Ordföranden har ordet

(Februari 2024)

Vi har redan kommit en och en halv månad in på ett nytt verksamhetsår. Sedan flera år har vi inte upplevt en så kylig och snörik vinter. Själv har jag inget emot att det är gott om snö som också gör att det blir ljusare och trevligare. Kylan har däremot varit bitvis besvärande och hindrat de flesta att vistas ute. Tyvärr har sedan blidvädret gjort att halkan ställt till det för många. Som ni hör är det inte lätt att det blir lagomt, ett ord som är karaktäristiskt svenskt.

Vår omvärld är fortsatt mycket orolig och oviss. Konflikten mellan Israel och Palestina tenderar att sprida sig i området. Det är glädjande att EU lyckats ena sig om ett fortsatt nödvändigt stöd till Ukraina. Detta skapar en tydlig signal till såväl Ryssland som USA om ett enat Europa. Signalen till USA är väl så betydelsefull för att även de skall ge fortsatt stöd. Ukrainas kamp är också en kamp för Europa som helhet.

Natoprocessen ser även ut att slutligen gå mot mål trots Ungerns märkliga agerande. Dessutom kan vi också börja se en vändning vad gäller ekonomin med början kanske redan i vår. Det gäller alltså att plocka fram alla typer av ljusglimtar när allt annat upplevs som mörkt. Något som naturen bjuder på är att det blir ljusare för var dag.

Vi har haft vårt årsmöte där vi avslutat ett innehållsrikt verksamhetsår. Ett inslag från årsmötet finns på annan plats i tidningen. Jag vill dock här göra ett förtydligande kring den tvist som uppstod gällande huruvida en styrelseledamot som gör sitt sista år i styrelsen kan väljas in i en valberedning. Frågan hade inget att göra med personen som föreslagits av styrelsen utan gällde principfrågan om en styrelserepresentant kan ingå i valberedningen samtidigt. Tvisten blev därför en fråga mellan valberedningen och mej som ordförande i första hand. Slutresultatet blev dock bra med två nya i valberedningen.

Vi har startat med verksamhet i Wallmanssalen och kunnat genomföra investeringar som varit nödvändiga för ett allt större nyttjande. Vi glädjer oss åt en mycket positiv medlemsutveckling, där vi vid årsskiftet nådde 2600 medlemmar. Ser vi till utfallet för januari månad 2024 tycks en positiv utveckling fortsätta. Vi kunde glädjas åt ett beviljat statsbidrag som gav oss möjligheten att även 2023 bjuda på en jultallrik till cirka 225 personer. Vi väntar med spänning på ett beslut när det gäller vår nya ansökan om statsbidrag fär 2024.

Vårt samarbete med kommunen via KPR verkar också kunna utvecklas. Vi har en samsyn med kommunen om att göra KPR:au mera operativt. Vi har fått gehör för en verksamhetsplan 2024 med tillhörande aktivitetslista som lägger grunden för ett mera handlingsinriktat arbete. För att detta skall bli verklighet kommer det också att ställas större krav på vår egen aktivitet liksom kommunens insatser. Vi har fått beskedet att föreningsbidraget även kommer att utgå för 2024 med 50 kronor per medlem. Ett bevis på att våra reaktioner inneburit en omvärdering från kommunens sida, vilket vi med tillfredsställelse noterar.

Vi har noterat att utvecklingen för våra barn och ungdomar är allvarlig. Gängkriminalitet, droger, trakasserier, m m är inslag som inte bara tillhör storstadsbilden. Denna oroande utveckling finns även här och informationen säger att det kryper ner i åldrarna. Jag vet att detta ligger längre ifrån våra intresseområden normalt sett. Samtidigt vet jag att vi är många som har främst barnbarn och oroas av denna utveckling.

Vi är många seniorer med mycket erfarenhet och kompetens. Med stöd av såväl PRO som SKPF har jag framfört att vi kan bidra med någon form av stöd för att öka vuxennärvaron bland våra barn och ungdomar. Vi är beredda att se över vad vi kan bidra med. Ett första steg som vi pratat med kommunen om är att träffa ett ungdomsråd och där efterhöra hur de ser på vad som skulle vara av intresse som stöd.

Inom vår organisation har vi grupper som Lästipsträff, 2 stycken KGK samt Sätta guldkant på tillvaron. Dessa grupper har en fri ställning och ingen tillhörighet till någon kommitté. De är alltså grupperna själva som vill och får ta initiativ om de önskar någon annan ställning i vår organisation. I vår ansökan om statsbidrag har vi angivit som ambition att kunna starta ytterligare en grupp KGK (Karlar Grabbar Kompisar). Bakom denna ambition finns ett behov av att skapa nätverk för män, något som vi män är dåliga på. Den 21 mars inbjudes till ett möte för de som tycker att deltagande i en KGK grupp skulle vara intressant. I tidningen finns särskild information om detta. Ta tillfället i akt och anmäl dej till den träffen.

Det är roligt att konstatera att våra pubträffar blivit så uppskattade. Vi har de förutsättningar vi har gällande lokalerna och alla försöker att göra de förbättringar som vi kan åstadkomma. Likaså har träffar som kafferepet och SOS under våren 2023 blivit mycket uppskattade. Här finns det möjlighet till fortsatt intressanta arrangemang. Intresset för våra aktiviteter ökar och påverkar positivt även vår medlemsutveckling.

Detta ställer dock större krav på oss också att kunna erbjuda så många som vill en plats. Styrelsen har tagit initiativ till ett möte med ansvariga för de aktiviteter som främst berörs. Självklart kommer det att fortsatt finnas begränsningar i antal deltagare av rent praktiska skäl, som exempelvis resor eller tider/platser vid bokade aktiviteter i förhyrda lokaler.

Vid årsmötet beslutades att medlemsavgiften för 2025 skall vara oförändrat 80 kronor till vår förening. Förbundet fick gehör vid senaste kongressen att från 2025 höja sin avgift med 30 kronor, mot begärda 50 kronor. Beslutet har resulterat i förslag om besparingar inom förbundets verksamhet. En del av dessa besparingar har redan för 2024 resulterat i att man överför kostnader till distrikten och som därmed även kan spilla över på föreningsnivån. För min del är detta inte att göra besparing genom att fördela om ansvaret för olika kostnader i samma organisation. Jag har sagt detta tidigare, men det tål att upprepas, kostnadsutvecklingen på förbundsnivå kräver en grundlig diskussion om vad som skall ske på denna nivå. När man samtidigt har som målsättning att höja medlemsantalet totalt sett kan man inte höja avgiften som ytterst påverkar medlemmarna på den lokala nivån. Jag anser att förbundets ekonomi inte kommer att påverkas påtagligt av föreliggande förslag till besparingar. Därmed kommer mera pengar till förbundsnivån att behövas om man inte snarast genomför denna grundliga genomgång av vad förbundet skall ägna sig åt. Att inte vidta denna åtgärd kommer att påverka oss på lokal nivå på ett negativt sätt långsiktigt.

Jag vill slutligen tacka för förtroendet att få vara föreningens ordförande ytterligare ett år. Det är min övertygelse att 2024 kommer att bli ett år som innebär många intressanta upplevelser för er medlemmar och att vi tillsammans skall få ett minnesvärt verksamhetsår.

Anders Sätterberg, ordf