Har du provat på att bowla någon gång?

Det har jag gjort. Några gånger - eller var det bara en gång? Jag kommer inte ihåg, det var nog tjugo år sedan, uppe på Crilles bowling, i källaren under Scandic hotell.

Någon särskild instruktion om hur man skulle bära sig åt, det kommer jag inte ihåg att jag fick. Men jag insåg att man skulle slå ner så många som möjligt av käglorna (helst alla). För att göra det måste man ju ha hjälp av käglorna själva, så att de välte varandra. Det insåg jag utan instruktion.

Det bästa var rimligen att sikta rakt på den mittersta käglan och slänga iväg klotet så rakt som möjligt. Och hoppas på att det skulle bli en kedjereaktion som välte så många käglor som möjligt. Trodde jag.

Men jag hade tydligen helt fel!

Det var när jag nu, tjugo år senare, skulle lägga ut information på föreningens webbplats om förbundsmästerskapet i bowling som jag blev lite undrande. På förbundets webbsida stod det, förutom hur man skulle anmäla sig och liknande praktiska saker, även en rad
"Klicka här för information om oljeprofil".

Oljeprofil? Vad är det? Eftersom det fanns en länk med information om det så insåg jag att det rimligen borde vara något väsentligt och viktigt för spelarna att ta del av.

Så naturligtvis klickade jag på länken, nyfiken som jag är. Jag fick se en massa siffror och diagram som jag inte begrep någonting av. (Klicka själv på länken här ovan!).

Vilket gjorde mig ännu mer nyfiken. Jag googlade på "oljeprofil". Då hittade jag den här sidan
"Varför oljar man bowlingbanor och vad är en oljeprofil?" på webbplatsen Bowlingtips.se.

Och fick, förutom en förklaring till vad oljeprofil innebär, en kort instruktion om hur det egentligen går till att bowla. Dvs hur man tänker och gör när man "slänger iväg" klotet. Och det var ju inte alls så som jag hade trott. Klicka på länken om oljeprofil här ovan om du är lika okunnig som jag var.

När du har läst och förstått kan du även klicka på "Hem" på webbplatsen så ser du att det finns fler nyttiga sidor för oss som är verkliga nybörjare, som
"Spela bowling: Bowlingskola för absoluta nybörjare", "Börja spela bowling: Vanliga frågor" förutom den där om oljeprofil.

Tycker du att det är trevligare att prata med en livs levande människa än att läsa på webben, ta då kontakt med Kent Malmström, han har telefon 076-8447918.

Höstens bowling startar den 8 september, läs om tider på Friskvårdssidan. Tyvärr får Faluns bowlare numera åka till Borlänge för att utöva sporten. Vi hoppas att det ska kunna bli ändring på det.

Bo Bävertoft