240311 Sammanfattning från styrelsens möte

Styrelsen behandlade inledningsvis de ekonomiska förutsättningarna. Meddelades att underlaget för rapporteringen av statsbidraget 2023 utarbetats och skall granskas av våra revisorer innan återapporteringen avges till Socialstyrelsen.

Diskuterades konsekvenserna av förbundets sparåtgärder för 2024 och dess påverkan på distriktsnivån och föreningsnivån. Som redan konstaterats kommer förbundets avgiftshöjning 2025 om 30 kronor. På föreningsnivå bör vi därför ta höjd för den påverkan som främst kommer på distriktsnivån med möjliga konsekvenser även på föreningsnivå.

I samband med årsmötet angavs att styrelsen skulle göra en bedömning av föreningens ekonomi på längre sikt baserat på att vi lagt budgetförslag som godkänner underskott. Styrelsen uppdrog åt kassören och ordföranden att utarbeta ett underlag gällande ekonomin med utgångspunkt i förväntade förändringar.

När det gäller informationen från distriktet gällde det främst den ekonomiska utvecklingen som angetts ovan. Styrelsen anser fortfarande att en genomgång är nödvändig gällande uppgiftsfördelningen på förbunds- respektive distriktsnivåerna.

Vid årsmötet uppdrogs åt styrelsen att utröna tolkningen av de stadgeändringar som gjorts när det gäller vänmedlemsskap. Då denna fråga samt några andra frågor som uppkom vid årsmötet har distriktets ordförande i samråd med styrelsens ordförande tagit upp dessa frågor med förnundets generalsekreterare.

Vänmedlem, enligt stadgarna, kan ha uppdrag i en förening men ej ha rösträtt. Med den nya skrivningen kan även vänmedlem ingå i styrelsen, men saknar rösträtt, vilket då motsvarar ställningen som adjungerad ledamot.

När det gäller om en styrelseledamot kan ingå i en valberedning är svaret att det är möjligt. Det är viktigt att se dessa frågor i ljuset av vilken verksamhet vi bedriver och de svårigheter som många föreningar har att få funktionärer. På frågan om det är möjligt att ha två ordinarie revisorer och ingen ersättare är svaret att det är möjligt. Styrelsen konstaterar därmed att frågan utretts tolkningsmässigt utifrån gällande stadgar.

Styrelsen hade bjudit in revisorerna till dagens möte för att diskutera hur rutinerna inför arbetet 2024 kan förbättras för en ömsesidig bra dialog. Efter en gemensam diskussion beslutades att revisorerna kommer att särskilt tillställas styrelseprotokollen och information om att justering genomförts. Vidare att kommande årsmöte förläggs så sent som möjligt i februari månad. Slutligen att revisorerna bjuds in till vår- och höstmöte med verksamhetsansvariga samt att revisorerna själva kontaktar den verksamhetsansvariga som man finner lämpligt att träffa för information.

Styrelsen hade bjudit in till ett möte som behandlade hur vi kan öka tillgängligheten vid medlemsmöten samt andra aktiviteter. Dessutom att se om våra nuvarande rutiner behövde justeras gällande anmälningar.

När det gäller våra medlemsmöten som nu flyttats till Wallmansalen skall antalet platser, inklusive arbetande medlemmar, uppgå till 100. Vi kommer att utveckla alternativ för att lösa detta med föreläsning, information samt fika.

Vid andra arrangemang där avgift uttages lades fast förlängda tidsramar mellan sista anmälan och start. Betalning skall vara registrerad 3 dagar före start för att anses som deltagare. Tydlighet om att medlemskap gäller och även hur man som icke medlem kan bli medlem.

En viktig del för att kunna få information om respektive aktivitets intresse hos medlemmarna är att i anmälningsrutinen ej ange antalet anmälda och inte stänga anmälan i förtid.

Resekommittén har justerat sina regler för resor och anpassat resevillkoren till vad som gäller i resebranchen som helhet. Dessa nya regler fastställdes av styrelsen vid dagens möte.

Informerades styrelsen om att inbjudan gjorts till ett möte gällande bowling i Falun. Såväl kommunen som bowlingalliansen liksom FUP, PRO och SPF deltar i detta möte som sker nu den 13 mars på vår expedition.

Styrelsen beslutade att mötet med våra verksamhetsansvariga, revisorerna samt sammankallande för valberedningen skall hållas den 23 april, enligt särskild kallelse.

Anders Sätterberg, ordförande