240109 Hemtjänstindex – Hur väl sköter kommunen sin hemtjänst?


Helena Olsson presenterade Hemtjänstindex

SPF Seniorerna har tagit initiativ till att skapa ett ”Hemtjänstindex”. Det ska visa hur väl kommunernas hemtjänst fungerar för brukarna. Det har varit ett omfattande arbete. Rapporten omfattar flera hundra sidor. 20.300 nyckeltal, 71 olika indikatorer och resultatet för 290 kommuner redovisas i rapporten. Förbundet har bekostat undersökningen men har också fått bidrag till den från Allmänna Arvsfonden. SPF Seniorerna tar ut en avgift av de som vill fördjupa sig i studien.

Daladistriktet hade ordnat en informationsträff för Dalaföreningarna tisdagen den 9 januari. Från SPF:s Förbundskansli deltog projektledaren Helena Olsson med bilder och kommentarer.


Deltagarna kom från alla Dalakommuner

Hemtjänstindex är en sammanvägning av styrkor och svagheter i kommunernas arbete med äldre i den öppna verksamheten. Redovisningen bygger på data som redan finns på kommunens hemsida, i officiell statistik eller i verksamhetsberättelser och andra rapporter.

Utredarna har valt ut särskilt intressanta uppgifter. Bakom det sammanvägda Hemtjänstindex som redovisas för varje kommun finns fyra delområden: Information, Biståndshandläggning, Utförande och kommunens Stöd och utveckling. Man kan alltså bland annat se hur lätt det är att hitta information, hur biståndsbesluten är utformade, om man kan räkna ut sin avgift och hur nöjd hemtjänsttagaren är med insatsen. Pensionärer från SPF har hjälpt till att i Hemtjänstindex vikta de faktorer som bedöms ha störst betydelse för en bra verksamhet och stor brukarnytta.


Många siffror var det!

Bäst i landet 2023 placerade sig Halmstads kommun. Ett trettiotal kommuner finns i ett toppskikt, men det finns några kommuner med mycket lågt hemtjänstindex.

Många kommuner har beställt rapporten för att se hur man ligger till. Rapporten kan då användas för att se vad som behöver utvecklas och vilka goda exempel som kan kopieras. Vi SPF:are kan också via våra kanaler påverka kommunen i positiv riktning på de områden där index är lågt eller har försämrats sedan mätningen 2022.

Nu vill Du kanske veta hur Falu kommun ligger till? Jodå, år 2023 ligger Falun i toppskiktet på plats åtta  med en ökning från plats 16 år 2022.  Men index för biståndshandläggning kan förbättras – något som Falun delar med många kommuner.

Gunilla Barkar hälsade välkommen och tackade för informationen. Anders Runström var aktiv i bakgrunden för att få ljud och bild att fungera i den ekande Wallmanssalen.


Gunilla Barkar och Anders Runström tackade Helena

Hemtjänstindex är viktigt men de många siffrorna satte nog myror i huvudet på flera i församlingen.

Text och foto: Hans Kinell

Klicka här för material från mötet.