221220 Bysjörundan

Efter en vecka med riktigt kyligt väder bjöd tisdagen före jul på nollgradig temperatur för de 23 SPF:are som samlats vid Kvarnsvedens IP för att ta sig an Bysjörundan. Lätt snöfall och regn som frusit på under morgonen bildade ett knastrande snölager på vägar och stigar.

Vi inledde vandringen genom Bysjöområdet där bostäder byggts omkring 1920 för arbetarna vid den nystartade Bysjösågen. Ett antal nya hus har tillkommit men den ursprungliga bruksmiljön består.

Vid den fortsatta vandringen ut över odlingslandskapet passerade vi Lisselholen, en skogsholme med såväl stenåldersfynd som spår efter gravar från järnålder och vikingatid. Sör Amsbergs by som vi sedan kom till efter promenad över åkrarna har dokumenterade anor från 1600-talet, men har troligen brukats flera hundra år tidigarek.

I höjd med Bergvik Skogs plantanläggning fick vi tack vare Tord Halvarssons skogliga kunskaper en genomgång av hur hantering och förädling av plantor går till. Han nämnde bland annat
att man i Sverige främst är fokuserade på tall och gran som produktionsskog medan det i Finland finns omfattande hantering av björk.

Efter en timmes vandring passerade vi Vassjön, en populär fågelsjö där våtmarkerna sjuder av liv på vårkanten vilket kan beskådas från det fågeltorn som byggt på platsen. Kommunen bedriver här också ett betesprojekt med Highland cattle för att stoppa förbuskningen av landskapet.

Tio meter från Dalarnas största vikingagravhög - Kungshögen eller
Lorthögen - bjöds sedan deltagarna på glögg, pepparkakor och skumtomtar ur bakluckan på vandringsledarens bil.

Vid den fortsatta vandringen passerade vi också några av Bergvik Skogs skogsplanteringar med sina typiska spikraka rader av tallplantor.

Vid Häggenäsudden hade kommunen servat med några strategiskt utplacerade picknickbord som fick utgöra platsen för dagens fikastopp. Elstängslet var för dagen öppet och fritt från ström, annars brukar man även ute på udden ha betande Highland cattle – främst ungtjurar om mitt bondförnuft inte är helt fel.



Efter fikapausen avvek vi från ordinarie sträckning av Bysjörundan och följde i stället älven några kilometer. Där kunde vi tvärs över vattnet se landsvägen mellan Falun och Amsberg, där det som lokalt brukar kallas "Sveriges längsta kurva" har funnits. Vägen har nu fått en något ändrad sträckning på grund av rasrisk i älvkanten, men följer fortfarande älvens rundning.

En för de flesta okänd oas kunde vi sedan beskåda i det koloniområde som ligger avsides längs älvstranden rakt norr om Bysjön. Detta är Gylle fäbod, ett namn som också anges på de flesta officiella kartor, även om det för många är synonymt med Gyllbergen.

Längs denna sträcka av älven bedrevs omfattande timmerflottning och här fanns ett skilje för att sortera ut vart timret skulle. Här fanns ju såväl Bysjösågen samt från år 1900 massafabriken i Kvarnsveden. Timret spelades in genom en grävd kanal in i Bysjön.

Efter passage av Tägten och det enorma timmerlagret avslutade vi vår tur via den gamla järnvägsbanken över Bysjön som sannolikt varit ett industrispår. Annars passerade Björbobanan mellan Falun och Björbo i närheten – i kanten av Sjöberget med station i Kvarnsveden.



Några få tappra vandrare gav sig i kast med även den sista delen av ordinarie Bysjörunda och gav sig upp i naturskogen på Sjöberget. Den delen av rundan avslutas i höjd med f.d. Kvarnsvedens pappersbruk som lades ned av Stora Enso i september 2021. Fabrikslokalerna kommer att övertas av företaget Northvolt för produktion av batterier.

Huvudparten av deltagarna kom i alla fall via Räddningstjänstens övningsanläggning – där tidigare Bysjösågen huserade - åter till vår utgångspunkt efter totalt 11 km på 3:30.

Rapportör och vandringsledare
Leif Åkerblom