8-9 augusti: Mariefred och Birka

Klicka här för att anmäla dig, tidigast 21 maj.

Är du ännu inte medlem i SPF Seniorerna Falun men vill bli - klicka här.

Följ med på en historisk resa till Sörmland och ön Birka. I vasaborgen Gripsholm ryms femhundra år av historia. Här finns landets främsta exempel på gemak från vasakungarnas tid och en av Europas mest välbevarade 1700-tals teatrar. Birka var ett vikingatida samhälle som anlades ca år 750 och som beboddes till ca år 975. Den bebyggelse som växte fram brukar kallas för ”Sveriges första stad”.

DAG 1: MÅNS-OLS & DET KUNGLIGA SLOTTET GRIPSHOLM I MARIEFRED
Vårt första stopp blir för kaffe och bulle på Måns-Ols värdshus i Sala. Därefter beger vi oss direkt till småstadsidyllen Mariefred. I den välbevarade stadskärnan finns många små butiker, restauranger och caféer. Staden fick sina stadsprivilegier 1605 och många av husen är från slutet av 1700-talet eller 1800-talet. På restaurang Slottspaviljongen serveras vår lunch innan vi promenerar vidare.

Gripsholms slott har fått sitt namn efter en av den svenska medeltidens stora personligheter, Bo Jonsson Grip, byggdes på Gustav Vasas initiativ och utgjorde en del av ett nytt nationellt försvarssystem. Samtidigt uppfördes slottet som en representativ bostad för renässansfursten Gustav Vasa. Guidad visning här och sedan incheckning och middag på anrika Gripsholms värdhus med hänförande utsikt över Gripsholms Slott och Mälaren.

Tips! Ta en promenad och titta på Konststaketet som finns vid värdshuset. Här kan vi se 71 motiv som avbildar olika historiska händelse från 400- talet fram till idag. 

DAG 2: BÅTTUR PÅ MÄLAREN TILL VIKINGASTADEN BIRKA
En god frukost serveras på hotellet innan vi checkar ut och lastar väskorna på bussen. Sedan promenerar vi en kort bit till hamnen. Turen över till Birka Vikingastaden, som ligger på ön Björkö i Mälaren, tar ca 1 timme och 20 minuter.

Denna plats var vikingarnas viktigaste handelsplats och brukar kalllas ”Sveriges första stad”. Här kan vi gå på egna strövtåg i kulturlandskapet, följa med på guidad visning i fornlämningsområdet samt besöka vikingamuseet och den rekonstruerade vikingabyn med sina tidstypiska smedjor och vävstugor.

Lunchen serveras på restaurang Särimner. Därefter väntar båten som tar oss tillbaka till Mariefred och bussen. Vi stannar för möjlighet att köpa middag på restaurang Dalahästen i Avesta.

Pris vid 25+: 4990 kr

I PRISET INGÅR
• Bussresa 2 dgr
• Del i dubbelrum m. frukost (F)
• 1 kaffestopp (K)
• 2 luncher inkl. måltidsdryck (L)
• Middag på Gripsholms värdshus (M) •
• Guidad visning av Gripsholms slott
• Båtresa Mariefred - Birka t & r
• Guidning & entré till museet på Birka

TILLÄGG
Enkelrum: 1150 kr

HOTELL
Gripsholms värdshus **** www.gripsholms-vardshus.se
Med fantastisk utsikt över sjön Mälaren och slottet ligger värdshuset med individuellt designade rum med privat badrum.

PRELIMINÄRA TIDER:
Avgång Falun stopp 1: kl. 08:00
Åter ca: kl. 21:00
Slutliga tider & påstigningar meddelas i avresemeddelandet ca 2 veckor före avresa.

Pris: 4990 kr, enkelrumstillägg 1150 kr.
Max 50 personer och min 35.
Anmälan tidigast 21 maj och senast 4 juni via vår anmälningsrutin på webben (klicka här) eller direkt till expeditionen, tel 023-690 45 eller vid besök. Faktura skickas därefter från ReseSkaparna, som är arrangör.
Ansvarig: Ulla Immler ulla.immler@gmail.com

Klicka här om du vill ha ovanstående text i utskriftsvänligt format.