Aktuellt från KPR

Det är nu klart att kommunstyrelsens vice ordföranden, Anders Lindh, skall vara ordförande i KPR.  Arbetsutskottet hade sammanträde i Rådhuset den 18 januari då SPF Seniorerna representerades av Anders Sätterberg och undertecknad. Arbetsutskottet är ett forum där man arbetar med frågorna mer i detalj och kan lyfta idéer. Den aktivitetslista som kompletterar verksamhetsplanen ska revideras vid varje arbetsutskottsmöte.

Flextrafik och anropsstyrda turer upphörde före jul i Falun. Det är flera av våra medlemmar som är beroende av den typen av transporter. De är nu hänvisade till färdtjänst och sjukresor vilket blir betydligt dyrare. Vid senaste mötet med arbetsutskottet påtalade vi detta. Med hänvisning till den låga nyttjandegraden och Dalatrafiks ekonomiska situation kunde ordföranden Anders Lindh inte ge något positivt besked.

Bibliotekschef Karin Hane var inbjuden till au-mötet för att berätta om de IT-värdar som finns på biblioteket varje vardag kl. 13.00 – 17.00. IT-värdarna kan bland annat hjälpa till med frågor om smartphone och surfplattor och allt ifrån att lägga in kontakter i telefonen till att skapa e-postkonto. Ingen föranmälan behövs.

Vid höstens sista möte med KPR informerade Tommy Albinsson, beredskapssamordnare, om beredskapen i Falu kommun och om skyddsrum. I Falun finns 425 skyddsrum med totalt ca 46 000 platser. De ska i första hand skydda mot tryckvåg. Fastighetsägarna ansvarar för skyddsrummen och utrustningen. Var och en ska ta med sig vatten och mat. Man är inte knuten till ett speciellt skyddsrum. Det är inte tänkt att man ska vara i skyddsrum mer än  tvådygn.

2019 fattades beslut om att det skulle ske en genomlysning av hemtjänsten i Falun. Det är svårt att hitta personal och det kommer att krävas en ökad användning av välfärdsteknik. Vi fick besked om att omvårdnadsförvaltningen arbetar med frågorna inom Agenda 2030 och förväntar oss information om deras arbete. Vi informerade om SPF Seniorernas projekt Hemtjänstindex som ger ett samlat mått på hemtjänstens kvalitet i landets 290 kommuner.

Årets första möte med KPR blir den 23 februari hos oss i Wallmanssalen. Meddela oss om ni har något ärende som ni vill att vi tar upp i KPR.

Margareta Dunkars