221005 Förmöte inför KPR-möte, rapport från ledamöternas möte

SPF Seniorernas representanter i Kommunala Pensionärsrådet, KPR, brukar varje år göra ett studiebesök vid något av kommunens vård- och omsorgsboenden. I år hälsades vi välkomna till det nybyggda Slottet i Britsarvet som är helt i trä och har plats för 60 personer med demenssjukdom. Två enhetschefer tog emot oss i ett ljust och rymligt samlingsrum vid entrén och berättade om verksamheten och huset. Vi fick ett mycket gott intryck av det vi fick höra och också se på de bilder som visades. På kommunens hemsida finns detaljerad redogörelse för Slottet, klicka här.

Efter informationen kunde vi få vara kvar på Slottet för att hålla det förmöte som vi brukar ha före det ordinarie KPR-mötet. Vår ordförande, Anders Sätterberg, och jag hade deltagit i KPR arbetsutskott den 28 september och vi rapporterade om de ärenden som togs upp:

Med anledning av att det åter serveras pensionärslunch i skolrestaurangerna efter pandemin diskuterade vi värdet av att äldre personer finns i skolan. Klassmor- och farföräldrar fanns förr och de borde kunna komma in i skolorna igen. Vad gör man med matsvinnet? Som det nu är kastas resterna. Vi ifrågasatte om inte maten kan komma behövande tillgodo.

Vid AU-mötet efterlyste Anders svar på den skrivelse om lokalerna i Gamla Stadshotellet som han lämnat till kommunstyrelsen. Den gäller främst en avsiktsförklaring och oklarheterna om SPF Seniorernas möjligheter att få tillgång till plan 1. Han framhöll att studenternas användning av lokalerna inte är av den omfattning att det motiverar att centralt belägna lokaler blockeras för andras nyttjande. Mötesordföranden, kommunalrådet Anders Lindh, svarade att Sektor Service borde ha svarat på skrivelsen. Vår förhoppning är att problemen med lokalerna nu ska lösas efter sex år av diskussioner.

Våra bowlare måste fortfarande åka till Borlänge för att utöva sin sport. En arbetsgrupp försöker få till stånd en bowlinghall på Ingarvet.

Gunilla Barkar kommer att ta upp problemen med flextrafik och anropsstyrda bussturer på nästa KPR-möte. Hon rapporterade också att PRO kommer att inbjuda till italiensk afton den 1 december och att SPF Seniorernas Trivselkommitté bjuder medlemmarna på jultallrik vid två tillfällen; den 5 december och den 14 december.

Nästa KPR-möte blir måndagen den 24 oktober.

Margareta Dunkars