240221 Aktuellt från KPR:1 2024

Årets första sammanträde genomfördes den 21 februari på Kulturhuset tio14. Som grund för KPR:s arbete ligger Verksamhetsplan 2024 för Kommunala pensionärsrådet.

Arbetsutskottet kommer att ha en aktiv roll i rådets arbete. Målsättningen är att arbeta med några få områden för att kunna uppnå konkreta resultat. Aktivitetslistan, som är en bilaga till verksamhetsplanen, ska redovisa de aktiviteter som kommer att genomföras under respektive huvudrubrik i verksamhetsplanen.

Följande områden är prioriterade under 2024:

Påverkan i äldrefrågor
• ofrivillig ensamhet
• boendefrågor
• genomlysning av äldreomsorgen (ska preciseras)
Översyn av fonder med fokus på seniorer
Översyn av KPR:s organisation och arbetsformer
• revidering av reglementet
Fritidsaktiviteter
• bowlingfrågan i kommunen

Kommunalrådet Anders Lind redogjorde för att vi nästan är i mål att bli 60000 medborgare i kommunen. I dagsläget är vi 59933 innevånare. 

Beträffande ekonomin för 2023 så redovisar kommunen ett överskott på ca 8 miljoner. Kommunens omsättning är 4 miljarder kronor.

Kommunalrådet önskade att vi anmäler oss till kommunen som valarbetare vid EU-valet.

Sektionschef Jonas Hampus lämnade en redogörelse för omsorgsförvaltningens verksamhet 2023 och hur man uppfyllt de olika kvalitetsmålen. Falun har bra resultat, i mätningar vid jämförelse med övriga kommuner, inom olika områden. Om man vill ta del av vad förvaltningen gjort 2023, går man in på Falu kommuns hemsida och söker under vård och omsorg.  

På SPF Hemtjänstindex är Falun redovisat som nr 8 på en rankinglista bland alla kommuner i Sverige. Hemtjänsten är uppdelad på 30% privat tjänst och 70 % i kommunens regi. 

Vi fick även en redogörelse av vad som krävs för att som pensionär få äta mat i skolorna. Man måste ha ett godkännande från belastningsregistret (finns blankett) och skolans ledning måste ge sitt godkännande. Då frågan är viktig för oss kommer vi att fortsätta att arbeta för att det skall vara enkelt att äta i skolan och samtidigtha möjlighet att träffa skolbarnen.

Vår ordf. Anders Sätterberg tog upp frågan hur kommunen tänkt sig att lösa de framtida frågorna om en allt äldre befolkning och ett ökat vårdbehov samtidigt som allt fler unga inte väljer att arbeta i vårdyrken. Ekonomiska medel för att klara behoven i dag räknas till ca 50 miljarder. ”Trots denna kostnadsutveckling är det samma nivå i verksamheten man når. Samtidigt konstateras att denna nivå har samma brister som konstaterades under pandemin. Detta faktum motiverar starkt angiven genomlysning av äldreomsorgen.” Även PRO biträder vår syn.

Anders Lind och Jonas Hampus tar upp att man får räkna med att familjerna kommer få hjälpa till mer i framtiden. IT hjälpmedel får allt större betydelse. Vi kommer också att bli många fler över 80 år i framtiden.

Fråga väcktes om omsorgsboende och när renoveringar är klara på befintliga boenden så eventuellt de moduler som används i dag kunna användas. Planer för nya boenden perioden 2025–30 anges till ca 28.

Verksamheten för KPR 2023 godkändes och verksamhetsplanen med tillhörande aktivitetsplan för 2024 godkändes.

Övriga frågor. 

De övriga närvarande pensionärsorganisationerna tog upp frågan om deras lokaler.

Anders Lind meddelade att den nya Kommundirektören Hans Näslund kommer att presenteras för KPR.

Nästa sammanträde för KPR är 2024-05-11

Kent Karlsson
FD