240319 Skidåkning i Stångtjärn och Vintjärn

Det här var första gången som jag fått motförslag till vart vi skulle åka. Det blev riktigt lyckat! Tack Arne och Lasse! Nu blev det att man kunde välja på Stångtjärn eller Vintjärn.

Det blev fyra åkare vid Stångtjärn. Lasse Strand, som hade föreslagit Vintjärn, hade inte fått meddelandet att vi åkt dit utan han träffade Eva Halvarson vid Stångtjärn. När han fick veta att vi åkt till Vintjärn vände han och åkte dit! Jag ber om ursäkt för fadäsen att inte informera honom direkt. Det var ju vackert väder i söndags, så det hade varit mycket folk där. Spåren hade blivit mycket sönderkörda, så på många ställen var spåren nästan borta. 

Uppe vid Vintjärn var det sanslöst fina förhållanden. Mjuk och djup snö, fina spårprofiler - det fanns isfläckar men det var mycket långt mellan dem. Fyra grader kallt, en lätt molnighet, som sprack upp till fikat.

De flesta åkte det röda skogsspåret. De första kilometrarna på det är helt underbara. Det lutar lätt nerför längs med en porlande bäck hela tiden. Sedan blir det lite tyngre, men så vackert.
 

Helt underbara fikabord som har snickrats till. När de inte används ligger det en typ av presenning över, så sittplats och "bord" inte blir blöta. Bordet är bara en bräda bred, men det räcker. Brädan tar man bort för att sätta sig bekvämt. Sedan gäller det att man kommer ihåg att fälla tillbaka presenningen.

Vid fikat fick vi också höra hur viktigt det är att stå stadigt på skidorna, när man går bakom busken som dam. Det är svårt att ta sig upp i den djupa snön!

Det är ingen spåravgift i Vintjärn, men swisha gärna en slant till spårarna:
123-2371524!

Idag, onsdag, är det vårdagjämning och frågan är om inte våren också är på väg med ett antal dagar över nollan. Men så som det såg ut i Vintjärn undrar man hur lång tid vintern och spåren håller? 

Vi väntar med besked till måndag även denna vecka.

Hälsningar 
Mats Hiertner