Kö till vattengympan


Anna-Kari demonstrerar och entusiasmerar

Vattengympa för SPF:are i det nya Badhuset på Lugnet har blivit mycket populär.

Det är 6 pass/vecka och fortsätter så även under denna termin. Ledarna heter Lena Grönberg, Pia Ljunggren och Anna-Kari Rynoson. Under hösten har Klaus Nylund hoppat in som ersättare om någon ordinarie ledare har behövt vara ledig.

Hösten -23 började Anna-Kari som ledare. Under VT-24 växlar Anna-Kari och Klaus som ledare för torsdagsgrupperna.

Anna-Kari berättar att hon tidigare själv deltagit i vattengympa men att hon inte har någon speciell utbildning. Hon har sökt efter lämpliga rörelser och moment på sociala medier och komponerat ett eget program.

Grupperna har 17–18 deltagare och det är kö till de eftertraktade platserna.

Programmet består av aktiviteter till musik under totalt 45 minuter. Gympan genomförs i rehab-bassängen där det är varmare och lite lugnare. Andra badgäster får söka sig till stora bassängen.

Att göra rörelser i vatten är mycket bra för de med värk eller svårigheter att röra sig. Vattnet ger också ett mjukt motstånd som stimulerar kondition och styrka.

”Man känner sig så lätt och kan hoppa och studsa som när man var ung!” säger en av deltagarna.

Ett pass består av en kort uppvärmning, genomgång av olika muskelgrupper, stretching och avrundning med avslappning liggande på långa, runda flytgrejor (”korvar”). Gympan ackompanjeras av rytmisk musik. ”Elvis är populär!” säger Anna-Kari. Hon tycker att grupperna är jättetrevliga att arbeta med. Det märks också på gensvaret från de flitiga deltagarna.

Mindre trevligt är dock att några av passen har avbokats i förväg med mycket kort varsel då badhuspersonalen upptäckt föroreningar i vattnet.

Vattengympan skulle egentligen behöva genomföras i ytterligare en grupp men Badhuset kan inte släppa ifrån sig fler tider i bassängen. Desto gladare är de lyckliga som nu kan göra sina rörelser i det blåskimrande vattnet till häftig musik och Anna-Karis peppande kommandon.


Sprintpass i Rehab-bassängen

Text och bild
Hans Kinell