230321 Skidåkning i Gyllbergen

Skidutflykter är nyttiga på fler sätt än motion och frisk luft!

Den här gången blev vi bara två, som träffades för samåkning till Gyllbergen. Då blir man ju sittande tillsammans i trekvart i varje riktning och får chansen att prata med nya personer varje gång. Nu blev det Bengt Gilland, som jag hade en hel del kontakt med när vi jobbade på Stora. Det visade sig att vi var lika gamla, båda hade gått på Chalmers, han började på Stora Kraft 1979 och jag på Forskningen 1981. Han fick 62 år som pensionsålder, medan jag missade den förmånen. Han arbetade fortfarande lite. Jag var nyfiken vad som hände med elbalansen för Dalarna, när Kvarnsveden las ner. Det hjälpte inte - vi har fortfarande underskott på el i Dalarna. Produktionen ligger på ca 4 TWh/år, med konsumtionen minskade från 7 till 5,5 TWh/år när KP las ner. Passa på och diskutera, när ni får chansen - ni vet inte vad ni kan lära er!

När vi väl kom fram till Gyllbergen blev vi tre till: Berit Björling och Karin Lorenz hade samåkt dit och Ulf Löfgren, som ofta vill åka lite extra hade kommit dit ensam.

Spårarna, med Aku Raninen i spetsen, hade fått problem med maskinerna på morgonen, så dom hade inte kunnat göra några spår åt oss. Dom behövde reservdelar från USA, men det gick att få ihop en fungerande maskin i alla fall, så dom skulle komma efter oss.

Spåren var ganska isiga efter regnet dagen innan och nattens minusgrader, men spåren var fina, så dit gick bra att åka uppför. Vi åkte den lilla, men fina omvägen förbi St. Älgsjön upp till Dragbergskojan och det är ju i stort sett lätt uppför hela vägen. Här kan man se att det finns gott om snö och att spåren är fina.



Efter ca 7 km kom vi fram till stugorna vid Dragbergssjön för fikat. Man kan se på fotona att det fanns skuggor, så vi hade solsken och vackert väder.



Spåraren; Aku, kom upp till Dragbergsstugan lite efter oss. Vi diskuterade en stund med honom och han lovade att köra upp spåret tillbaka till Gylle fäbod. Det gjorde att vi fick en fin resa tillbaka.

Tord och Eva Halvarsson stannade till på Lugnetparkerringen när vi var där och dom var på väg upp till Sörskog. Tord lämnade den här rapporten:

Kanonsnabba spår. Spårkört på måndag kväll och en frostig natt hade skapat "rälls". Personrekord i alla utförslöpor. Vi besökte även dotterns kåk. Gott om snö.



Eva fyllde dessutom år och semlan var ersatt av gräddtårta. Fin dag!

Tack Tord.

Idag onsdag har det börjat regna ordentligt, så det ser verkligen osäkert ut om det kan bli någon fortsättning..

Mats Hiertner