230421 Rapport från måltidsrådet

För att uppnå större kundnöjdhet inom äldreomsorgens mathantering har det sedan 2004 funnits ett kostråd i Falu kommun. Benämningen är nu ändrad till måltidsråd för att inbegripa hela måltidssituationen och inte bara maten. Syftet med måltidsrådet är att det ska vara en kanal mellan pensionärsorganisationerna och kommunens måltidsservice. Det sammanträder en gång per år.

Mathilda Strand, dietist Serviceförvaltningen och Anneli Steinholtz dietist omvårdnadsförvaltningen inbjöd till årets måltidsråd den 21 april i Haraldsboköket. SPF Seniorerna representerades av Staffan Mild och undertecknad, Margareta Dunkars. Från SKPF deltog två representanter och från PRO och Vision vardera en.

Haraldsbokökets kökschef, Susanne Karelius, hade tillsammans med sina medhjälpare dukat fram smakprov på maträtter från äldreomsorgens meny som vi fann både smakrika och något annorlunda.

Mathilda Strand beskrev organisationen för matlagningen och köken i kommunen. Haraldsboköket lagar lunchens och middagens huvudkomponenter och sås till äldreomsorgens särskilda boenden, medan potatis, pasta, grönsaker, frukost och mellanmål tillagas på plats på respektive äldreboende. Haraldsboköket erbjuder fyra maträtter att välja mellan per dag. Det är en rullande 8 veckors meny som anpassas efter framför allt säsong och högtider. Haraldsboköket lagar också matlådor som levereras till omsorgstagare i egna hem. Instagramkontot Omvårdnadfalun är ett konto för Falu kommuns vård- och omsorgsboenden, där anställda visar upp vad man gör.

Dietisten Anneli berättade om hur Falu kommun följer upp matgästernas nöjdhet med maten varje år. I den nationella brukarundersökningen som skickas till alla äldre i Sverige som tar del av kommunal äldreomsorg ställs bland annat frågan ”Hur brukar maten smaka?”. För 2023 finns ännu inget resultat men i 2022 års undersökning svarade i genomsnitt 64% av de äldre i Falu kommun att maten smakar mycket eller ganska bra. Nöjdheten (andelen positiva svar) varierar mellan 36-89%, trots att det är samma mat på samtliga äldreboenden som drivs av Falu kommun. Det antyder att det kan finnas olika orsaker som påverkar hur man svarar på frågan om matens smak. Falu kommun följer även upp matlådekundernas nöjdhet med maten. 94% av matlådekunderna anser att matens smak och utseende alltid eller oftast är bra. Matlådans meny är densamma som äldreboendenas meny.

Vi hade i förväg ställt frågan om matsvinn och Anneli redogjorde för hur man arbetar med det inom äldreomsorgen. För att minska matsvinnet har man valt att ta reda på hur individen vill ha det - vilka önskemål och behov som individen har gällande maten och måltiderna - för att bättre säkerställa att maten hamnar i magen där den gör nytta. Det som inte kan tas till vara hamnar i komposten.

Vi blir påminda om pensionärers möjlighet att äta lunch i flera av kommunens skolmatsalar. Ett häfte med 10 lunchkuponger kostar 650 kr. För att kunna köpa ett häfte behöver man ha ettbiståndsbeslut.

På Falun.se finns mer information: https://www.falun.se/stod--omsorg/hjalp-i-hemmet/mat.html

Margareta Dunkars