Den svenska sångboken, Gävle konserthus 24 mars, en scen som fylldes med ljud och ljus!

Vi startade vår resa till Gävle tidig söndagseftermiddag för att från klockan 18.00 uppleva ’En resa genom vårt musikaliska arv…’. Meta Nordlöf gav oss under färden en god presentation av kvällens sångare, Kalle Moraeus, Gunilla Backman och Johan Boding och även konserthusets historik. Besöket inleddes med en god måltid i konserthusets restaurant.

Att på några timmar ge en musikalisk sammanfattning av Den svenska sångboken kan verka omöjligt men sångare och musiker bjöd på ett omfattande och generöst svep, där även något nyproducerat platsade liksom våra klassiker med inslag av bl a Evert Taube, Cornelis Vreeswijk, Ove Thörnqvist och George Riedel. För musikalisk inramning stod ett gäng proffsiga musiker.


Scen att fylla med ljud och ljus

Det som uppskattades mest tolkat av varma applåder verkade vara Moraeus och fiolen med Koppången, Gunilla Backmans tolkning av Gabriellas sång och Bodingsframförande av Stad i ljus. Ord och toner som gick hem – utan så mycket extra effekter. Som helhet kändes programmet rikt och generöst och de medverkande bjöd så mycket på sig själva med all musikalitet och god humor.

Nöjda och även musikaliskt mättade åkte vi hem många toner rikare!

​​​​​Gunnar Helgesson