221115 Långvandring längs Lurån

Fyra grader varmt och ganska blåsigt - det verkar vara ett passande väder för långvandrare. Vi blev 58 personer, som åkte i kolonn in i Rog på Rogsjöns norra strand. Vi skulle gå längs Lurån, men den är bara knappt 2 km lång, så vi startade en bit upp i skogarna norr om Rog. På vägen ner till Luråns utlopp i Rogsjön passerade vi ett antal gamla bondgårdar: Larsmyran, Lurgärde och Lurgården, nere vid utloppet.


 
Lurgärde låg väldigt vackert med en damm mitt i skogen.

När vi kommit ner till Rogsjön berättade Anders Borgs, som var dagens vandringsledare, om verksamheten, som funnits längs Lurån.


 
Ån har en fallhöjd på 70 m på den 1,5 km långa sträckan från Utgrycken till Rogsjön och det finns knappt några stilla vatten på vägen. Det gör att det funnits många vattenfall som har utnyttjats för kvarnar, sågar och även för gruvdrift.

Här ser man grunden för ett stort vattenhjul, som drev en stånggång till Lurgruvan, några hundra meter bort. Nu finns det inga vattenhjul kvar, utan idag är det många fina forsar.

Det här borde vara en bra plats för Näcken, men han var inte synlig idag.

När vi kom fram till början på Lurån, vid Utgrycken, så kom nordan in mot fikaplatsen. Vedboden som gav ett bra vindskydd blev snabbt upptagen.



Vägen tillbaka blev lite kortare, så det här blev en ganska enkel vandring på 10 km och den tog oss 3,5 timmar.

Vandringen var riktigt lätt, bortsett från biten längs Lurån. Största delen gick vi på fina stigar och en del på skogsbilvägar.

Dagen avslutades med lite biologi-lektion av Tord Halvarson och Per Gilén läste dagens limerick.

Dagens vandring gick från Rog
Uppför Lurån var ett knog.
Och Borgs han berätta´
och visa oss till rätta.
Men fram mot ett fick alla nog.

Stort tack till Anders Borgs, som rekognoserat, delvis i regn, och lett denna vandring.

Nästa vecka går vi runt ett  berg med tre fäbodar, söder om Bäsna. Vi kommer att fortsätta långvandringarna tills vi kan åka skidor, även om det annonserade programmet inte sträckt sig längre.

Hälsningar
Mats Hiertner