220608 Våravslutning med gospel

Den 8 juni hade SPF-Seniorerna Falun våravslutning i Nybrokyrkan med besök av Juniper Bay Gospel, en kör från Enviken. Körledaren Maria Emanuelsson var med och startade den för 25 år sedan och många av körmedlemmarna har varit med lika länge. Vi fick en förklaring till körens namn, att juniper betyder enbuske på engelska och bay vik, alltså en lek med namnet Enviken. Maria är anställd inom Svenska kyrkan och arbetar framför allt med barnkörer, men idag ingår arbetet med Juniper Bay Gospel i hennes tjänst. Att kören endast består av kvinnor är inget medvetet val, utan beror på svårigheten att rekrytera män som permanenta medlemmar. Vid vissa konserter finns dock ett antal manliga stämmor att tillgå.

Kvällens konsert var den första efter det långa pandemiuppehållet och glädjen att sjunga var därför extra stor. Vi bjöds på ett varierat program med både kända gospels, rockiga toner och mer finstämda sånger. Totalt framförde kören 15 låtar, vissa av dem med duktiga solister. Maria Emanuelsson ackompanjerade på piano och till sin hjälp hade också kören tre musiker på gitarr, bas och trummor.  Kören levde med i varje takt och glädjen syntes i både rörelser och mimik. Musikerna fick också tillfälle att ”rocka loss” rejält i några låtar.

För Maria Emanuelsson är det kristna budskapet centralt. Hon presenterade alla sångerna och framförde både kortare dikter, bibelcitat och tänkvärda ord. Publiken fick också delta med sång i ”O store Gud”. Vårens sista medlemsmöte kan sammanfattas med orden smittande sångglädje.


Torsten Hedbom intervjuar Maria Emanuelsson

Text och foto Barbro Carnehag