240305-06 Vandring på snön på Jungfrubergen

"Jungfruberget är det bästa med Falun" brukar Brunos matte, Tomas, säga. Det kan man definitivt hålla med om sådana här dagar. Det går praktiskt taget alltid att gå i dessa vackra tallskogar. Det är så många som går, så de flesta stigarna är upptrampade. Egentligen kan man betrakta det som två berg - södra och norra. Det norra kallas också för Ul-fjället.

På tisdagen vandrade  vi medsols runt södra berget, förbi "Rondellen". Den ligger i dalgången mellan bergen, där sju stigar / vägar möts! Underlaget var knöggligt och i en brant uppförsbacke, som vätte mot söder, var det riktigt isigt. Alla hade dock broddar under skorna, så det gick utan missöden.

Framme vid Garves bod var det fikadags. Tisdag betydde ju semla för ett par.



Utsikten över Varpan var bedårande, trots frånvaron av sol. Man kunde se viken in till Bergsgården och röken från fabriken i Grycksbo.

Vi fortsatte förbi Ul-fjälls-gruvan och upp till Student-röset på toppen av berget. Hit vandrar man under tystnad och lägger en sten på röset efter student-balen. Som minne av studenten sjöng Tord och Eva till allmänt jubel, studentsången, med Povel Ramels text: "Sjung om fru Svenssons lyckliga karl".

Vi var 12 vandrare på tisdagen. Det tog oss 2½ timme inklusive kafferast, att vandra dessa 8 km.

På onsdagen dök det upp 19 personer. Då var vi 5 som varit med dagen före. Alla utom en hade broddar. Det löste sig ändå, eftersom Anders Borgs hade ett extra par lösa i bilen.

Denna dag gick vi motsols och även upp på toppen av det södra Jungfruberget, där TV-masten står.

Till höger kan man ana utsikten över Varpan. Solen skulle ha lyst denna förmiddag, enligt prognosen, men den tog fel på tidtabellen och kom fram ordentligt först på eftermiddagen.

Egentligen hade vi också kunnat åka skidor i Sörskog. Bengt Lock, spåraren, mailade om att spåren var fina och inte alls isiga, som man lätt tror när man sitter i regnet i centrala Falun. Nu blir det kalla nätter, ingen nederbörd, och inte så varmt på dagarna. Vi får se vad som händer.

Mats Hiertner