Ordföranden har ordet

När jag skriver detta är det dagen då de flesta restriktioner upphävdes. Reaktionerna på detta har varit blandade, inte minst när man samtidigt läser att smitt­spridningen är mycket stor. När man hör Folkhälsomyndighetens förklaringar känns det logiskt. Samtidigt betonas att känner man symptom skall man agera som tidigare, dvs stanna hemma. Fort­satt läggs stor vikt vid den enskildes eget omdöme och att agera utifrån det. Det innebär för oss äldre att fortsätta ha ett försiktigt förhållningssätt i den påbörjade återgången till det normala. Att se flera hundra meter långa köer till krogen i Sälen efter midnatt är ett tydligt tecken på att det egna an­svaret sviktar hos både enskilda och krögare. Omikron har inte försvunnit natten mellan den åt­tonde och nionde februari och vården är ånyo toppbelastad.

Vi skall dock glädjas åt att vi är på rätt väg om vi alla tar vårt ansvar för en successiv återgång och har fortsatt respekt för den osyn­liga fienden. Förutom det kan vi också se till att vi alla tar de vac­cinationer vi erbjuds.

Pandemin har ju återigen gjort att vi haft vårt årsmöte ”per capsulam”. När vi nu avslutade årsmötet den nionde februari kan vi konstatera ett rekordstort del­tagande vad gäller avgivna röster. Totalt avgavs 242 röster och av dessa var det 6 röster som sva­rade nej. Alla nejröster hade ingen kommentar till beslutet. Samtliga röster redovisades som röstlängd vid justeringen av protokollet och finns bi­lagda till original­protokol­let.

Vi kan alltså konsta­tera att återkopp­lingen i samband med ett fysiskt årsmöte är väsentligt mindre än det nuva­rande mötet. Tack till alla som en­gagerat sig och återkopplat, vilket betyder mycket för hela funktio­närsskaran. Mera information om årsmötet finns på annan plats också.

Vid vårt konstituerande sam­manträde utsågs formellt Christina Zetterström till vår nya kassör. I övrigt är uppdragen för­delade som föregående år inom styrelsen. På annan plats finns mera information om vår nya kassör.

Projektet ”Tillsammans i Falun” kommer att presentera några aktiviteter under första halvåret. Redan nu kan jag flagga för en stor aktivitet den 17 mars som SPF har ansvaret för. Vi kommer att bjuda in till Dalasalen för att fira St. Patrick’s Day med underhållning och mat. Inbjudan gäller för alla våra tre föreningars medlemmar. Du kan även bjuda in pensionärer som man tycker skulle vara behov av en trevlig upplevelse och som inte är med­lemmar. När tidningen finns ute kommer aktiviteten att ha annon­serats, så se detta som en påmin­nelse att anmäla sig.

Vi har också initierat kontakter med kommunen när det gäller lokalfrågorna vid Gamla Stadsho­tellet. Först gäller det det nästan färdiga mottagningsköket som ger oss nya möjligheter. Men sedan gäller det lokalerna en trappa ner och hur de skall användas efter årsskiftet 2022/23. Där hävdar vi att vi liksom studenterna skall ha samma villkor vad gäller bokning av lokalerna. Vi får se var vi ham­nar och hoppas att även bland andra PRO återtar intresset för en lösning.

Frågan om förutsättningen för bowling kommer även att komma upp på KPR:s nästa möte. Vi har sagt att vi är beredda att stödja de två bowlingklubbar som finns i Falun i deras kontakter med kommunen. Vårt stöd innebär inga andra formella åtaganden.

Oavsett vad som inledningsvis sades om en fortsatt försiktighet vad gäller pandemin, finns ett stort engagemang för att komma tillbaka till den aktivitetsnivå vi är vana vid. Jag tycker att vi nu skall se fram emot bättre tider under eget ansvar. Jag är övertygad att du kommer att bidra till detta.

Jag vill samtidigt vädja till dig att anmäla ditt intresse för att medverka på något sätt i vår för­ening. Kolla därför när vi gör våra efterlysningar för olika uppdrag. Vi vet att det finns mycket erfarenhet och kompetens bland våra medlemmar. Att engagera sig ger även social samvaro och skapar nya nätverk.

Sköt om er och se till att över­gången från pandemin blir bra.

Med tillönskan om en skön vår­vinter och en underbar vår.

Anders Sätterberg, ordf