitetslokalen. Illustration: Falugruppen.

I början av april ligger snön och tjälen går djupt på tomten på Yxhammargatan, men Urban Björn och Sören Norgren är lugna.

– Efter semestrarna sätts spaden i marken för vårt Trygghetsboende och i årsskiftet 2023–2024 är det klart för inflyttning, säger de.

Men det har varit en del turer innan man kommit så här långt. 2017 började en diskussion om trygghetsboende inom SPF Seniorerna Falun och en arbetsgrupp bestående av Urban Björn, Sören Norgren och Gunnar Trued bildades. De beslutade sig för att göra en enkät bland medlemmarna för att ta reda på om det fanns något intresse.

–  470 hushåll svarade att de var intresserade, av dem var 170 enpersonshushåll, så då började vi leta mark och ta kontakt med fastighetsägare.

Till slut fick man kontakt med fastighetsbolaget Gruvstaden, som var i startgroparna för att bygga två hus på Yxhammargatan i centrala Falun, och att renovera ett äldre hus som redan fanns på gården.

– Fastighetsbolaget var med på noterna, så nu har vi bildat en kooperativ hyresrättsförening med en interimsstyrelse där också en representant för Gruvstaden ingår, berättar Sören och Urban.

En fråga var om man skulle satsa på hyresrätt, bostadsrätt, eller den nya bostadsformen kooperativ hyresrätt? Svaret blev det senare, kooperativ hyresrätt.

– Vid en kooperativ hyresrätt går hyresgästen in med en fast summa pengar som sedan betalas tillbaka om man flyttar, eller till arvingarna om man avlider.

– Det blir som ett lån till fastighetsägaren och i gengäld får man i genomsnitt 2 000 kronor lägre hyra jämfört med vanlig hyresrätt i nyproduktion.

Väl komna så långt frågade man de 470 som anmält intresse i enkäten om de fortfarande var intresserade, drygt 40 anmälde intresse och står nu i kö för en lägenhet.

Trygghetsboende är en ny form av boende för äldre över 65 år, beslutat av riksdagen, ett boende som inte kräver något biståndsbeslut enligt socialtjänstlagen, men som liksom servicehus ändå tillhandahåller trygghet och möjlighet till gemenskap.

Tanken är att de boende, när de väl är inflyttade, bildar en styrelse som ersätter interimsstyrelsen och som sedan kan besluta om saker som rör de boende, som gemensamma aktiviteter eller om man till exempel ska ha bilpool. Laddstolpar för elbilar är något som interimsstyrelsen just nu diskuterar med fastighetsbolaget.

– Vi får en stor gemensamhetslokal med bland annat diskmaskin, där vi kan ha fester och andra aktiviteter. Och enligt riksdagsbeslutet ska kommunen tillhandahålla en aktivitetsperson, som finns på plats varje dag.

Totalt planeras för 27 lägenheter, plus en gästlägenhet och en aktivitetslokal. De 27 lägenheterna fördelas på sex fyrarummare, 14 trerummare, sex tvårummare och en enrummare. Aktivitetslokalen och en av trerumslägenheterna finns i det nyrenoverade huset på gården. I gästlägenhet kommer att finnas kokvrå och dusch för gäster till hyresgästerna.

Det har tagit några år av arkeologiska utgrävningar och avhoppad byggare, men nu är Sören och Urban positiva och tror på byggstart efter semestrarna i sommar.

– När vi kommit lite längre är det dags att fördela lägenheterna i köordning. Vi tror att de försvinner lätt, säger de.


De två nya fastigheterna ska vetta mot Yxhammargatan. Illustration ur bygghandlingarna: Falugruppen.


Sören Norgren, till vänster och Urban Björn, till höger är optimistiska inför byggstarten.


Urban Björn, till vänster och Sören Norgren, till höger är optimistiska inför byggstarten.


Än ligger snön på tomten, men efter semestrarna inleds bygget, det är Urban Björn och Sören Norgren övertygade om.

Text och foto: Inger Söderlund