230119 Stort intresse för Bergslagssalongerna


Välkomna hit, säger vår guide Gunilla Hedenblad och öppnar den tunga kopparporten.

1658 kom drottning Hedvig Eleonora på besök till Falun, som då var rikets näst största stad, och Falu gruva. Med anledning av det utfördes en oljemålning av drottningen, en målning som sitter på en av väggarna i Bergslagssalongerna i Stora Kopparbergs tidigare huvudkontor.

Det här fick de 20 medlemmar i SPF Seniorerna Falun, som var först på anmälningsknapparna när visningen av Bergslagssalongerna lades ut på vår webbsida, veta torsdagen den 19 januari.

Gunilla Hedenblad, antikvarie vid Falu Gruva och den som guidade oss, berättade intressant om de anrika salarna och dess innehåll.

Målningen av Hedvig Eleonora blev början till den stora konstsamling som pryder väggarna i salongerna. Efter henne har fler kungligheter förevigats, bland annat Gustav III som målats av Lorens Pasch den yngre.

Förutom kungligheter finns här presidenter i Bergskollegiet och ägare till järnbruk.

– 1888 blev företaget aktiebolag och då får vi en ny serie av porträtt, berättar Gunilla Hedenblad, då tillkommer styrelseordförande och disponenter.

– Och hela tiden har de målats av den tidens största konstnärer.

Mycket riktigt här finns disponenten Erik Johan Ljungberg målad i olja av Anders Zorn.

Även senare tiders företagsledare som den första Markus Wallenberg och den mer samtida Peter Wallenberg finns här, men också landskapsmålningar och mer nutida konst.

Förutom målningar finns här många föremål från disponenternas hem här, föremål med historia. Men trots att historiens vingslag går genom salongerna är detta inget museum, utan rummen används ständigt, och sådana här visningar, som den för oss, är sällsynta och svåra att klämma in i det späckade schemat.

Text och foto:
Inger Söderlund