240111 informativt om det åldrande ögat



Eva Bonthron
berättade målande om ögats uppbyggnad och hur det kan åldras

– Ögat är väldigt vackert, det är en fantastisk skapelse. 

Det sa Eva Bonthron, tidigare överläkare på Falu lasaretts ögonklinik, nu pensionerad. Hon höll en uppskattad föreläsning om ögat och särskilt det åldrande ögat, för ett fullsatt medlemsmöte den 11 januari. 

Det här medlemsmötet var det första i Wallmanssalen och maxantalet deltagare, 80 personer, fick säkert många nya insikter. Visste ni till exempel att ögat är en del av hjärnan? Så är det. Längst bak i ögat mynnar synnerven, som förmedlar vad ögat fångar upp till syncentrum, som ligger baktill i hjärnan. Och det är hjärnan som tolkar vad vi ser, inte i själva ögat. 

Men ögat kan drabbas av olika sjukdomar, eller tillstånd, när vi blir äldre. Vanligt är att vi får torra ögon med sveda, irritation och gruskänsla i ögonen. För att råda bot på det rekommenderar Eva Bonthron att vi droppar ögonen med smörjande droppar, sådana som saknar konserveringsmedel. 

Glaukom, eller grön starr, är allvarligare. Det beror på förhöjt tryck i ögat och kan leda till blindhet om det inte behandlas. 

– Glaukom har smygande symptom, man märker inte av det förrän trycket är väldigt högt i ögat, så jag tycker att man ska ta till vana att kolla trycket i samband med besök hos sin optiker. Optikern kan sen remittera till ögonkliniken. 

Glaukom behandlas med trycksänkande ögondroppar, men också med laser eller med en trycksänkande operation, men då ska det ha gått långt och då opererar man för att rädda det som räddas kan av synen. 

– Katarakt, eller grå starr innebär att linsen grumlas och det är en del av linsens naturliga åldrande. Omkring 70 procent av alla över 75 år har mer eller mindre uttalad katarakt. Om synen påverkas av katarakten så remitterar optiker till ögonklinik. 

Operationer mot grå starr har skett länge, i Indien opererade man för flera tusen år sedan. Man gjorde ett så kallat starrstick, man stack in en nål i ögat och petade bort linsen så att den föll ner i ögats glaskropp. 

Så går det förstås inte till idag, idag öppnar man den så kallade linskapseln, där linsen ligger, och förstör linsen med hjälp av ultraljud och suger ut den ur ögat, innan en ny och konstgjord lins placeras på plats. Hela operationen tar cirka 12 minuter, patienten får gå hem direkt, eftersom man inte behöver sy ögat. 

– På 1980-talet öppnade man ett större område på ögat, var tvungen att sy och patienten fick ligga på lasarettet i fem dagar. 

Omkring tio procent av de opererade kan få så kallad efterstarr, vilket tas bort med hjälp av laser, som öppnar ett hål i den grumlade linskapseln som finns kvar och orsakar problemen. En av 5 000 patienter får infektion efter operationen. 

– Det är väldigt hotande för synen, säger Eva Bonthron, så då är det bråttom och patienterna skickas i ambulans till universitetssjukhuset i Örebro. 

Dalarna tillhör Sjukvårdsregion Mellansverige, där de två universitetssjukhusen, dels den i Örebro, dels Akademiska sjukhuset i Uppsala, tar hand om de mer komplicerade sjukdomsfallen. Den som drabbas av näthinneavlossning skjutsas också till Örebro. Näthinnan sitter ”klistrad” som en tapet på ögats bakvägg. Men den kan lossna. 

– Ser man skarpa ljusblixtar, eller svarta ”flugor”, eller om det liksom rullar för en gardin för synfältet, kan man ha fått näthinneavlossning. 

Har det bildats hål i näthinnan kan läkarna med laser svetsa runt hålet för att förhindra näthinneavlossning, har den däremot lossnat helt måste det opereras och det gör man alltså i Örebro. 

Makula eller gula fläcken är det ställe på näthinnan där det finns flest synceller och där vi ser skarpast. Vi kan få åldersförändringar i gula fläcken, vilket syns genom att vi får en uppsplittrad bild, bitar av det vi ser har försvunnit, vi kan också se suddigt centralt i synfältet eller få svårt att läsa. 

– Man kan också få krokseende, en flaggstång kan verka krokig. Jag tycker att man ska testa det själv genom att titta med ett öga i taget, verkar något krokigt ska man höra av sig till ögonkliniken. 

– Det gäller att fånga upp förändringar i gula fläcken direkt, man har cirka en vecka på sig. 

Riskfaktorer för att få förändringar i gula fläcken är rökning, ålder, högt blodtryck och ärftlighet. Förändringar i gula fläcken är av två slag, torr och våt. Den torra består av avfallsprodukter i ögat och den behandlas inte, men den våta måste behandlas.  

– Omkring 10 procent av fallen har den våta formen och de behandlas genom att man sprutar i läkemedel direkt in i ögat. 

Och det här är en vanlig behandling, 2023 gjordes 10 681 injektioner i Falun, under 2024 ska de ges också i Mora. 

– Det är en dyr behandling, men den ger effekt, vi får färre synskadade. 

Skulle man trots allt få synförändringar finns hjälp att få på Syncentralen i Borlänge.


Eva Bonthron ville inte ha blommor som tack, så Kristina Wallman från Program- och festkommittén överräckte ett välkommet paket knäckebröd.

Till kaffet berättade Anders Wigsten, från Lions om Lions verksamhet i Falun – och ute i världen. 

Text och foto: Inger Söderlund