221024 Möte med Kommunala pensionärsrådet

Vid årets tredje KPR-möte som hölls i Kulturhuset den 24 oktober deltog ca. 25 representanter för PRO, SKPF och SPF Seniorerna. Ordförande var Kommunstyrelsens förste vice ordförande Anders Lindh.

Emilia Otterstam, demokrativägledare, var inbjuden att informera om IOP, dvs Idéburet offentligt partnerskap. Det är en relativt ny modell för samverkan mellan kommunen och idéburna organisationer. Ett IOP-avtal kan gälla en speciell verksamhet som den idéburna organisationen ansvarar för, men som kommunen vill delta i och stötta. I avtalet bestäms vad partnerskapet gäller, vilka resurser respektive part ska bidra med och hur länge avtalet ska gälla. Ett exempel är verksamhet för att motverka ofrivillig ensamhet.

Fastighetsförvaltare Jonas Berg från Sektor Service var nästa talare. Vår ordförande, Anders Sätterberg, hade lämnat en skrivelse till Kommunstyrelsen med anledning av de olösta problemen med lokalerna i Gamla Stadshotellet och Jonas Berg sökte redogöra för situationen. Wallmanssalen, som är K-märkt, kommer att rustas upp och kunna bokas i första hand av studenterna och SPF Seniorerna. PRO och SKPF har också behov av samlingslokal. Från SPF Seniorerna framhölls att lokalfrågorna vi nu pratar om inte rör frågan om ett Seniorernas Hus utan avser endast våra lokaltillgångar. Något formellt svar på skrivelsen, som framförallt rörde samutnyttjande av lokaler på entréplanet med studenterna, kom inte denna dag.

Johan Björklund, sektionschef för hälso- och sjukvård, rapporterade att förvaltningen köpt 100 hjärtstartare och placerat ut dem på alla äldreboenden och andra kommunala fastigheter. Utbildning i Hjärt-Lungräddning, HLR, pågår. Han berättade också att hemsjukvårdsläkarna har tillgång till patientjournalerna men inte övrig personal i kommunen.

Under punkten Information från ordföranden påminde Anders Lindh om pensionärslunchen i skolrestaurangerna och påtalade värdet av att äldre personer finns med bland barnen i skolan. Ett projekt med att minska matsvinnet pågår i Södra skolan.

När det gäller frågan om bowling hade tidigare besked givits om att frågan får hanteras i kommande budgetarbete. Vår ordförande redovisade information från bowlingalliansen som signalerar att liggande erbjudande gällande lokalerna på Ingarvet inte kan garanteras kvarstå med det besked som getts. Eftersom budgetdiskussioner skall genomföras de kommande månaderna, hemställde SPF Seniorerna att ordföranden skulle uppdra till Kultur och fritidsförvaltningen att kontakta representanterna för bowlingalliansen.

Camilla Sparring, omvårdnadsnämndens ordförande, berättade att det nu är klart att tre vård- och omsorgsboenden ska laga mat i respektive kök i stället för att beställa den från Haralsboköket. Det är Risholnsgården, Lyssfallet och Slottet. Kockarna anställs av Sektor Service.

Årets sista KPR-möte blir den 30 november.

Margareta Dunkars