30-31 maj: Hälsingland

Klicka här för att anmäla dig, senast 10 april.

Är du ännu inte medlem i SPF Seniorerna Falun men vill bli - klicka här.

Den här turen är för dig som sätter värde på god mat och härliga upplevelser. Vi får en smakbit av Hälsingland längs Ljusnans dalgång, med lin, Hälsingegårdar och hantverksskicklighet. Med oss på denna resa har vi hälsingetösen Anneli Wiklund. Det blir en resa att minnas!

DAG 1: Världsarvet Hälsingegårdar, Stenegård & Lill-Babs museum

När vi kommer till Alfta och Hälsingegård Ol-Anders smakar det gott med kaffe och en smörgås. Så besöker vi gammelgården och hör om dåtidens kalas i de vackert smyckade rummen. Här finns även ett emigrantmuseum med en intressant utställning om bygdens stora utvandring till Amerika samt även en utställning om älgen Hälge som kommer härifrån.

Vi fortsätter på vackra vägar via Bollnäs och vidare längs Ljusnans dalgång till Järvsö. Här äter vi lunch på Stenegård och får sedan strosa runt bland de små affärerna, besöka Lill-Babs museum och njuta av försommaren i den trevliga trädgården. Vi gör sedan ett stopp vid Järvsö kyrka, som sägs vara Sveriges största landsortskyrka innan färden går söderut igen till Bollnäs, där vi checkar in på Scandic hotell, som ligger centralt, precis vid sjön Warpen. (K, L, M)

DAG 2: Växbo Lin, Trönö kyrka och Skärså

Linet har en intressant historia i Hälsingland och vi åker till Växbo Lin. Här får vi får en guidad tur i väveriet och besöker den inspirerande linnebutiken. De som vill kan promenera via Trolldalen till Växbo kvarn där vi får förmiddagskaffe (resterande kan åka buss). Vackert intill kvarndammen ligger den gamla kvarnen och de röda gamla byggnaderna. En mycket idyllisk miljö att njuta av.

Vi tar farväl av Anneli och reser österut mot Skärså. På vägen stannar vi och tittar på Trönö gamla kyrka. Väl framme i Skärså fiskeläge äter vi lunch på en av Hälsinglands mest besökta restauranger, Albertina. Mätta och belåtna rullar bussen hemåt via Söderhamn och med oss i bagaget hem har vi många fina minnen av Hälsingland. (F, K, L)

Klicka här för broschyr.

I priset ingår:
* Reseledare & guide Anneli Wiklund
* Bussresa 2 dgr
* Del i dubbelrum m. frukost (F)
* 2 kaffestopp (K)
* 2 luncher inkl. måltidsdryck (L)
* Middag på hotellet i Bollnäs (M)
* Alla besök och entréer enligt program

Pris: 3500 kr, enkelrumstillägg 450 kr.
Anmälan tidigast 6 februari och senast 10 april via vår anmälningsrutin på webben (klicka här) eller direkt till expeditionen, tel 023-690 45 eller vid besök.
Ansvarig: Meta Nordlöf, 076 - 801 09 29, meta0449@gmail.com