240508 Intressant visning av Smartare hem


Köksskåpet som ”neg” för oss, imponerade. Simon Hallin visade.

Intresset av ett besök på kommunens visningslägenhet Smartare Hem på Järnet lockade så mycket folk, att de två ursprungliga grupperna om tio personer utökades till fyra grupper från SPF Seniorerna Falun.

– Så nu fick alla plats, sade Birgitta Gradén, som arrangerat besöken.

Och visst var det ett smart hem vi fick se, fyllt med fiffiga anordningar, många digitala, andra mer handfasta. Målet med visningslägenheten är att visa på de tekniska lösningar som finns för att underlätta vardagen för oss äldre, för att öka livskvaliteten, minska risken för skador i hemmet och minska behovet av hjälp.

Lägenheten har tillkommit i samarbete mellan Kopparstaden, Falu kommun, Rättviks kommun, Högskolan, regionen och hjälpmedelscenter. 

– Hit kommer också personal i hemtjänsten, omsorgspersonal och andra på studiebesök, berättade Simon Halldin, som tillsammans med Christoffer Persson, visade oss runt och demonstrerade de olika finesserna.

De två är systemadministratörer och hör till omsorgsförvaltningens sektion för kvalitet och utveckling. Och visningslägenheten är just exempel på kvalitet och utveckling.

Här finns som sagt mycket digitala lösningar kopplade till paddor eller smarta telefoner, för att bland annat att tända och släcka belysningen. Eller lampor som styrs av rörelsedetektorer. Här finns också en liten grå boll-liknande pryl som är en assistent, som man kan be att hjälpa en med olika saker.

Simon Hallin visade också ett larm där man ställa in sina normala tider, tid när man går upp, tid när man äter frukost, och som larmar när man avviker från det normala. Larmet går då till någon man själv bestämt i förväg.

Nu börjar också sensorer ersätta de kameror som omsorgspersonalen kan titta i för att kolla om allt är OK på natten.

Simon Halldin visade en digital kalender där man kan lägga in sina uppgifter. En förbättrad papperskalender, kallade han den, med tillägget att den också kan prata.

I köket fanns en spisvakt uppsatt ovanför spisen. Dess uppgift är att larma om man glömt plattorna på, svarar man inte på larmet stänger den av spisen och skickar ett SMS till någon man bestämt i förväg.


Simon Hallin demonstrerar spisvakten för Anna Maria Wahlberg och Birgitta Gradén i bakgrunden.

I köket finns också exempel på bestick med tjocka handtag, anpassade för svagare händer, och en osthyvel med vinklat handtag för att underlätta. Och så köksskåpet som med en knapptryckning sänker sig ner till bänknivån.


På bordet ligger bestick med knubbiga handtag för värkande händer, och tallrikar och glas står på underlägg som förhindrar att fat och glas glider.


Också osthyvelns handtag är anpassat för värkande händer.


Vad är det här för något, frågade Christina Zetterström?

I sovrummet hittar vi fler smarta lösningar. En säng med höj- och sänkbar huvudända, en fiffig pryl som underlättar att knäppa sina knappar. Och flera lösningar för att få på sig strumporna.


Anna Maria Wahlberg visste precis vad det var för en pryl, en hjälp för att knäppa knappar.


Simon Hallin, till vänster och Christoffer Persson, till höger, guidade oss.

I badrummet tronar toaletten, som är utrustad med en bidéinsats, uppvärmt säte och lampa med UV-ljus i botten.


Toaletten med duschstolen vill vänster och toaletten med bidéfunktion till höger.

Duschen är försedd med en stadig stol med snurrplatta som sits. Här finns också fotborste och ryggborste och en annan liten borste man kan behöva när man ska smörja in lotion på ryggen.

Ett medicinskåp som bara den med en särskild app kan låsa upp finns också, liksom en kamera som visar vem som står utanför dörren.


För den som har svårt att se knapparna på en vanlig fjärrkontroll finns den här stora, som Simon Hallin håller i. I bakgrunden Anna Maria Wahlberg och Birgitta Gradén.


Den digitala kalendern håller reda på saker som händer under dagen.

Så kunde vi återvända hem uppfyllda av goda idéer och tankar på bra prylar att skaffa.

Text och foto: Inger Söderlund