Trygghetsboendet klart för inflyttning


Trygghetsboendet har fasaderna mot Yxhammarsgatan

Så är Trygghetsboendet på Yxhammarsgatan klart och den 11 december kan de boende hämta ut sina nycklar. 

Vid det första spadtaget i juni 2022 utlovades att bygget skulle vara klart till årsskiftet 2023-2024, och det är det, den 1 januari är det officiella inflyttningsdatumet.

Urban Björn i interimsstyrelsen för boendet, och en av dem som drivit frågan om ett Trygghetsboende länge, är nöjd när han visar runt i några av de färdiga lägenheterna.


Urban Björn i en av lägenheterna som är ljus och luftig

Det första man slås av är de stora och många fönstren, här är det ljust och fräscht, som det ska vara. Parkett på golven, utom i hallen där det är klinker. Öppna kök i anslutning till vardagsrummen, kyl och frys förstås, och tvättmaskin och tumlare i badrummen. Badrummen är försedda med golvvärme och handdukstorkar. Och så finns det inbyggda balkonger till de flesta lägenheterna i det ena huset.

Det är bra med svängrum för den som sitter i rullstol och med generöst utrymme i hissarna.

Vi tar hissen upp till fjärde våningen i ett av husen, där det redan finns en hyresgäst, Ingrid Nodén, som flyttade in för ett par dagar sedan i en tvårummare på 44 kvadrat.


Ingrid Nodén har just flyttat in i sin tvåa

– Det här blir jättebra, säger hon, lägenheten är lite, liten kanske, jag kommer från 60 kvadrat nu.

Ingrid Nodén kommer närmast från Uppsala där hon bott i fyra år, men det är i Falun hon hör hemma och har sitt sociala liv, så hon har kommit hem igen.

– Jag letade efter boende när jag skulle flytta hem, så läste jag om detta projekt och fick kontakt med Urban Björn, var hit och tittade och så slog jag till.


Brevlådorna finns i entréplanet


Tidningarna levereras till hyresgästerna och läggs i ett litet fack utanför dörren

Vi lämnar henne att komma i ordning och fortsätter till det hus som stod på tomten sedan tidigare. Här har man inrett en samlingslokal med kök och toalett där de boende kan hålla möten, fika tillsammans eller göra andra saker tillsammans, det är de som bestämmer.


Här i samlingslokalen kan hyresgästerna ha olika aktiviteter


Köket i samlingslokalerna är rejält tilltaget

På gården finns även en byggnad med förråd, soprum och p-platser för bilar. Till sommaren ska det ordnas en boulebana och sittgrupper där hyresgästerna kan träffas.

Totalt finns det 26 lägenheter i de två husen, varav två lägenheter ännu inte var uthyrda i början av december. De hyrs ut i boendeformen kooperativ hyresrätt, vilket innebär att man betalar en engångsavgift för att få hyra sin lägenhet, den avgiften får man tillbaka när man flyttar, i gengäld får man en lägre månadshyra.

Det här trygghetsboendet började som en projektgrupp inom SPF Seniorerna Falun 2017. En arbetsgrupp bestående av Urban Björn, Sören Norgren och Gunnar Trued bildades, gruppen utökades senare med Herbert Carlén och Pia Joelson. En enkät genomfördes och eftersom det fanns ett mycket stort intresse för projektet letade och fann man fastighetsbolaget Gruvstaden. Gruvstaden var i färd med att bebygga tomten på Yxhammargatan och var genast med på att upplåta husen som trygghetsboende.

Men trots att SPF Seniorerna Falun var initiativtagare krävs inte medlemskap för att få flytta in, däremot måste man vara 65+.

Nu närmar sig slutet för den interimsstyrelse som hållit i trådarna under bygget, från 1 januari är det hyresgästerna som ska ta över och bilda sin egen styrelse. 

Text och foto: Inger Söderlund